Prefecții județelor Bacău și Harghita s-au întâlnit, marți, la Primăria Ghimeș-Făget, în cadrul ședinței comisiilor de delimitare a celor două unități administrativ-teritoriale. Despre Cimitirul Internațional Valea Uzului nu s-a discutat nimic, „acela este un subiect separat”, a precizat din start Maricica Luminița Coșa, prefectul județului Bacău (foto).

A fost o ședință cu privire la grănițuire, organizată în baza unui ordin de conciliere comun, emis de cei doi prefecți în conformitate cu prevederile Legii 133/2012.
„Eu, Maricica Luminița Coșa, și primarii localităților Palanca, Agăș, Asău și Dărmănești suntem mulțumiți de limitele teritoriale actuale și la întâlnirea pe care am avut-o cu colegii din județul Harghita nu am vrut să cedăm pentru că avem documente care atestă că suntem proprietari”, a declarat prefectul județului Bacău.

Nemulțumite sunt autoritățile din județul Harghita, care revendică, în total, 19.000 de hectare, iar nemulțumirile lor cu privire la hotare nu sunt deloc noi. O astfel de ședință de conciliere a mai avut loc în 2012, dar în cei șapte ani care au trecut de atunci, reprezentanții județului Harghita nu s-au adresat instanței deși aveau această posibilitate.

Autoritățile din județul Bacău nu aveau motiv să facă plângere deoarece nu revendicau nimic.

„În calitatea mea de prefect, îi felicit pe primarii din Asău, Agăș, Palanca și Dărmănești și pe toți cei prezenți în sală, marți, pentru că au venit foarte bine pregătiți cu documente. Mă refer la reprezentanții Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară, ai Consiliului Județean, ABA Siret, Ocoalelor Silvice Comănești și Ciobănuș. În acest fel, toți am avut un punct de vedere unitar și toți am fost de acord că granițele administrativ-teritoriale ale județului Bacău trebuie să rămână așa cum sunt astăzi. Dacă se va ajunge în instanță, noi ne vom păstra acest punct de vedere comun”, a declarat prefectul Maricica Luminița Coșa.