foto: Petrică Mihalache

Jurnaliști din întreaga țară s-au pregătit pentru o eventuală prezență într-o zonă de conflict, sub îndrumarea unor militari de elită ce au la activ numeroase participări în teatre de operațiuni, în cadrul celei de-a XII-a ediții a cursului pentru corespondenți de război, eveniment organizat de Direcția de Informare și Relații Publice a Ministerului Apărării Naționale, în perioada 29 iunie-4 iulie, la Bacău.

Timp de o săptămână, 20 de jurnaliști de la posturi de radio, TV, agenții de știri sau publicații scrise au învățat de la cei mai buni, respectiv de la militarii Batalionului 630 Parașutiști “Smaranda Brăescu” reguli de securitate pe timpul operațiilor militare, comportamentul în situația căderii în captivitate, în punctele de control (checkpoints), în zone urbane de mare risc, cât și în alte situații specifice zonei de operații, orientarea în teren necunoscut, tehnici de supraviețuire și măsuri de acordare a primului ajutor.

foto: Anca Ciornei
foto: Anca Ciornei

Echipați cu veste antiglonț, căști și tot echipamentul specific prezenței în zone de conflict, ziariștii au fost puși de către parașutiștii Forțelor pentru Operații Speciale (FOS) în fața unor situații cât mai aproape de realitățile din zonele de conflict în care militarii militarii din Bacău au fost prezenți.

PUBLICITATE

Cursanților le-a fost prezentată și o parte din tehnica din dotarea Bazei 95 Aeriană “Erou Căpitan Aviator Alexandru Șerbănescu”, precum aeronave IAR 99 ȘOIM, elicoptere IAR 330 Puma SOCAT, tunuri antiaeriene și sistemele radar.

foto: Anca Ciornei
foto: Anca Ciornei

Chiar dacă și-au pus la încercare limitele fizice și chiar psihice, jurnaliștii nu s-au dat la o parte de la exercițiile pregătite de îndrumătorii lor, una din cele mai spectaculoase probe fiind cea a saltului de la trenajor, dispozitiv unde se simulează saltul cu parașuta. Aruncându-se în gol de la peste 10 metri înălțime, asigurați, desigur, cu tot ceea ce este necesar în astfel de situații, cursanții au fost la înălțimea așteptărilor, impresionându-i plăcut pe militarii obișnuiți cu astfel de antrenamente. Parașutiștii militarii au impresionat, la rândul lor, prin salturile executate și exercițiile de antrenament de infiltrare, prin procedeele Fast Rope și rapel.

După câteva zile de pregătire teoretică și practică, inclusiv un concurs de tir între jurnaliști, cunoștințele și abilitățile acumulate au fost testate într-o simulare a prezenței oamenilor de presă într-o bază de operații înaintată (FOB) dintr-un teatru de operații. Timp de o zi și o noapte, cursanții au avut parte de alarme cu bombe și tiruri de gloanțe ale “insurgenților”, planificări de operațiuni militare, totul culminând cu “răpirea” a patru jurnaliști într-o ambuscadă survenită pe timpul executării unei misiuni de patrulare. Finalul a fost însă unul fericit. După o noapte de “interogatorii” și stres, jurnaliștii au fost eliberați de o echipă FOS printr-o spectaculoasă operațiune de desant, realizată de parașutiști cu două elicoptere.

foto: Petrică Mihalache
foto: Petrică Mihalache

Efortul jurnaliștilor prezenți la curs a fost răsplătit sâmbătă, la festivitatea de final, cu diplome și cu câte o șapcă vișinie, specifică parașutiștilor militari, la festivitate fiind prezenți colonelul Constantin Moraru, șeful Direcției informare și relații publice, colonelul Doru Tocilă, comandantul Batalionului 630 Parașutiști “Smaranda Brăescu” și un reprezentant al Bazei 95 Aeriană “Erou Căpitan Aviator Alexandru Șerbănescu”.

“Voi fi coșmarul fiecărei nopți, voi fi vulturul care îți smulge inima din piept, voi fi leul care te va sfâșia în fiecare zi. Dacă nu m-ai înjurat măcar o dată, înseamnă că nu te-am instruit destul!” — acestea au fost cuvintele pe care unul din șefii parașutiștilor militari de la Bacău le-a adresat sâmbătă cursanților.

Una peste alta, pentru cei 20 de jurnaliști a fost o săptămână palpitantă, în care au învățat cum să-și protejeze viața într-o zonă de conflict, dar și cum să nu fie o povară pentru militarii din teatrul de operațiuni.

foto: Petrică Mihalache
foto: Petrică Mihalache

A fost însă și săptămână a sudării unor relații între jurnaliști și militari, pentru care patria este prima prioritate, chiar și înaintea familiei și a propriei vieți.

“Credeți că noi nu ne-am atașat de voi?”, mărturisea după ceremonia de final unul din ostașii de elită. Cuvinte care spun totul despre cum a fost cursul de Corespondenți de Război, ediția 2015.

Cursul de la Bacău a fost cel de-al XII-lea organizat de Direcția de Informare și Relații Publice a MApN, peste 200 de jurnaliști fiind pregătiți, de-a lungul anilor, pentru a face față cu succes prezenței într-o zonă de conflict.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

  1. Ceva nu e in regula.Pana mai acum ziaristii tipau ca in gura de sarpe ca ei sunt independenti si trebuie sa fie protejati de toate partile pe teatrele de operatiuni.Acum intelegem ca ziaristii romani nu mai sunt independenti ci devin chiar beligeranti deci s-a dus dracului notiunea de corespondent de razboi .Bine macar ca e doar asa un spectacol de excitat ziaristele care s-au infiintat la pregatire.

LĂSAȚI UN MESAJ