Patru sportivi si un antrenor reprezinta judetul nostru la cea mai importanta competitie a planetei care va incepe pe 5 august

Uma semana

O saptamâna. Sau, cum ar spune brazilienii, “uma semana”. Uma semana, deci; atât a mai ramas pâna la startul Jocurilor Olimpice de Vara de la Rio de Janeiro. Bacaul este si el prezent la cea mai importanta competitie a planetei care se va derula intre 5 si 21 august, in Brazilia. E prezent cu patru sportivi, la fel ca si la Londra 2012. Numarul a ramas. Numele, in schimb, s-au schimbat. Nu le mai regasim nici pe Lavric, nici pe Chelaru si nici pe Bianca Perie. Ciclul olimpic isi sacrifica deseori sportivii. La fel ca si Meldoniumul, dar despre asta vom mai vorbi. O singura punte intre “ieri” si “azi”: inotatorul Norbert Trandafir. Alaturi de el, pe lista olimpicilor bacauani de la Rio se mai afla colegul de club si de bazin al lui Norbert de la CSSM Bacau, Marius Radu, maratonistul Stiintei, Alexandru Soare si triplusaltista Andreea Panturoiu, de la CSM Onesti. Asadar, patru sportivi. Plus un antrenor: Ovidiu Galeru, mentorul lui Trandafir si al lui Radu. Patru sportivi, un antrenor si un ocean de emotii.

PUBLICITATE

Graba nu strica treaba

Inotatorii au traversat deja oceanul; ne referim la Atlantic, nu la metafora! Ovidiu Galeru, Norbert Trandafir si Marius Radu au ajuns in Brazilia inca de la inceputul saptamânii. Graba e pe deplin justificata: “oamenii din Atlantis” vor intra in bazin, pentru calificari, inca din a doua zi de concurs. “Am plecat in primul val spre Rio tocmai pentru a ne acomoda cu schimbarea de fus orar, dar si pentru acomodarea la noile ore de start impuse de Comitetul Olimpic”, declara, de la celalalt capat al globului, antrenorul Ovidiu Galeru. Primele impresii? “In Satul Olimpic inca se lucreaza, dar de regula asa se intâmpla; se afla pe ultima suta de metri. Conditiile de securitate sunt impresionante, suntem paziti pe pamânt si din aer de soldati inarmati pâna-n dinti”. Si virusul Zika? “Am primit tot felul de brosuri cu indicatii despre virusul Zika si suntem blindati cu creme si solutii pentru a tine la distanta insectele. Oricum, zilnic se imprastie substante prin Sat”.

Un pariu câstigat. Ba chiar doua!

Norbert Trandafir e la a treia Olimpiada. Si la a doua sub comanda lui Ovidiu Galeru. “Este o performanta pe care mi-am dorit foarte mult sa o ating”, marturiseste mureseanul. In urma cu doi ani, numele lui Trandafir era de domeniul trecutului. Parasise Bacaul si abandonase inotul. Come-back-ul sau a fost unul neasteptat. Si, poate si din acest motiv, spectaculos. La Rio, Norbert va concura la 50 metri liber, dar si in proba de stafeta 4×100 metri liber. In stafeta de 4×100 intra si celalalt inotator bacauan calificat la Olimpiada, Marius Radu, care va lua startul si la 100 metri liber. Asemenea lui Trandafir, si Radu este pariul câstigator al lui Galeru. Venit in Bacau in urma cu mai putin de doi ani, Marius Radu si-a continuat ascensiunea, care a culminat cu obtinerea biletelor pentru Rio. Si ce va fi la Rio? Ne spune antrenorul Galeru: “Obiectivele noastre sunt, in primul rând, atingerea celor mai bune performante personale, lucru care duce automat si la accederea in fazele superioare ale concursului. Daca sportivii ajung in semifinale, pot spune ca si-au indeplinit obiectivul propus. Daca va fi mai mult…e doar meritul lor”.

[wonderplugin_gallery id=”638″]

Cei absenti

CSSM Bacau ar fi putut ajunge in Brazilia cu trei sportivi daca “super-greul” Mihai Nistor nu facea stânga-mprejur la inceputul anului, când a ales Steaua. Iar CSSM Onesti putea avea doi “olimpici”, daca Mirela Lavric nu ar fi fost depistata pozitiv. Iata ca vorbim si despre Meldonium, substanta dopanta care a tras pe tusa in acest an sute de sportivi, printre care figureaza si Lavric. “Dar Lavric nu a luat medicamentatia de capul ei. Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca, nici la aceasta ora, suspendarea Mirelei nu a fost oficializata”, rabufneste directorul CSM Onesti, Ingrid Istrate. Ingrid si-ar fi dori sa ajunga si ea la Rio: “Asa e, asta a fost visul meu”. Si nu cu unul, nu cu doi, ci cu cinci sportivi: “Una ar fi fost Lavric. Alti doi sunt Alexandru Terpezan si Andrei Melnicescu, atleti care au, insa, viitorul de partea lor. In fine, cu gimnastica stim bine ce s-a intâmplat, astfel incât si onesteanca noastra Silvia Zarzu a ratat posibilitatea participarii la o Olimpiada. Prin urmare, a ramas doar Andreea Panturoiu”. Una si buna.

Nimic despre bani

Cât de buna e Andreea Panturoiu, o spunem, cu totii, azi: vice-campioana europeana de tineret si multipla campioana nationala. la triplusalt In 2007, când Panturoiu a dat admiterea la Liceul cu Program Sportiv din Câmpulung Muscel, doar ochii antrenoarei Mihaela Nicoara au vazut, insa, ce vedem cu totii acum. Panturoiu picase probele sportive, iar stampila “respins” era pregatita. Pustoaica s-a indârjit: “Doamna, lasati-ma sa mai dau probele odata. Va rog eu mult, nu veti regreta”. Mihaela Nicoara a acceptat. Si nu a regretat: “Am vazut atunci in privirea fetei un licar de….viezure, care dezvaluia caracterul fetei si lumina…«aurul» de mai târziu”. Pe vremea “licarului”, deci nu si a aurului, Ingrid Istrate si Dorin Aradavoaicei au decis ca Panturoiu trebuie sa vina la CSM Onesti, mai intâi sub forma unui parteneriat cu LPS Câmpulung Muscel, iar ulterior in mod definitiv . Antrenoare Andreei a ramas Mihaela Nicoara, care lucreaza si azi ca simplu voluntar la clubul de pe Trotus. “Asa antrenor, asa sportiv. Stiti ca Andreea Panturoiu nu m-a intrebat niciodata nimic legat de bani? Când ii ia, cât ia, de ce i-a luat marti si nu luni?. Un adevarat caracter”, dezvaluie Ingrid Istrate.

Din nou despre Meldonium

La Rio, Andreea Panturoiu are ca obiectiv un Personal Best. Si, daca va fi sa fie, o finala la triplusalt. Celalalt atlet bacauan care va concura la Olimpiada braziliana, maratonistul Alexandru Soare tinteste, la rândul sau, un PB. “Si un loc in primii 25”, adauga atletul Stiintei. Chiar daca a avut si el probleme cu Medonium (suspendat in iunie, a fost reabilitat in iulie), Soare va fi la Rio. Dar, oare, la Rio va fi soare? “Va fi si soare, dar cel mai important este ca la momentul cursei din 21 august, adica la ora 9.30, se anunta o temperatura excelenta de concurs: 24-25 de grade”, puncteaza antrenoarea lui Alexandru, Cristina Alexe, care nu lasa niciodata nimic la voia intâmplarii: “Oricum, Alexandru se adapteaza bine la conditiile meteo si de mediu. In plus, se mobilizeaza bine si nu are emotii”. Alexandru Soare nu are emotii, dar are, in schimb un…fix: ca antrenoarea sa sa stea cât mai departe de el in timpul cursei. “Fiind vorba de o cursa de maraton, oricum nu puteam fi mereu aproape de el. Acum, insa, Alex poate sta linistit: voi fi la vreo 10.000 de kilometri distanta. Voi sta, insa, in fata televizorului sau la computer, tinându-i pumnii”. Si noi la fel!

Dan Sion, Florin Stefanescu

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

3 COMENTARII

    • Mihai Nistor nu mai este la Bacau. S-a certat cu Relu Auras si a plecat de la inceputul lui 2016 sa se pregateasca cu antrenorul Valentin Vranceanu

LĂSAȚI UN MESAJ