Nu știu ce poate fi în mintea unui judecător care îl răsplătește pe un agresor sexual cu o pedeapsă cu suspendare. La fel cum nu înțeleg pe ce raționament un alt judecător bagă la pușcărie un polițist corupt, doar ca să dea o lecție colegilor. Poate că la mijloc sunt fie o lege prea blândă, prea proastă, care lasă loc la interpretări, fie incompetența sau frustrările unor judecători. Oricum ar fi, mesajul transmis, în toate situațiile, este unul extrem de periculos. Acela că ești „la mâna” unui magistrat.

Că poți „scăpa” chiar de ești un nemernic odios care își abuzează fiica minoră sau poți ajunge după gratii chiar și pentru o mită de 100 de lei. Când actul de justiție e influențat de toanele unui judecător și nu se bazează pe norme clare, bine gândite, echilibrate, sentimentul indus este de totală nesiguranță, de teamă, indiferent de tabăra în care te afli – victimă sau inculpat.

Totuși, un judecător rigid care vede doar litera legii poate face la fel de mult rău ca un judecător mânat de furii, orgolii și dispreț. Dar pericolul suprem stă în mâna acelui judecător care nu mai vede, nu mai aude și nu mai simte nimic.

O copilă de 13 ani descrie, într-un rechizitoriu, scene de agresiune sexuală repetată, greu de reprodus, greu și de citit, dar și mai greu de uitat. Pentru ea, magia Crăciunului s-a stins într-un grajd, unde tatăl agresor o chema…. Fetița era uneori salvată de surioara ei, de 3 ani… Și o prietenă a victimei, tot minoră, a fost agresată de același individ… Copila, mama, întreaga familie trăiau în teroare… Agresorul amenința că le taie gâtul…

Bărbatul a mai primit, totuși, o șansă de la judecător! Statisticile și realitatea cruntă arată că marea majoritate a agresorilor sexuali recidivează. Or, întrebarea firească în aceste condiții: Cum va interpreta un dezaxat psihic această șansă?