19 aprilie 2024
SportKarting: Romanian Masters, în forță și viteză. A concurat și nepotul lui Traian...

Karting: Romanian Masters, în forță și viteză. A concurat și nepotul lui Traian Băsescu

Bacăul a găzduit la finalul săptămânii cea de-a treia etapă a competiției naționale ce reunește cinci clase de concurs

Confirmări și surprize. Victorii detașate și dueluri tranșate pe ultimii metri. Abandonuri, mici incidente și răsturnări de situație. Peste toate, vreme bună, fără strop de ploaie. Acesta este decorul în care s-a derulat etapa a treia a Romanian Karting Masters găzduită în weekend de circuitul „Speed Park” din Bacău. Cele trei finale ale rundei băcăuane, desfășurate sâmbătă (prima) și duminică (restul de două) au reunit la start 50 de piloți participanți cele cinci clase de concurs.

Nikita Nectarie Borțov

Clasa cu cei mai puțini înscriși, Junior ROK (trei la număr) a fost și cea mai previzibilă. Asta dacă excludem ultimul tur al finalei de duminică, în care ucraineanul Lev Krutugolov a reușit să treacă linia de sosire în fața câștigătorului precedentelor două manșe finale și, totodată, liderul clasamentului general, Luca Viișoreanu (Real Racing). De la clasa cu cei mai puțini piloți la cea cu cei mai mici participanți. Altfel spus, de la Junior Rok la Promo KM, printre ai cărei protagoniști aflându-se și doi piloți de la clubul gazdă, BRT: Teodor Vasâlcă și Nikita Nectarie Borțov.



Primul dintre aceștia a ocupat locul secund în clasamentul general, cu 54 de puncte, la doar două lungimi de liderul de etapă, ucraineanul David Bakumenko (Borsch Racing), câștigătorul primelor două manșe finale. În cea de-a treia finală, Bakumenko a ieșit în decor și a trebuit să abandoneze încă din primul tur, lucru de care a profitat Vasâlcă, învingător merituos.

Celălalt reprezentant al BRT-ului, Nikita Borțov a demonstrat că le calcă apăsat pe urme atât tatălui, multiplul campion Dima Borțov, cât și bunicului, reputatul mecanic Vladimir Borțov. Deși în vârstă de numai cinci ani (va împlini șase luna viitoare) și în ciuda faptului că se mai încurcă la cifre („nu-i adevărat că nu am mai participat la curse; eu fac karting de…nouă ani”), Nikita a demonstrat că pe circuit știe perfect ce are de făcut. Dovadă și cele două locuri trei din prima, respectiv a treia manșă finală ce i-au adus 42 de puncte și locul 5 în ierarhia de etapă.

Mergând mai departe, Mini Rok a fost singura clasă cu trei câștigători diferiți în cele trei manșe finale. Și, implicit, clasa cu cele mai multe răsturnări de situație. Runda a fost adjudecată de Patrick Săliștean (Autosally), cu 61 de puncte, urmat de Sonia Crivoiruc (Prejmer Circuit), cu 55 și ucraineanul Yehor Keydun (Borsch Racing), cu 53, cei trei piloți de pe podium fiind și câștigătorii celor trei finale, cu precizarea că învingătoarea de sâmbătă, Sonia Crivoiruc a fost în cărți pentru victorie și în finalele de duminică. Oricum, punctajul băcăuan înregistrat de Săliștean și Crivoiruc a mai „strâns” un pic clasamentul general, care-l are drept lider pe absentul Bogdan Cozma Cristofor (150 puncte) și ca vice-lider pe David Nicolaie (131).

Radu Băsescu- Pricop

Asta în condițiile în care Săliștean a urcat pe podiumul ierarhiei generale, cu un total de 128 puncte, iar Crivoriuc vine pe poziția a patra, cu 111 puncte. La Micro Rok am înregistrat prezența nepotului lui Traian Băsescu, Radu Băsescu- Pricop, care continuă astfel seria pasionaților de karting printre descendenții oamenilor de stat din România (Tăriceanu, Ponta etc) și, mai ales, determinarea și calitățile ucraineanului Ilya Haza (Borsch Racing), care și-a adjdecat toate cele trei finale și, implicit etapa băcăuană.

De altfel, întreg podiumul de la Micro Rok a fost ipotecat de ucrainienii „new-entries” de la Borsch Racing, lui Haza urmându-i cu 52, respectiv 50- de puncte, connaționalii săi Kyrylo Symeniuk și Makar Palshyn.

În urma lor s-a poziționat, cu 39 de puncte, Antonia Vidican (Vidi Top Sport), lidera clasamentului general cu  150 puncte. În fine, cea mai puternică clasă, KZ2 a fost și cea care a reunit cele mai multe naționalități la start. Așa cum era de așteptat, victoria de etapă a revenit – grație celor trei finale adjudecate fără dubii- liderului ierarhiei generale, Costin Tudor Ion (Real Racing), care a ajuns astfel la cota 200 puncte.

Și, la fel de scontat, în urma lui Ion, bătălia pentru celelalte trepte ale podiumului a fost dată între italianul Gianluigi Franceschini (Superkart Racing, locul 2, cu 151 puncte în clasamentul general), anglo-românul  Andrew Boriceanu (Drinago Racing, locul 3, cu 138 p.) și George Guli (Superkart Racing, locul 4, cu 128 p.). Runda a patra a Romanian Karting Masters va avea loc tot luna aceasta, pe 24-26 iunie, la Târgu-Secuiesc, băcăuanii pasionați de sporturi cu motor urmând să se reîntâlnească cu kartingul la începutul lui iulie, cu ocazia etapei de Campionat Național FRK.

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri