Răzvan Bibire

Există ideea că societatea românească ar fi divizată iremediabil și asta ar fi neapărat un lucru negativ. Da, există falii nenumărate care fragmentează societatea, există o sumă de probleme care sunt discutate și disputate non-stop și mai există două mari tabere care se ceartă pe problemele mari ale momentului.

„Rezistenții” contra restul, „anti-penalii” contra celorlalți, protestatari contra celor care le cer să respecte legislația adunărilor publice, pro-PSD contra anti-PSD și așa mai departe. Două sunt lucrurile care trebuie spuse pe această tema. În primul rând, probabil că peste 90 la sută din cei care se agită pe acest gen de teme nu-și dau seama că sunt folosiți ca diversiune de păpușarii din spatele scenei.

Cine sunt aceștia? Putem doar bănui, dar în nici un caz ONG-urile, partidele sau instituțiile care se înfruntă nu reprezintă beneficiarul final al mișcărilor de trupe. În al doilea rând, și aici am să continui ideea de la început, faptul că avem două tabere este mult mai bine decât acum 10 ani când aveam una singură care ne spunea ce e bine și ce e rău și că trebuie să o urmăm orbește.

Amintiți-vă că atunci când se tăiau salarii și pensii, când președintele se hahaia la „țiganca împuțită” și la „găozari”, când se construiau telegondole și patinoare în localități uitate de lume, aproape că nu a existat nici o voce care să critice aceste excese.

Faptul că astăzi există opinii diferite pe temele importante ale momentului înseamnă, în primul rând, că jocul încă se joacă. Înseamnă că păpușarii din umbră, care reprezintă interese externe diferite, nu s-au înțeles și își dispută încă România.