Medalii nedespachetate

N-a apucat să despacheteze. Și nici să sărbătorească primul său titlu național la senioare. Pur și simplu, nu a apucat. Marțea trecută a urcat pe podiumul de premiere după ce a străbătut cei o sută de metri presărați cu garduri în 13 secunde și 86 de sutimi, miercuri spre seară a revenit acasă, iar vineri, pe data de 2 august, a trebuit să se prezinte la lotul național deoarece mâine o ia din nou la picior. De data aceasta, spre Norvegia, la Cupa Europei. Când să mai sărbătorești? „Sincer, mi-ar fi plăcut să fac o mică petrecere. Una în familie. Cine știe, poate când mă întorc din Norvegia” , spune Iulia Nicoleta Banaga (CSM Onești), noua campioană națională a României în proba de 100 metri garduri rezervată senioarelor.

Progres în…regres

Și acum, un mic paradox. Dublat de o curiozitate. Mai întâi, paradoxul. Așadar, vara trecută, la Naționalele de la Pitești, Iulia Banaga a luat argintul, cu timpul de 13,75. Anul acesta, la competiția derulată tot în Trivale, atleta care va împlini 20 de ani în octombrie a cucerit aurul, cu 13.86. Curiozitatea: cum poți progresa ca loc pe podium dacă ai regresat în ceea ce privește timpul realizat? Iulia este o fată cu picioarele pe pământ. Prin urmare, știe să răspundă: „Adevărul e că am beneficiat și de un dram de noroc. Cea mai bună senioară a noastră, Anamaria Nesteriuc nu a putut participa, iar aceast lucru mi-a deschis drumul către aur. Să știți că am și sunat-o să-i mulțumesc, spunându-i că o parte din succesul meu i se datorează. Pe bune!”.

O eroare tehnică

Pe lângă aurul la sută garduri, atleta născută la Brăila dar crescută la CSM Onești și-a pus la gât și argintul cucerit la 400 m garduri. La fel ca în 2018. Și aici e cu dus și întors. Mai întâi ne întoarcem. În timp: anul trecut, la aceeași probă, Iulia a înregistrat 59.52. Acum, s-a dus spre 60,24. Explicații, Iulia? Răspunsul nu întârzie: „Am lovit gardul nouă și m-am oprit înainte de cel cu numărul zece. Așa se explică timpul mai slab. Personal, mă așteptam la un parcurs mai bun. Din păcate, aceste erori de ordin tehnic, m-au tras în jos. Bine măcar că n-am pierdut argintul” .

Răspuns la toate…

Ziariștii sunt cârcotași din fire. Și chițibușari. Despică mereu firul în patru. Așa că nu se mulțumesc să o felicite pe Iulia Nicoleta Banaga pentru aurul și argintul de la Naționalele de Seniori, ci vor să știe dumnealor de ce ștafeta 4×100 a CSM Onești nu a reușit să repete, dacă nu chiar să îmbunătățească, performanța de anul trecut, când se mizase în întregime pe junioare? După cum vă spuneam, însă, Iulia chiar are răspuns la toate: „Ștafeta am pregătit-o cam din scurt, dar nu asta ar fi fost marea problemă deoarece și în trecut lucrurile au stat cam la fel. De data aceasta, la mijloc s-a aflat o nesincronizare. Noua noastră colegă, Angela Moroșanu a plecat mult mai devreme și n-am reușit să-i predau bățul. Se întâmplă”.

Chiar la toate?

Ajunși în acest punct, ia să o prindem noi pe Iulia pe picior greșit. Adică fără răspuns! Se poate? Se poate: cum de se face că cei mai buni „gardiști” vin de la Brăila? Și cum de toți ajung la Onești? Iulia Nicoleta Banaga pufnește în râs: „Multă lume se întreabă asta. Cu atât mai mult cu cât noi, la Brăila, nici nu avem unde să ne antrenăm ca lumea pentru garduri. Ne antrenăm, și băieții, și fetele, pe pământ, într-un spațiu rezervat curselor de motociclete. Și ar mai fi o curiozitate pe care nu aș putea-o explica. Niciunul dintre antrenorii noștri nu a fost «gardist». Antrenorul meu, domnul Nicu Iorga, de exemplu, a făcut proba de 400”.

„A doua mea mamă”

Bun, și cum rămâne cu legătura dintre LPS Brăila și CSM Onești, întărită nu doar de prezența Iuliei Banaga, ci și de cea a Andreei Caracuda și a lui Alexandru Iconaru? „Pe mine, Oneștiul m-a crescut, să știți! Oneștiul este a doua mea casă. Iar doamna director Ingrid Istrate este a doua mea mamă. O iubesc! De fapt, cu toții o iubim, iar dacă rezultatele din ultimii ani ai CSM-ului Onești au fost într-atât de bune- și nu mă refer doar la atletism- i se datorează într-o foarte mare măsură”, mărturisește Iulia, făcându-ne să ne amintim, noi ziariștii cârcotași și chițibușari, de dragostea pe care Ingrid Istrate o manifestă pentru proprii sportivi: „Aceștia sunt copiii mei! Iar copiii mei sunt și cei mai buni, și cei mai frumoși”.

Un culoar incomod

Luna trecută, Iulia s-a calificat în semifinalele Europenelor de Tineret de la Gavle, din Suedia, în proba ei preferată, 400 metri garduri. Se putea mai mult? „Se putea. Eram într-o formă bună și mă așteptam la un Personal Best. Încă nu-mi explic de ce nu am reușit mai mult. Adevăru-i că am prins și un culoar incomod, culoarul 1”, e de părere atleta CSM Onești, care, în perioada 9-11 august, va concura din nou în Nordul Europei. De data aceasta, în Norvegia. La Cupa Europei. Și nu la 400 garduri, ci la 100 garduri: „Nu-i proba mea favorită, chiar dacă primul meu concurs internațional- FOTE 2015- a fost la sută garduri. Acum o alerg doar de plăcere. În Norvegia sper la un Season Best, știu eu, un 13.70, însă nu mă gândesc la ocuparea unui loc anume. Sunt relaxată și e posibil ca tocmai această relaxare să mă ajute”.

Scorpions și My Chemical Romance

La revenirea din Norvegia, poate va fi loc și de o petrecere. Una în familie, cum îi place Iuliei. Alături de mama (care duminică a împlinit 51 de ani), de tata și de sora sa. Și dacă-i petrecere, să dăm drumul la muzică! Iulia Nicoleta Banaga e expertă în materie: „Îmi place nespus să cânt. E marele meu hobby. Iubesc toate genurile de muzică, inclusiv rock-ul. De la AC/DC la Metallica și de la Scorpions (ador «Still loving you») la My Chemical Romance”. Așa cum v-am mai spus, Iulia are picioarele bine înfipte în pământ. Prin urmare, „țelul meu este participarea la Jocurile Olimpice. Pentru 2020 e mai greu, dar în 2024 nu vreau să lipsesc. Iar când voi reveni de la Olimpiadă mă voi opri direct la X-Factor, v-o spun de pe acum!”.