5 decembrie 2024

Karate: Știința de a străluci mereu

Sub comanda lui sensei Adrian Loghin, secția de karate a clubului universitar a cucerit, din 2009, anul înființării, 1283 de medalii la competițiile oficiale interne (Campionatul Național și Cupa României) și internaționale (Europene și Mondiale): un record de poveste pentru sportul băcăuan

Miezul poveștii îl constituie cifrele. De pildă: 16, 15, 12, 19, 4, 2. Sunt numere câștigătoare. Nu la extragerea Loto 6/49 pentru că nu au nimic în comun cu hazardul. Și nici cu Loteria Română. Dincolo de ele regăsim însă coaja puternică a muncii și a tenacității, a pasiunii și a valorii. Și un înveliș strălucitor purtând culorile CS Știința Bacău. 16, 15, 12, 19, 4, 2 sunt medaliile de aur câștigate, în ordine invers cronologic, de secția de karate a clubului băcăuan la ultimele șase ediții ale Campionatului Mondial SKDUN. Și sunt doar o parte, o mică parte din impresionantul tezaur strâns de Știința la competițiile oficiale interne (Campionatul Național și Cupa României) și internaționale (Campionatul European și Campionatul Mondial) începând cu 2009, anul de debut al secției. Concret, secția înființată și condusă de sensei Adrian Loghin a adus Științei și Bacăului nu mai puțin 1283 de medalii la întrecerile oficiale omologate de Ministerul Tineretului și Sportului și, mai nou, de Agenția Națională pentru Sport.



Iar din cele 1283 de medalii, 485 au fost cucerite la Mondiale și Europene: wow! Un adevărat record, în condițiile în care nicio altă grupare sportivă băcăuană nu se poate lăuda cu un asemenea bilanț la nivelul unei singure discipline în ultimii 15 ani. Și chiar dacă s-au schimbat generațiile și vremurile, la mijloc fiind inclusiv o pandemie, karateka CS Știința Bacău au rămas pe poziții. Pe spațiile de luptă și, mai ales pe podiumul de premiere. Liantul îl constituie, evident, Adrian Loghin, cel care, în 2009 a pus pe picioare, alături de Florin Moraru, această secție super-câștigătoare. Exceptând perioada 2015-2016, când la cârma grupării s-au aflat Florin Moraru și Adrian Popa, în rest, sensei Loghin a fost mereu la comandă. Alături de Florin Moraru (2009-2014), Manuel Perju (2017-2018) sau de unul singur, așa cum se prezintă situația din 2019 încoace.

„Este, bineînțeles, un succes de echipă și aș îndrăzni să spun chiar de familie, în condițiile în care secția de karate a CS Știința Bacău se prezintă ca o adevărată familie”, declară antrenorul Adrian Loghin, care are la dispoziție următorul lot de sportivi: Radu Todiraș, Vlad Pește, Bianca Dumitru, Isabela Lamdes, Mădălin Ciubăr, Andra Novițchi, Cristian Mihai, Luca Crăcea, Robert Cicu, Vlad Drăghici, Cristian Gogonețu și Răzvan David. Grație lor, acestor performeri cu statute diferite- unii sunt elevi, studenți sau masteranzi, alții au serviciu- dar strâns uniți în și de pasiunea lor pentru karate, Știința a reușit să țină steagul sus și în 2024. Cucerind 66 de medalii la Campionatele Naționale și Cupa României, 27 de la Europenele din Ungaria și alte 28 la Mondialele găzduite toamna aceasta, de Serbia.

„2024 a fost un an frumos, dar cu multe dificultăți în plan financiar. Practic, a trebuit să ne plătim din propriul buzunar participarea la Mondiale și Europene. Pasiunea pentru karate și dorința de a păstra un standard al marii performanțe ne-a făcut însă să depășim aceste obstacole. Și, firește, nu sunt singurele dificultăți. Cine își imaginează, văzând numărul foarte mare de medalii, că este ușor să le cucerești, ar trebui să asiste la o singură ediție de Campionat Mondial sau European pentru a înțelege cât de greu este să te impui. Sunt situații în care sportivi care concurează atât la probele individuale, cât și la cele pe echipe ajung să susțină chiar și 15-16 meciuri la kumite în aceeași zi. Asta ca să nu mai amintesc de concurența puternică la nivel internațional, oboseala acumulată pe parcursul deplasărilor lungi, operațiunile de slăbire contra-cronometru pentru a te integra în categoria de greutate respectivă și, mai presus de toate, accidentările. Sunt dese cazurile când, contrar indicațiilor date de medic, sportivii noștri au continuat meciurile și competițiile din dorința de a nu capitula sub nicio formă și de a câștiga”, subliniază sensei Loghin.

Și pentru că, așa cum spunea Adi Loghin, secția de karate a CS Știința Bacău se prezintă ca o adevărată familie, ar fi incorect să nu amintim numele foștilor performeri care au permis acestei familii a clubului universitar să se impună în toți acești ani: Alexandru Dor Nica, Mario Chiper, Alexandru Hoborici, Ada Morcov, Vlăduț Grapă, Paul Ursu, Bianca Dumitrache, Alexandra Ciupercă, Elena Ciosu, Robert Giurgea, Mădălina Panfil, Alexandru Palma, Răzvan Amariei, Bogdan Godociu, Robert Stan, Bogdan Pavel, Codrin Bulai, Andrei Dima, Rodica Chiper, Radu Mihai, Cristian Popescu, Rareș Aniței, Ady Mazere, Mihai Gherman, Florin Ioniță, Mădălin Enache, Claudiu Zaharescu, Răzvan Bîrgu, Iulian Fenik, Andrei Ifrim, Răzvan Popovici, Darius Manea, Iulia Gal, Marius Udrea, Gabriel Tonciu, Leonard Juncu și Gabriel Bratu.

„Cu toții și-au adus aportul la reușitele Științei. Sunt absolut convins că fiecare dintre ei își amintește cu plăcere de momentele petrecute împreună și țin să le mulțumesc pentru tot”, punctează Adrian Loghin. „Nu sunt singurii din domeniul karateului cărora vreau să le mulțumesc”, continuă antrenorul Științei: „Gratitudinea mea se îndreaptă, în egală măsură, către sensei Doru Botez, care m-a învățat și m-a îndrumat la revenirea în Bacău după terminarea facultății, colegilor și prietenilor Dănuț Botezatu (Dumnezeu să-l odihnească în pace!), Florin Moraru, Adrian Popa, Manuel Perju și Mika Pricopoaia, colaboratorii mei de la clubul Akira București- sensei Cristian Niculae și sensei Ionuț Stoica și către shihan Aurel Pătru, președintele departamentului de karate SKDUN și președintele Federației Internaționale SKDUN. Dar, în special, îi voi fi întotdeauna recunoscător regretatului profesor Florin Grapă, care, chiar în această lună ar fi împlinit 70 de ani. Domnia sa a făcut posibilă înființarea secției de karate a CS Știința Bacău, stând, prin urmare, la baza acestei povești frumoase”. O poveste nu doar frumoasă, ci și de succes. O poveste cu miez, o poveste despre… știința de a străluci mereu. O poveste care merge mai departe.

498

medalii de aur au cucerit karateka de la CS Știința Bacău în istoria clubului: 309 la Naționale și Cupa României, 105 la 15 ediții de Campionat Mondial și 84 la 13 ediții de Europene

369

medalii de argint au cucerit karateka de la CS Știința Bacău: 204 la Naționale și Cupa României, 78 la Mondiale și 87 la Europene

416

medalii de bronz au cucerit karateka de la CS Știința Bacău: 285 la Naționale și Cupa României, 62 la Mondiale și 69 la Europene



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -