25 aprilie 2024
ActualitateLA ALECSANDRI, TRADIŢIILE SUNT ACASĂ

LA ALECSANDRI, TRADIŢIILE SUNT ACASĂ

Pe 18 decembrie, la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” s-a desfășurat a IV-a ediție a Simpozionului-Concurs de datini și obiceiuri de Crăciun și de Anul Nou în zona Moldovei, activitate a Proiectului „Promovarea specificului naţional prin specific regional”, coordonat de prof. Călin Boambă, de la CNVA, și de conf. univ. dr. Ioan Dănilă, de la universitatea de stat băcăuană. Proiectul este derulat în parteneriat cu Universitatea „Vasile Alecsandri” Bacău şi Complexul Muzeal „Iulian Antonescu”, scopul acestuia fiind recuperarea tradiţiilor româneşti.

În 2013 s-a încheiat un ciclu de patru ani de proiect, motiv pentru care acum a avut loc și o retrospectivă a întregii activităţi, produse reprezentative urmând a fi publicate în format electronic.

În concurs s-au înscris 5 echipe de liceeni, care au interpretat pentru cei prezenţi datini specifice Crăciunului, din zona Moldovei. În mod inedit, spectacolul a fost integrat unei piese de teatru create special de prof. Ramona Mocanu împreună cu elevii de la Alecsandri, care au interpretat rolurile membrilor unei familii de gospodari moldoveni: Cezara Adumitroaiei (X B), Anca Munteanu (XII B), Rareș Acatrinei (XII C), Bianca Andrieș (XI B), Codrin Mândru (X B). Decorul a fost creat de prof. Ramona Palade-Jitaru și prof. Lăcrămioara Nemeș.



Juriul care a avut dificila sarcină de a decide câştigătorii a fost format din conf. univ dr. Ioan Dănilă, de la Universitatea „Vasile Alecsandri” Bacău, muzeograf Iulian Bucur, de la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu”, artistul Aurel Stanciu, reprezentantul Centrului de Cultură „George Apostu”, prof. Elena Bostan, președinta Societății pentru Cultură și Literatură în Bucovina, filiala Bacău, prof. Ioan Stoica și prof. dr. Viorel Cruceanu, de la CNVA.

„Anul acesta am depăşit graniţele judeţului, având documentare şi tradiţii puse în scenă de elevii colegiului din localităţi precum: Miroslăveşti – Iaşi şi Breaza – Suceava. Pe lângă acestea, a fost reprezentată Valea Siretului, comuna Asău şi comuna Sărata şi am avut invitaţi de la Săuceşti”, ne-a declarat iniţiatorul şi coordonatorul acestui proiect, prof. Călin Boambă.

Liceenii de la Alecsandri s-au pregătit impecabil pentru a participa la acest proiect, făcând cercetare într-o zonă aleasă aleatoriu. „Cred că beneficiile acestui proiect sunt imposibil de cuantificat. Foarte mulți elevi – în prezent, peste 200 – au mers în satele băcăuane, unde au intrat în contact direct cu autenticitatea, au cercetat şi au contribuit la perpetuarea unor tradiţii aflate pe cale de dispariţie.

Au discutat cu bătrânii satelor, au realizat documentare şi au îmbrăcat costumele, probând măştile găsite acolo. Astfel, obiceiuri precum «Banda lui Bujor» și «Mocanii» au fost repuse în scenă după ce lumea le dăduse dispărute”, a adăugat prof. Călin Boambă.

Premii au obținut echipele formate din elevi de la clasele a X-a C, cu plugușorul de la Miroslăvești, jud. Iași şi a XI-a B, cu „Banda lui Bujor” de la Asău, jud. Bacău. Publicul numeros a apreciat spectacolul și cele peste 100 de măști prezente. Evenimentul a beneficiat și de aportul corului CNVA, condus de prof. Irina Negrea, care a încântat audiența cu câteva colinde emoționante, și al Ansamblului de dans folcloric Ciucurelul, al aceluiași colegiu, condus de prof. Mitică Pricopie.

Pentru viitor, coordonatorul proiectului, pregăteşte mai multe surprize: „Acum o lună, Facultatea de Sociologie din cadrul Universităţii Bucureşti s-a arătat interesată de proiectul colegiului nostru, dorind un protocol de colaborare în anii ce urmează. Se pare că, în timp, alte instituţii de cultură, atât din ţară (Institutul de Inventică), dar şi din afară (College of London) ni se vor alătura în demersul nostru nobil de a încerca să oferim și generaţiilor ce urmează bucuria de a cunoaște obiceiurile şi tradiţiile de iarnă autentice”, a punctat prof. Călin Boambă.

Ioana Diana Mazări,
Bianca Andra Rosnovăţ,
clasa a X-a D

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri