9 octombrie 2024
OpiniiHublouKaiserul eleganței, o viață haute couture 

Kaiserul eleganței, o viață haute couture 

S-au împlinit cinci ani de când celebrul designer Karl Lagerfeld a părăsit această lume și acum i se aduce un omagiu cinematografic printr-un mini biopic cu titlul Becoming Karl Lagerfeld. Cum cele șase episoadele sunt relativ scurte, serialul se poate vedea ca pe un film mai lung, așa cum am făcut eu în weekendul trecut. Nu voi scrie o cronică de film, sunt peste tot informații despre serial, dar voi spune câteva lucruri și despre el. Și anume că e o realizare profesionistă, o reușită a genului.

Are doi actori excelenți în rolurile principale, Daniel Brühl în Lagerfeld și Thćodore Pellerin în Jacques de Bascher. Cel de-al doilea este un foarte tânăr actor canadian, o adevărată revelație. E înalt și mlădios ca o liană, are mișcări de felină și o sensibilitate fremătătoare. Am urmărit și câteva secvențe din filmul „Solo” (al regizoarei Sophie Dupuis) unde joacă un drag queen, o creație flamboaiantă. Actorul german Daniel Brühl  are o solidă carieră internațională, fiind bine cunoscut din câteva filme de mare profil și succes: La revedere, Lenin!, Inglorious Basterds și Captain America:Civil War.



„Băiatul de aur” al cinematografiei germane, cu o filmografie foarte bogată, a recunoscut  că a-l interpreta pe Lagerfeld i s-a părut un pariu riscant, dar  spune că l-a atras tocmai pericolul de a rata personajul, unul deosebit de  complex și plin de contradicții. S-a documentat serios, a citit cartea după care este făcut scenariul serialului („Kaiser Karl” a jurnalistei Raphaëlle Bacqué) și a mărturisit că l-a cunoscut pe marele designer la o ședință foto.

A topit toate aceste elemente, și-a pus la lucru intuiția, talentul și a reușit un impresionant portret al unui om închis în sine, torturat de o mare ambiție, obsedat de perfecțiune, dorind să ajungă faimos. Un adevărat personaj balzacian monomaniac! Brühl  și-a compus o mască austeră, figura lui aproape fără buze transmițând răceală, distanță, calcul. Rigiditatea, morga, solitudinea unui bărbat introvertit, care la 40 de ani locuiește tot cu mama (o femeie rea, autoritară) și are tulburări emoționale, pe care și le ascunde cu grijă (e bulimic, printre altele), sunt trăsături pregnante pe care actorul le pune cu știință în valoare. Am zis însă că nu o cronică de film mă interesează în primul rând, pentru că, după ce l-am văzut, în minte au început să-mi revină frânturi de poveste cu Lagerfeld, care a avut, în cele din urmă, o viață haute couture, el, considerat o vreme doar un mercenar al hainelor prêt-à-porter.

Superbă revanșă a unui neamț care cucerește, fără arme, Parisul! S-a consumat un lung șir de ani cu o îndârjită luptă cu sine și cu lumea modei, dominată de atotputernicul Pierre Bergé, fostul partener al eternului său rival, genialul Yves Saint Laurent. O poveste îngrozitoare, otrăvită, mai ales că YSL a avut o legătură de vreo zece ani cu fermecătorul Jacques de Bascher, un dandy de l’ombre, hedonist, decadent, autodistructiv, singura dragoste a lui Lagerfeld, platonică, după cum avea el să mărturisească. Un tip asexuat, așadar, care s-a atașat sentimental apoi de pisica sa, celebra birmaneza  Choupette, o splendoare de felină foarte fotogenică.

I-am admirat, văzând-o prin diferite reviste, imensa bibliotecă (300.000 volume), spectaculoasa colecție de artă, versatilitatea cameleonică. Și gustul pentru ironie și sarcasm, dar și voința extraordinară. Imaginați-vă că, din dragoste pentru modă, și anume pentru niște tricouri strânse pe corp, create de designerul Hedi Slimane, și pe care își dorea cu ardoare să le îmbrace, Lagerfeld a slăbit 42 de kg în 13 luni. Sub supraveghere  medicală și cu un regim creat special pentru el.

În rest, știu că iubea moda secolului XVIII, dantelele, jabourile, cămășile albe, gulerele înalte, apretate, cizmele lungi, până la coapse, pantalonii de satin și catifea, brocarturile, evantaiele, accesoriile diverse, lanțurile (purtate din abundență, la gât, șold, încheieturi), broșele, eșarfele. Prin vestimentația extravagantă, prin atitudine, maniere, părea un personaj coborât dintr-o poveste orientală, un djinn întrupat. Erudit, poliglot, mare descoperitor de talente, KL deținea, cum puțini o fac, arta conversației, plăcându-i să și intrige, să contrarieze.

Îl amuza să distrugă coduri acceptate, să scandalizeze. Era un spirit eminamente liber, de o creativitate debordantă, ironic, malițios, de unde și aplecare sa, dar și talentul pentru caricatură, desenele sale apărând în cel mai citit cotidian german. Nu sunt niciodată mulțumit de mine, declara. „Practic un fel de autofascism și voi muri de insatisfacție”.

O legendă din timpul vieții, Lagerfeld e și mai mare acum (se scriu cărți despre el, i se dedică filme), intrând maiestuos în mitologia modei.



spot_img

Alte titluri

spot_img

Ultimele știri