29 martie 2024
ActualitateJucării cu probleme sau periculoase, pe rafturile comercianților

Jucării cu probleme sau periculoase, pe rafturile comercianților

Zeci de firme care comercializau jucării au fost verificate, luna trecută, de comisarii băcăuani ai Protecției Consumatorilor.

Luna mai este mană cerească pentru comercianții de jucării, știut fiind faptul că, în această perioadă, le cresc vânzările ocazionate de „Ziua copilului”. Se pare, însă, că angajații Protecției Consumatorilor le-au stricat planurile vânzătorilor care obișnuiesc să scoată la raft orice le-ar putea aduce câștig, chiar și jucării de-a dreptul dăunătoare pentru copii. Vorbim despre acele jucării care pot fi înghițite cu ușurință de micuți, punându-le astfel viețile în pericol, sau de cele confecționate dintr-un material toxic pentru copii, dacă vin în contact cu aceștia. Or, prin aceste acțiuni de control, s-a urmărit tocmai verificarea modului în care comercianții au înțeles să respecte prevederile legale privind siguranţa jucăriilor.

Probleme de siguranță, la multe dintre jucăriile din comerț



Surprinzător este că aproape toți vânzătorii controlați au fost găsiți în neregulă de către comisarii Protecției Consumatorilor. Mai exact, în urma controalelor au fost identificate jucării care fie nu aveau pe etichete datele privind producătorul sau importatorul (pentru a putea fi găsiți, în caz de nereguli), fie nu aveau traducerile cu descrierea mărfii sau instrucțiunile de folosire. În plus, unii comercianți vindeau jucării de pe care lipseau marcajul de conformitate CE, precum și declarația de conformitate, absolut obligatorii pentru a putea fi vândute la noi sau în spațiul UE. Cum era de așteptat, comerciații nu s-au jenat nici să-i ademenească pe clienți cu mesaje mincinoase. Însă, cel mai grav este că jucăriile aflate pe rafturile magazinelor nu respectau cerinţele esenţiale de siguranţă și nici avertismentele generale.

Prin urmare, cumpărătorii nu putea ști, înainte de a achiziționa jucăriile, dacă acestea sunt potrivite vârstei copilului sau dacă, eventual, componentele produselor destinate micuților se puteau desprinde ușor, devenind, astfel, a fi un risc major pentru prunci. În aceste condiții, vânzătorii de jucării au fost sancționați cu amenzi de mii de lei, fiecare. În plus, s-a mai decis oprirea temporară de la comercializare a zeci de produse (pentru nerespectarea cerinţelor de marcare/etichetare și informare a consumatorilor), iar în cazurile mai grave (nerespectarea cerinţelor esenţiale de siguranţă) s-a dispus măsura opririi definitive de la vânzare.

Atenție, părinți, înainte să cumpărați jucării

Protecția Consumatorilor îi sfătuiește pe părinții sau bunicii care intenționează să cumpere jucării (indiferent de perioada din an în care fac acest lucru) să le achiziționeze doar din magazine şi/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanţă fiscală). În felul acesta, clienții vor putea fi mai lesne ajutați de comisarii băcăuani, în cazul în care produsele sunt neconforme și vor să-și recupereze banii cheltuiți. În plus, cumpărătorii trebuie să aleagă, întotdeauna, jucării potrivite vârstei copilului, capacităţilor şi aptitudinilor sale.

„Jucăriile trebuie să fie însoţite de avertismente generale privind grupa de vârstă recomandată, care ajută la alegerea jucăriei. Jucăriile care nu sunt destinate unui grupe de vârstă specifice pot să îi rănească”, au precizat reprezentanții autorității de control. Mai mult, părinții să nu cumpere, în niciun caz, pentru copiii sub 3 ani jucării cu părţi mici, detaşabile, întrucât se știe că micuții au tendinţa să bage piesele mici în gură şi, astfel, pot să se înece cu acestea. Prudență maximă și în cazul jucăriilor nerecomandate copiilor sub 36 de luni. De altfel, aceste produse sunt sau ar trebui să fie însoțite de atenţionări specifice, dar și de instrucţiuni şi precauţii. Nu în ultimul rând, trebuie știut că, mai întâi, reclamaţia legată de o jucărie achiziţionată trebuie semnalată vânzătorului/magazinului de la care a fost cumpărată. Abia în caz de nerezolvare, petiția trebuie transmisă Protecției Consumatorilor.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri