La Colegiul Național Pedagogic „Ștefan cel Mare” Bacău s-a desfășurat concursul de traduceri organizat de Comisia Europeană „Juvenes Tranlatores”. Au participat cinci eleve, pasionate de limbile străine, care au tradus un text din limba străină (franceză sau engleză) în limba română. Pentru secțiunea în limba franceză au participat Andreea-Mihaela Morărașu, clasa a XI-a H (prof. Maricica Iosub) și Irina Miclăuș, clasa a XII-a B (prof. Monica Munteanu), iar pentru limba engleză: Andreia Cristina Baciu, clasa a XI-a H (prof. Carmen-Laura Ivanciuc), Adela Neacșu, clasa a XI-a C (prof. Ana Mazilu-Cireșeanu) și Anca Țăranu, clasa a XII-a B (prof. Luminița-Maria Balaban).

Ce a însemnat pentru fiecare dintre eleve participarea la acest concurs? „Acest concurs mi-a oferit oportunitatea de a-mi evalua cunoștințele dincolo de barierele țării.” (Adela Neacșu). „Pentru mine să fiu selectată la acest concurs este un vis devenit realitate, împlinirea unui ideal cultivat încă din clasa a V-a, când mi-am descoperit pasiunea pentru limba franceză”, a spus Andreea-Mihaela Morărașu. Și Anca Țăranu consideră că „participarea la acest concurs înseamnă o nouă experiență, o ocazie de a realiza cât de importante sunt limbile străine. Indiferent de rezultat, știu că voi pleca cu mai multă încredere în mine.”.

„Am avut șansa de a-mi exersa abilitățile dobândite în acești ani în cadrul orelor de limba franceză și totodată de a-mi demonstra mie și nu numai că pot trece de la nivelul de pasiune, la unul mai înalt”, a declarat Irina Miclăuș. „Pentru mine acest concurs a însemnat șansa de a vedea câtă muncă și cât efort depun traducătorii pentru a transmite informațiile, pentru a ne oferi un gram de literatură”, a spus și Andreia Cristina Baciu.

„Școala noastră s-a numărat în acest an printre cele 32 de unități de învățământ din întreaga țară, selectate în concurs. Participarea la concurs ne onorează, pe de o parte că suntem în anul Centenarului României Mari, iar pe altă parte, pentru că, în această perioadă, Colegiul Național Pedagogic «Ștefan cel Mare» Bacău împlinește 99 de ani de existență – «Din Centenar de ţară, un pas cât un an către un veac de școală». Astfel încât, putem considera concursul de acum ca fiind un început al activităților care se desfășoară în perioada 23-29 noiembrie, cu ocazia Zilelor școlii.”
prof. Maricica Iosub, directorul adjunct al colegiului

Alte articole