20 aprilie 2024
ActualitateJale în câmp, veselie de culori pe tarabe

Jale în câmp, veselie de culori pe tarabe

– ploile în exces le-au stricat afacerile legumicultorilor, culturile din câmp fiind compromise aproape de tot – pe tarabe, mai mult marfă de la import și ceva de la țăranii care au cultivat în sere

Piețele agricole sunt pline cu de toate. Și acum, și în restul anului. Tarabele colorate în nuanțele verii gem de marfă pentru toate gusturile și mai ales…buzunarele. Legume de sezon, fructe, inclusiv cele de pădure, toate abia așteaptă să-și schimbe proprietarii. Din păcate, nu poți ști dacă produsele agricole de pe tarabe provin din culturile țăranilor noștri sau dacă-s luate de la angrosiștii care le aduc din import.

Asta pentru că nu toți au etichete așezate în fața mărfii care să-ți sugereze măcar că e autohtonă sau nu. Eventual, poți deduce după fețele puținilor fermieri și, mai ales, după mâinile muncite. Mai toți se plâng că vara n-a fost prielnică deloc culturilor de câmp. „E jale. Din cauza ploilor care – știe toată lumea – au fost prea multe și cu prea multă apă. Au fost locuri în care apa a băltit și-o lună întreagă. Uite așa au rămas tufele de mici la ardei. De roșii nu mai zic. S-au măna
t toate. Ce avem îs din solarii”, spune o producătoare din Pâncești, care vinde în Piața Sud.
Pe taraba ei am zărit și roșii negre, nu știe să-mi zică ce soi. A primit semințele de la finii ei din Italia și a zis să încerce, ca să vadă cum merge treaba. Băcăuanii nu prea se înghesuie să le cumpere, cu toate că prețul este unul decent: 3,5 lei kilogramul. Drept e că nici nu-s așa de „fățoase”, n-au aspectul ăla comercial: sunt cam neuniforme, destul de mici, iar culoarea (elementul cel mai important) e greu de definit: c-o fi roșii, c-o fi negre, c-o fi verzi.



Vânăta e „șefa” pieței în acest an

Mai toți vând roșii de solar, varianta care i-a scos din faliment anul ăsta. Mai ales dacă s-au și băgat în programul „Tomata”. „Noi nu ne-am băgat, că e prea dificil. E suficient cât avem. Am adus și roșii de grădină, vreo două lădițe, dar vai de capul lor. Dacă n-au aspect, lumea nici nu se uită la ele. Se așteaptă să le dau la 1 leu. Păi, numai haracul m-a costat 1 leu bucata, iar munca mea nici n-o mai pun. Nu mai merită să pui în câmp. Am cultivat juma’ de hectar cu ardei și eu n-am un ardei”, se plânge un alt legumicultor din piață. Se pare că cel mai bine le-a mers vinetelor care, în acest an, sunt multe și neobișnuit de mari. „La 4 lei kilul și tot nu ia lumea. Sunt și unii care mai cumpără, aăa, pentru o salată. Ceilalți zic c-o să cumpere mai pe la toamnă, dar să vedeți cât va fi prețul”, mă avertizează un alt țăran din piață.

„Noroc” cu marfa de la import

În schimb, cu fețele mai luminoase sunt comercianții care aduc marfă importată de la turci, egipteni, greci, albanezi, eventual olandezi sau spanioli. Pesemne d-aia e și plină piața. Găsești roșii cu 3-6 lei kilogramul, castraveți 3,5 kilogramul, ardei gras la 3 lei kilogramul, ardei capia cu 5 lei kilogramul, gogoșari 8 lei kilogramul, ceapă uscată cu 3 lei kilogramul, vinete 4 lei kilogramul, fasole păstăi 5 lei kilogramul, ardei iuți 8 lei kilogramul, cartofi noi la 2,5 lei kilogramul, morcovi 4 lei kilogramul, țelină 7 kilogramul, usturoiul uscat – 18 lei kilogramul etc. La sectorul fructe, pepenele roșu se vinde cu 1,5 lei kilogramul, pepenele galben cu 3 lei kilogramul, prunele – 3,5 lei kilogramul, strugurii albi – 5 lei kilogramul, struguri de masă „ceasla” – 6 lei kilogramul, cătină – 10 lei kilogramul, mere de vară – 1 leu kilogramul, afinele de munte 14 lei kilogramul (!), afinele de cultură – 18 lei kilogramul, coarne – 6 lei kilogramul, porumbul pentru fiert – 1 leu bucata. dacă ai noroc, mai poți găsi și ouă de țară cu 70 de bani bucata.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri