Mihaela Babusanu Amalanci a fost actor, creator, regizor si manager al unui spectacol de zile mari, inedit, in care vedete au fost poezia haiku, fotografia, haikufotografie, cartea si ceremonialul prepararii ceaiului. S-a intâmplat la Complexul Muzeal “Iulian Antonescu”, pe 15 mai, unde privitorii si ascultatorii au participat la Editia I a proiectului “Japonia departe – aproape de Bacau”, o idee originala, pusa pe simeze de Constantin Brosu, o expozitie cu 50 de fotohaiku – “Declic in silabe”, haiku-urile fiind semnate de 12 haijini din Bacau si din tara.

Fotografiile rezoneaza pâna la identificare cu poezia haiku, cu ceremonialul prepararii ceaiului, prezentat de doua tinere din Iasi, respectând vechea traditie japoneza (salut, constumatie, ustensile, preparare, servire). Japonia a mai fost prezenta cu un emotionant si protocolar mesaj trimis de ambasadorul tarii de la Soare Rasare, care nu a putut onora invitatia.

Deschid fereastra-
peste noapte-a-nflorit
o iasomie

haiku – Mihaela Babusanu Amalanci

“Proiectul a plecat de la ideea de a aduce în atentia publicului a fotografiei de natura, dezvaluirea unor aspecte din cultura japoneza, din care face parte si poezia haiku, cunoasterea de catre public a acestei noi arte , îmbinarea între poezie si fotografie – fotohaiku, popularizarea creatorilor de haiku din Bacau si, de ce nu, calitatea de “ambasador” pe care haiku-ul îl are pentru tara noastra”, au fost argumentele prezentate generosului public de Mihaela Babusanu Amalanci.

haicu amalanci

Violeta Savu, redactor al Revistei ATENEU, a lansat volumul bilingv de haiku “Stejarul cu flori de cires“ (Editura “Derzis Eruditio-Bacau), semnat de Mihaela Babusanu Amalanci, a doua aparitie editoriala a poetei (prima cu “Adevarata fericire”-2010), dupa ce si-a facut ucenicia in volumul colectiv “A patra zi” (2005), in revistele Ateneu, Forma, Rasunetul, Plumb, Ploc (Franta), Albatros, Clujul Literar, 13 Plus etc.
Invitati speciali: ing. Florin Grigoriu, vicepresedintele Asociatiei Române de Haiku Bucuresti si Constanta, redactor al revistei “Amurg Sentimental” Bucuresti, Laura Vaceanu (care semneaza si prefata volumului lansat), presedinta Societatii de Haiku Constanta, director al revistei “Albatross”, dr. Dumitru Radu, unul dintre cei mai apreciati haijini din Bacau si din tara.

Si-au dat concursul haijinii : Ana Urma, Ioana Bud, Ildiko Juverdeanu, Mara Paraschiv, Virginia Popescu, Gabriela Ocneanu, Tincuta Horonceanu Bernevic, Viorica Baluta, Dan Norea, Vasile Coniosi-Mestesanu, Oana Gheorghe (coautor proiect).