29 martie 2024
CulturăItinerarii spaniole (III) / Piata Centrala a Valenciei

Itinerarii spaniole (III) / Piata Centrala a Valenciei

Mercado Central din Valencia este cuceritoare. Are stil. Cocheta, animata, foarte bine organizata si aprovizionata, are aerul unei fiinte care-ti zâmbeste minunat. Este un univers de culoare si arome in care igiena este impecabila. Peste tot este atât de curat, incât un ziarist iberic a scris ca aici, daca n-ar fi atât de aglomerat, ai putea mânca si pe podea… Cladirea, acoperita, o bijuterie arhitecturala (stil gotic), a fost construita intre 1915-1928 si ocupa o suprafata de 8.160 de metri patrati. Cupola centrala, cu un design care revolutioneaza estetica domeniului, depaseste 30 de metri inaltime. Piata reuneste aproape 400 de întreprinderi mici, mobilizeaza zilnic activitatea a 1.500 de oameni, are 1.238 de standuri. Este cel mai mare centru din Europa dedicat produselor proaspete. Aflata in apropiere de Plaza de Ayuntamiento, are intrari aflate pe strazi diferite. Un birou de informare turistica sporeste aerul… altfel al pietei.
Produsele de carne afumata si uscata, sirurile uriase de cârnati, salamurile subtiri sau dolofane, pulpele de prosciutto crud, numite jamon iberico (de 7-10 kg, care se vând si la 700 de euro bucata), atrag camerele de luat vederi ca un magnet. Capsunile, bananele din Insulele Canare, portocalele si lamâile locale, strugurii, perele si merele, ciresele proaspete te ademenesc prin varietate si calitate. Aricii de mare se vând alaturi de alge, icre, “degete de mare” si “gândacii de apa” (8 euro/kg…), crabi, creveti, scoici, caracatite, sepii, calamari… Buletinele de calitate aratau provenienta lor: Mediterana, Oceanul Atlantic, Oceanul Pacific. Preturi pentru un sfert de kg: calamar proaspat, 3,5 euro; cozi de langustine, 6 euro; creveti proaspeti, 12 euro; crabi, 6 euro. Un kilogram de peste: 3-21 de euro, in functie de specie. Kilogramul de miez de nuca, 20 euro; celebrul caşcaval Pecarino, 59 euro/kg, capsunile, 6 euro/kg… Vinuri, uleiuri de masline, produse de patiserie, dulciuri, brânzeturi (o structura sortimentala aiuritoare!), preparate din carne (vânat, porc, pui, vita, curcan, iepure), fructe uscate condimente, cereale, orez, grâu, ciuperci, pâine, rosii, ardei, vinete, ceapa, usturoi, radacinoase…
Mercado Central, una dintre cele mai vechi piete acoperite din Europa, este un fel de muzeu. Interesul turistilor este maxim. Spectacolul aromelor, diversitatii, armoniilor, gusturilor este unul de exceptie. Se spune ca este una dintre pietele cele mai interesante din lume, chiar daca nu are nimic din fabulosul talmes-balmes ingenuu al unor piete orientale. Vânzatorii din Piata Centrala din Valencia, curtenitori, civilizati, au inaintat autoritatilor, anul trecut, o propunere interesanta: turistii care fac poze si nu cumpara nimic sa plateasca o taxa! Ei cred ca invazia turistilor, care vin, de cele mai multe ori aici ca la un muzeu, ii indeparteaza pe cumparatorii locali.
Mercat de Sant Josep de la Boqueria – sau mai simplu – La Boqueria – piata din Barcelona, este un punct… rival de atractie turistică. Aceasta celebra piata a fost supranumita “templu gastronomic”. In replica, valencienii spun despre piata lor ca este un “muzeu gastronomic”.
Atunci când am iesit din Mercado Central, pasii m-au purtat spre istorica Lonja de la Seda (La Lonja de Mercaderes)- bursa matasii, cea despre care se spune ca este cea mai bine conservata cladire de tip gotic târziu din Europa. Desi pasii ma purtau catre o aventura spirituala de exceptie, ma gândeam inca la civilizata Mercado Central. Ce-ar fi, mi-am zis, ca in România sa apara o asemenea piata in care curiozitatea de exceptie a turistilor de aiurea i-ar determina pe comercianti sa solicite impunerea unei taxe pe privit, pe fotografiat, pe admirat. Am zâmbit amar si m-am lasat cucerit de cealalta vraja spirituala: istoria fabuloasei La Lonja de Mercaderes…

Ion Fercu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri