Concursul de Monodramă s-a încheiat în această seară cu ultima reprezentație. Weekendul a fost plin, sâmbătă fiind jucate două spectacole: Romana Caran din Serbia („I love you like a horse”), Dana Voicu („Îngerul pantofilor”), iar seara a fost dedicată actorilor Teatrului Municipal Bacovia, care au prezentat rezultatele Atelierului Cehov. În urma unei munci susținute de cinci zile, alături de Alexander Agarov și traducătorul Raluca Rădulescu, actorii au ieșit în fața publicului cu o schiță de spectacol după „Trei surori”.

Duminică, s-au jucat trei spectacole în concurs, respectiv Eugen Titu („Iona”), Dumitru Rusu („Bărbați singuri”) și Bayasglan Tserendorj (I am Edith Piaf, Mongolia).

Artistul Alexandru Repan, actor al Teatrului ”Nottara” din București, a pășit duminică seară pe scena Bacău Fest Monodrame pentru a se mărturisi publicului de festival, după aproape 60 de ani de carieră, în teatru și film. Și ne-a cucerit din nou, cu șarmul și cu eleganța unui ”Crai de Curtea Veche”, vorbindu-ne cu naturalețe, onestitate și căldură despre viața sa, despre iubirile pe care le-a trăit sau le-a inspirat, despre teatru, roluri sau despre proiectele de regie pe care le-a realizat, provocat la dialog de către Marinela Țepuș, manager al Teatrului ”Nottara”, și Eliza Noemi Judeu, manager al Teatrului Municipal ”Bacovia”.

Confesiunile au fost intercalate, din dorința de a nu vorbi prea mult ”cu vorbele lui”, de momente emoționante de poezie, lecturi din Shakespeare, Bacovia și Macedonski. În care am savurat sonoritatea inconfundabilă a vocii sale, devenită marcă a teatrului și filmului românesc.

A fost o întâlnire de teatru cu amprenta firescului pe care artiștii veritabili o dau prezenței lor în lume. Publicul i-a sorbit cuvintele și l-a aplaudat cu dragoste și căldură, la finalul unor mărturisiri în care Alexandru Repan a subliniat că teatrul este, în esență, iubire.

Luni, au dat ultimele reprezentații Silvia Răileanu („Să nu ne răzbunați”) și Irina Bodea Radu („Aglaja și Dumnezeul ei din mămăligă), iar seara s-a încheiat cu „Janka”, producție a Teatrului Evreiesc de Stat, cu Maia Morgenstern în rol principal, într-un spectacol sensibil.

Festivitatea de premiere va avea loc marți, 23 aprilie, de la ora 19.30 la sala mare, urmând ca de la ora 20.30 să o vedem evoluând pe Rodica Mandache, în „Republica Melania”, producție a Teatrului Odeon.