10 septembrie 2024
EvenimentJurnalismul a fost vedeta Concursului "Extemporal la viitor"

Jurnalismul a fost vedeta Concursului “Extemporal la viitor”

Premii pentru tinerii creatori

Festivalul-concurs de Creatie Literara si Jurnalism «Extemporal la viitor» si Concursul Revistelor Scolare, editia a X-a, si-au desemnat castigatorii. Organizat de Fundatia Culturala „Georgeta si Mircea Cancicov”, in parteneriat cu Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” si Complexul Muzeal de Istorie „Iulian Antonescu”, Festivalul a avut, anul acesta, in premiera, si o sectiune de jurnalism. Juriul, alcatuit din Calistrat Costin – presedintele Filialei Bacau a Uniunii Scriitorilor din Romania, Dumitru Braneanu, Daniel Nicolescu, Cornelia-Ichim Pompiliu si Victor Munteanu – presedinte, a avut serios de munca, in conditiile in care au avut de jurizat creatiile a peste 300 de concurenti inscrisi din invatamantul preuniversitar, autori de poezie, compuneri, proza, teatru, critica literara si eseu, dar si semnatari ai unor articole de jurnalistica (ancheta, editorial, analiza, cronica, interviu, reportaj, note-stiri), precum si cele mai bune reviste scolare editate in perioada 10 mai 2010 – 10 mai 2011. “Ca o concluzie, juriul a identificat si premiat reale talente, atat in creatia literara, cat si la sectiunea Jurnalism, unde Colegiul National «Vasile Alecsandri » s-a remarcat, prin faptul ca elevii de acolo, s-a vazut, publica periodic si realizeaza o pagina bilunar in cotidianul DESTEPTAREA. Experienta, munca, talentul lor au predominat in alegerea juriului. Calitati reale s-au observat si la elevii din clasele mai mici, mai ales la creatie literara, ceea ce ne indreptateste sa continuam acest concurs. Vreau sa multumesc tuturor profesorilor-indrumatori, conducerilor scolilor care ne-au sprijinit in organizarea si finalizarea acestui Festival-concurs”, ne-a spus Victor Munteanu, presedintele Fundatiei “Georgeta si Mircea Cancicov”.
La sectiunea Creatie literara clasele II-VIII, la Poezie, Premiul III a fost acordat elevei Ecaterina-Elena Lupu, cls. a VII-a de la Scoala “Al.I. Cuza”, la Compunere, Premiul I – Mateea Spita, a V-a, Sc. “Al.I. Cuza”, Premiul II – Iulia-Georgiana Apetrei – a VI-a E, Sc. “Al.I. Cuza”. La Proza, Premiul I – Maria-Catalina Oborocianu – VII A, Sc. “Ion Creanga”, Premiul II – Rares Octavian Braescu-Iftimie, VII A, Sc. “Miron Costin”, Premiul III – Andra Raluca Ilisanu – VII E, Sc. “Miron Costin”.
Creatie Literara pentru clasele IX-XII, la Poezie: Premiul I – Simina-Elena Cernat – XII H, C.N. “V. Alecsandri”, Premiul II – nu s-a acordat, Premiul III – Roxana Baltatescu – XI B, C.N. ”M. Eminescu”. Proza: Premiile I si II nu s-au acordat, Premiul III – Laura Ciuche – XI A, CNP “Stefan cel Mare, Mentiune – Geanina-Marina Alexa – XII B, CNP “Stefan cel Mare”.
La sectiunea Teatru s-a acrodat doar Premiul I – Cristi-Iulian Avram – XI A, C.N. “Grigore Ghica” Dorohoi, judetul Botosani. Pentru Eseu, doar premiul III, castigat de Alexandra-Elena Ciocan – XII B, CNP “Stefan cel Mare”.
Sectiunea Jurnalistica a fost net dominata de concurentii de la CN “Vasile Alecsandri”, colegiu care realizeaza si publica bilunar o pagina de cu articole semnate de elevi cu aptitudini gazetaresti in cotidianul DESTEPTAREA. Multi dintre ei sunt deja consacrati, materialele lor fiind integrate si in alte pagini tematice ale cotidianului nostru. Preocuparea profesorilor indrumatori, talentul si perseverenta tinerilor condeieri s-a materializat si in premiile obtinute la Festivalul-concurs “Extemporal pentru viitor”. Pentru Editorial, Premiul I a fost adjudecat de Daniela-Olivia Ghicajanu – XII D, CN “V. Alecsandri”, o constanta colaboratoare a ziarului Desteptarea. Celelalte premii nu s-au acordat. Analiza, un gen greu abordabil si pentru jurnalisti cu experinta: Premiul I – Adelina Tudose – XI B, CN “Vasile Alecsandri”, celelalte premii nu s-au acordat. Reportaj: Premiul I – Madalina Stirbu – XI G, CN “Vasile Alecsandri, Mentiune – Gabriela Tanase – XII I, CT “H. Coanda”. La Interviu s-a acordat doar o mentiune: Madalina-Elena Stoleru – CT “H. Coanda”, iar la Note-Stiri s-a acordat doar Premiul II: Adrian-Constantin Bita – XI A, CN “V. Alecsandri”.
A urmat Sectiunea Reviste scolare (surprinzator de putine inscrise in concurs), pentru cea mai buna tehnoredactare, realizare grafica si continut tematic, Premiul II a primit Revista Muguri a Scolii “Georgeta si Mircea Cancicov”, Premiul III – Mugur Alb, a Scolii “Al.I. Cuza”, iar Mentiune “Floare de Colt”, revista realizata la Sc. “Miron Costin”. La clasele IX-XII, s-a acordat doar Premiul III, revistei “Logos” a CNP “Stefan cel Mare” si o Mentiune pentru revista “Proiect XXI” – C.E. “Ion Ghica”.
“Pe mine m-a interesat sectiunea Reportaj, deoarece imi place mai mult ce tine de realitate. Am vrut sa-mi demonstrez mie ca pot face acest lucru si vreau sa multumesc doamnei profesoare pentru indrumarea si ajutorul dat pe tot parcursul anului. Ma bucur ca am obtinut acest premiu, la care nu ma asteptam, acesta fiind si un imbold de a continua”, ne-a spus eleva Madalina Stirbu, de la Colegiul National “Vasile Alecsandri”, dupa primirea Premiului I, la sectiunea Reportaj.
Diplome si premii constand in carti a mai acordat si Casa Corpului Didactic “Grigore Tabacaru” Bacau, director Gabriel Stan, care a primit si o Diploma de Excelenta, pentru calitatea organizarii intalnirilor culturale.
Festivitatea de premiere a fost precedata de un interesant si original spectacol cultural-artistic sustinut de solisti ai Liceului de Arta „G. Apostu”, ansamblurile „Ciobanasul” al Scolii „G.M. Cancicov”, „Saratelul” din Sarata, “Ca La Noi” si de Grupul Folk „Scoala Stelutelor”. In final, membri ai Cenaclului literar-artistic „Avangarda XXII” al scriitorilor profesionisti, autori cuprinsi in antologia Retrospective 2, aparuta la Editura Fundatiei Culturale Cancicov, au citit poezii din creatia proprie. Surpriza manifestarii au fost solistii de muzica populara Iuliana Zeina si Anton Achitei.
Gheorghe Baltatescu



spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img