25 aprilie 2024
ActualitateJudeţul Bacău are încă un Tezaur uman viu

Judeţul Bacău are încă un Tezaur uman viu

Se numeşte Neculai Comăneciu, are 89 de ani şi este locuitor al satului Caşin. Alături de ţesătoarea Anica Fichioş, din Oituz, este deţinătorul râvnitului titlu onorific atribuit de Ministerul Culturii, la secţiunea „Prelucrarea lemnului; realizarea de porţi monumentale”.

De când se ştie a modelat artistic lemnul de stejar îndeosebi şi a dat la iveală minunate creaţii (85 la număr), care fac din comuna cu acelaşi nume una dintre cele mai atrăgătoare zone din ţară.

„Caşinul este o vatră spirituală şi o marcă identitară  locală, regională şi naţională. Iar acum, în aceste timpuri ale mondializării, avem mare nevoie de mărci identitare”, a remarcat prof. univ. dr. Ion Ghinoiu, coordonatorul „Atlasului etnografic al României”, în 2014, după ce a vizitat satele Caşin şi Curiţa.



De altfel localitatea a primit Ordinul „Cele mai frumoase sate din România”, devenind reper pe „Ruta satelor cu arhitectură tradiţională din România”.

L-am vizitat pe Neculai Comăneciu la 1 august, împreună cu etnografa Feodosia Rotaru, pentru a-i admira cartea de vizită, după ce devenise personaj principal în lucrarea lui Constantin Tudose „Porţile de lemn ale satului, porţile sufletului” (2013). Faptul că meşterul a avut şapte ucenici ne dă speranţa că meşteşugul are viaţă lungă, încât cele cinci generaţii de porţi (primele, din 1920) vor fi urmate de altele şi altele…

„Porţile de la Caşin sunt o insolită rezervaţie de arhitectură în aer liber.”

Prof. univ. dr. Ioan Opriş

„Neculai Comăneciu are competenţe reale în meşteşugul realizării de porţi monumentale, se bucură de prestigiu în localitate şi în satele învecinate şi a asigurat dezvoltarea şi perpetuarea acestei pasiuni.”

Cerc. ştiinţ. gr. I dr. Rusalin Işfănoni,

expert în bunuri cu semnificaţie etnografică din România

„Strategiile UNESCO de salvgardare a patrimoniului cultural imaterial sunt construite pe principiul implicării comunităţii locale şi pe creşterea nivelului de conştientizare a valorii culturale reprezentate de un element. Acordarea titlului de Tezaur uman viu unui meşter cu o vechime impresionantă, Neculai Comăneciu, are acest beneficiu, de a atrage atenţia în plan local şi naţional prin puterea exemplului. E nevoie de implicarea autorităţilor locale (primăria) şi a societăţii civile (ONG-uri), precum şi a cadrelor didactice din toate nivelurile de învăţământ, începând cu cel preşcolar.”

Cerc. ştiinţ. gr. I dr. Adina Ciubotariu,

Departamentul de etnologie – Institutul de Filologie Română „A. Philippide” Iaşi al Academiei Române

 

„Pe Neculai Comăneciu l-am cunoscut în cadrul primei ediții a Școlii de vară Valea Bistriței – materia ce naște energie, organizată de Universitatea Vasile Alecsandri din Bacău, când a prezentat cu măiestrie meșteșugul lucrului în lemn, conservat în tradițiile și patrimoniul material și cultural local al comunei Cașin. Prezența dânsului pe parcursul unei săptămâni la acțiunile Școlii de vară a fascinat prin personalitate, prin valoarea artistică a realizărilor sale, captând atenția studenților prin măiestria explicațiilor despre arta prelucrării lemnului, dublată de prezentarea unui număr însemnat de unelte specifice acestei activități. Ne-am reîntâlnit cu meșterul Comăneciu la manifestarea națională Obârșia «Mioriței», edițiile I-V, desfășurate în comuna Cașin. În aceste împrejurări, vizitele organizate pe diferitele ulițe ale satului au oferit participanților posibilitatea admirării lucrărilor de arhitectură tradițională Poarta de lemn cu trei stâlpi și acoperiș, a căror prezentare a fost făcută și de către dânsul. Ca o continuare a bunelor relații dintre Universitate și comunitatea din Cașin, în anul 2017 s-a realizat și montat o astfel de poartă monumentală în curtea instituției, ca o mărturie a tezaurului cultural local, admirată de studenți și de vizitatorii campusului Mărășești, unde este instalată.”

Lect. univ. dr. Iulian Furdu,

Lect. univ. dr. Petru-Gabriel Puiu,

Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău

„Sunt născut în comuna Caşin şi am o relaţie anume cu lemnul şi cu meşterii lui. Ca profesor la Liceul de Artă George Apostu din Bacău, am promovat meşteşugul lui Neculai Comăneciu. Mă lăudam cu el în cercul sculptorilor. Strănepoata meşterului, elevă a liceului nostru, a adus câteva şabloane realizate de venerabilul creator. Există marele pericol ca dantelăriile în lemn ce împodobesc încă locuinţele rurale să fie înlocuite cu elemente de serie, fără amprenta meşteşugului tradiţional.”

Gheorghe Zărnescu, sculptor

 

„Motivele artistice practicate de Neculai Comăneciu au multă potrivire cu spiritul lemnului şi o eleganţă formală.”

Iulian Bucur,

Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău

„Titlul căşuneanului nostru este un îndemn la păstrarea şi perpetuarea acestei averi naţionale.”

Constantin Tudose,

Asociaţia „Caşin – tezaur de frumuseţe”

„Neculai Comăneciu este o nepreţuită valoare umană, exemplu pentru comunitate.”

Ioan-Cosmin Curelea,

primarul comunei Caşin

 

Foto: Amedeo Spătaru

 

 

 

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri