19 aprilie 2024
ReportajIzvoarele minerale din Moinesti, cunoscute prea putin pentru efectele tamaduitoare

Izvoarele minerale din Moinesti, cunoscute prea putin pentru efectele tamaduitoare

Municipiul Moinesti pe poate alinia in rândul statiunilor balneoclimaterice cu cele cinci izvoare de ape minerale curative de care dispune. Modernizat si reamenajat pe o suprafata de 3,84 ha, “Parcul Bai” beneficiaza de un microclimat ozonat.

Parcul are o functie ecologica si o functie de agrement, turism si recreere prin practicarea de sporturi, distractii, jocuri, odihna in aer liber sau promenada. Unitatea Administrativ Teritoriala municipiul Moinesti a inceput lucrarile de modernizare in anul 2011, prin proiectul “Modernizarea si amenajarea Parcului Bai in Municipiul Moinesti”, cofinantat din Fondul European pentru Dezvoltare Regionala, prin Programul Operational Regional 2007-2013.

In cadrul proiectului au fost refacute bordurile la aleile existente, consolidararea aleilor prin placarea cu piatra cioplita, construire si amenajare alei noi, placare ziduri de sprijin cu piatra cioplita, amenajare platforme betonate, amenajare alei cu arcade semirotunde din lemn, modelarea geometrica a terenului in vederea amenajarii si plantarii de arbori, igienizarea locului de joaca pentru copii, montarea podetelor peste râul Gazu, amenajare si construire foisoare la izvoare, montare stâlpi si lampi de iluminat etc. Conform prezentarii oficiale a proiectului, prin aceasta investitie se urmareste imbunatatirea gradului de atractivitate a Regiunii Nord-Est, cresterea calitatii vietii si crearea de noi locuri de munca.



Apa cu leac

Localnicii spun ca apele minerale au proprietati curative, iar izvoarele au fost amenajate prin anul 1850. “Apa din aceste izvoare poate trata afectiuni diverse. Din câte stiu eu, doua vindeca gastritele pentru ca au apa sulfuroasa, doua izvoare sunt recomandate in afectiuni hepatice, iar alt izvor este bun pentru bolile de ochi. Faptul ca s-a investit in acest parc este un lucru nemaipomenit”, declara Olga Cojocaru. La unul din izvoare, l-am surprins ghemuit pe un barbat care umplea doua bidoane cu apa.

izvoare Moinesti 3“Este foarte buna apa de aici. La doua zile vin si iau pentru mine sau pentru vecini. Stiu ca izvoarele astea sunt bune pentru stomac, fiere, ficat, ochi si piele (bai reumatice). Se zice ca apa asta este cu leac, iar au personal ma simt bine când fac câte o cura de apa minerala de la izvoare”, declara Ioan Ghinet, localnic. La scurt timp, la acelasi izvor isi face aparitia si moinesteanul Vasile Avramescu. El spune ca uneori apa mai curge cu pacura, dar se curata in câteva zile si poate fi bauta fara probleme.

“Cred ca si pacura asta care izvoraste din pamânt are rolul ei. Pot sa spun cu siguranta ca apa de la izvoare este certificata si poate fi folosita in diverse afectiuni. Pacat ca nu exista explicat in detaliu, la fiecare izvor, care sunt recomandarile medicilor si in ce afectiuni poate fi consumata aceasta apa. O mai buna organizare si propaganda ar putea atrage mai multi turisti in zona”, spune Vasile Avramescu. Localnicii spun ca Moinestiul a fost declarat statiune balneoclimaterica intr-o nota publicata in paginile unei editii a Monitorului Oficial din anul 1934, tocmai pentru izvoarele minerale existente in acest parc.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri