Norio Inagaki, un profesor universitar din Tokio, cercetator etnografic, vine an de an in Bacau pentru a admira si studia traditiile românesti

O prezenta inedita, plina de culoare, la editia din acest an a festivalului „Alaiul obiceiurilor”. In multimea de curiosi localnici sau veniti de prin imprejurimile Bacaului, un personaj care se deosebea de restul publicului, prin tinuta si atitudine, privea sorbind cu nesat dansul fascinant al ursilor de la Bârsanesti sau jocul tinerilor stânsi în grupuri în Piata Tricolorului din Bacau.

E Norio Inagaki (foto), un profesor universitar din Japonia, cercetator etnografic. E prezent in România de mai bine de zece ani, timp in care a filmat si cercetat cu precizie nipona tot ce inseamna obiceiuri ale poporului român.

PUBLICITATE

„Nu am fost doar in Bacau, ma intereseaza toate obiceiurile de iarna ale românilor, mai ales din Moldova. Anul acesta, n-am ratat festivalul organizat de Ansamblul «Busuiocul» unde vreau sa filmez toate dansurile. Sa stiti ca picturile ursilor de pe piatra din zona Norvegiei sau din Spania si Italia, vechi de acum 3.000 de ani, se regasesc in traditiile ursilor din Moldova. Aici, din fericire, mai exista o parte a vechii culturi in contextul european”, spune etnologul Norio Inagaki.

Absolvent al Facultatii de Istorie, Arta si Cultura din Tokio, profesorul universitar Norio Inagaki este pasionat de folclorul românesc, ramura pe care o studiaza cu nesat. Vine în România de zece ani si urmareste dansul ursilor pentru a documenta acest obicei stravechi.

A invatat limba româna tocmai pentru a se putea întelege cu batrânii si tinerii de pe la sate. Norio Inagaki. Spre bucuria noastra, Bacaul se numara printre numeroasele localitati din Europa pe care Norio Inagaki le-a cutreierat pentru a culege date despre datinile fiecareia.

_MAF9444

Pâna acum, a filmat dansurile a zeci de cete din mai multe localitati, fiecare cu specificul ei, dar si sute de cântece si jocuri din toate zonele României, colaborând foarte bine cu institutele de cercetari folclorice din tara.

Interesant e ca teza sa de doctorat are ca tema exact obiceiurile si jocurilor populare românesti.

„Aici, am vazut ca oamenii sunt buni si, mai ales, isi pastreaza obiceiurile. In partea de vest a Europei, s-au schimbat mult lucrurile, au renuntat la traditii, dar in România nu. Este un lucru foarte bun. Ma scuzati, asta trebuie sa o filmez, este foarte important”, mai apuca sa-mi spuna Norio Inagaki, in timp ce se indrepta grabit, duminica la prânz, spre locul din fata scenei, pentru a filma ursii dansatori de la Bârsanesti.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

  1. Tot de traditia stramoseasca tine si urarile de sfarsit si inceput de an intre persoane, familii sau intreprinderi si institutii. Asadar tuturor bacauanilor, de pe Valea Bistritei, Valea Zeletinulu Valea Siretului sau Valea Trotusului, le urez un calduros ” La multi ani ” !

LĂSAȚI UN MESAJ