5 mai 2024
ActualitateJoacă, artă şi investigaţii de mediu la concursul național de ecologie și...

Elevii din Bacău, printre cei mai buni din România

Joacă, artă şi investigaţii de mediu la concursul național de ecologie și protecția mediului ”Eco-reporteri în acțiune”, ediția a X-a

 O mini-tabără de ecologie s-a desfășurat în Bacău, în perioada 29 iunie – 2 iulie 2023, iar invitații au fost elevi din toată ţara, care s-au înscris la Concursul național de ecologie și protecția mediului ”Eco-reporteri în acțiune”, ediția a X-a, etapa indirectă. Concursul a fost inițiat și dus mai departe timp de 10 ani de profesoara Nela Dumea, care reușește o adevărată performanță în continuitate, anul acesta în colaborare cu Liceul Tehnologic ”Dumitru Mangeron”, care a oferit condiții excelente pentru activități, masă și cazare. Pe lângă finanțarea de la Ministerul Educației, la reușită au contribuit: ISJ Bacău, Primăria Bacău, Direcția Silvică Bacău, Administrația Bazinală de Apă ”Siret” Bacău, Agenția Județeană de Protecția Mediului Bacău și Complexul Muzeal de Științe ale Naturii ”Ion Borcea” Bacău. Palatul Copiilor Bacău a fost partener de nădejde al acestei ediţii.

După evaluarea lucrărilor trimise prin poştă de către câştigătorii etapei judeţene a acestui concurs naţional, s-a realizat un clasament. Toţi participanţii de la etapa indirectă (provenind din 28 de judeţe!) au fost invitaţi să ia parte la tabăra de ecologie. Aici au participat la ateliere de creație din materiale reciclate, au vizitat Muzeul de Științele Naturii ”Ion Borcea” Bacău, s-au jucat vânând comori naturale (specii de plante, animale şi alte bogăţii) în Parcul Dendrologic Hemeiuș, au aflat de legătura dintre ilustrul compositor George Enescu şi judeţul Bacău vizitând Conacul ”Rosetti-Tescanu” de la Tescani, au admirat coloritul şi au simţit mirosul relaxant al lavandei de pe dealul Osoiu – Moinești în timp ce au făcut fotografii memorabile. Parcul Dendrologic Dofteana, cu numeroşii copaci exotici aclimatizaţi cu succes, traseul educativ modern pus la dispoziţie de Direcţia Silvică Bacău și a sa pepiniera de molizi au fost un alt punct de atracţie important pentru micii ecologişti. Periplul educational ştiinţific şi turistic a fost încheiat prin vizitarea oraşului Slănic Moldova şi a izvoarelor sale minerale tămăduitoare din staţiunea emblemă a turismului băcăuan.

 



Elevii din județul Bacău au câștigat patru premii

 

Premiul I

Școala Gimnazială ”Nicu Enea” Bacău la secțiunea Investigații de mediu – nivel gimnazial prin elevii Denisa Lăcătușu și Mădălin-Andrei Matei (profesor Iuliana Bontă), autorii Proiectului ”Lacul Bacău II – vecinul nostru ospitalier dar nevizitat”;

Școala Gimnazială nr. 1 Onești la secțiunea Caligrame – învățământ gimnazial prin Ioana Radu-Ochiu cu ”Plămânul verde al Terrei” (profesor Gabriela Călin).

Premiul II

Școala Gimnazială ”Miron Costin” Bacău la secțiunea Caligrame – învățământ primar prin elevele Mara Cioineag și Teodora Mihalache, autoare ale lucrării ”Phoenix” (profesor inv. primar Creangă Liliana);

Premiul III

Liceul Tehnologic „Jacques M. Elias” Sascut la secțiunea Investigații de mediu – nivel liceal cu proiectul ”Microplasticul și microfibrele în natură” realizat de Bianca Năstase, Elisa Higiu și Beatrice Miftode (profesor Aurelia Dascălu);

La această ediție a Concursului ”Eco-reporteri în acțiune” s-au înscris la etapa indirectă 98 de lucrări, realizate de 148 elevi îndrumați de 45 de cadre didactice din 28 de judeţe ale țării, inclusiv Bacău. Cele trei secțiuni de concurs au fost: Investigații de mediu cu tema ”Calitatea factorilor de mediu din zona în care locuiesc participanții, abordată prin prisma utilizării tehnologiilor nepoluante”; Caligrame cu subiect de mediu cu tema ”Dezvoltarea durabilă prin implementarea de tehnologii nepoluante”; Afișe și postere cu temă de mediu  cu tema ”Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră”.

La etapa directă s-au întrecut echipaje provenind din judeţele: Neamţ (Clubul Copiilor Târgu Neamţ), Botoşani (Palatul Copiilor), Vaslui (Clubul Copiilor Huşi), Bacău (Liceul Tehnologic ”Jacques M. Elias” Sascut), Bucureşti (Palatul Naţional al Copiilor), Tulcea (Şcoala Gimnazială ”Dobre Vlădescu” Turcoaia), Iaşi (Palatul Copiilor), Giurgiu (Palatul Copiilor), Suceava (Clubul Copiilor Fălticeni), Sibiu (Colegiul Economic ”George Bariţiu” Sibiu).

Toate întrecerile organizate direct cu micii ecologişti au fost răsplătite cu diplome şi premii iar cunoaşterea locurilor şi a specificităţilor locale s-a realizat prin vizitele de documentare organizate de şcoala gazdă. Atelierul de creativitate s-a finalizat cu o frumoasă expoziţie de obiecte obţinute din deşeuri reciclabile care va putea fi admirată până la următoarea ediţie de concurs.

Schimbul de bune practici dintre cadre didactice şi elevi care a avut loc şi prieteniile care s-au legat între elevii din diferitele colţuri ale ţării cu prilejul acestei mini-tabere de ecologie sunt un argument solid pentru continuitatea proiectului. Popularitatea crescută a acestuia se datorează şi includerii lui în Calendarul Activităţilor Naţionale şi Internaţionale al Ministerului Educaţiei pe anul 2023 (poziţia 88). Să sperăm ca şi la ediţiile viitoare să fie la fel de apreciat şi să-şi menţină continuitatea şi în acest calendar. Echipa de organizare îşi va da silinţa să realizeze o muncă de calitate, an de an.

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri