Daca apuci vreodata sa treci, spre munti, pe drumul judetean DN12A Onesti – Miercurea Ciuc, cum iesi din Tg. Ocna si ajungi in zona Mosoare (comuna Poieni, parte integranta a localitatii de la poalele muntelui Magura), un obiectiv relativ neinsemnat iti atrage atentia. Un indicator aproape invizibil pentru trecatorii grabiti, vechi de când lumea, judecând dupa rugina care acopera pe alocuri literele de vopsea, te atentioneaza ca, in acel loc, in urma cu mai bine de un secol si jumatate, a fost construita prima sonda cu foraj mecanic cu prajini din lemn (sistem percutant uscat cu prajini de lemn si sapa tip burghiu), din România.

Turistii care se opresc din goana masinii pot admira si, totodata, se pot juca liber cu imaginatia, privind spre un soi de sonda-monument „ridicata la 1 mai 1977, in cinstea petrolistilor, la cea de-a 25 aniversare a Intreprinderii de Foraj Târgu Ocna”. Lucrarea apartinea renumitei societati Metaxa, care in 1861, inaugura primul foraj mecanic cu prajini de lemn din România. Adâncimea instalatiei era de 150 m. Chiar si acum, de te apropii de sonda-monument si privesti in putul, parese inca activ, poti observa bulele de gaze care emana din lichidul negru ce umple gura instalatiei.

Rockefeller, nazistii, americanii si sovieticii

PUBLICITATE

Din pacate, putini stiu ca, mai in amonte, inca se vad urmele unor puturi de petrol facute, probabil, pe vremea…dacilor (dupa unele surse). De altfel, vechile hrisoave pomenesc despre exploatarile de petrol de la noi care au început înca de pe vremea lui Neagoe Basarab, în Muntenia, iar în Moldova chiar si de mai demult.

Insa, momentul de debut a exploatarii moderne a petrolului este fixat la 1857. Spre sfârsitul secolului al XIX-lea, în exploatarea petrolului din regiune îsi fac aparitia filiale ale marilor companii internationale: Steaua Româna, Astra Româna, si Societatea Româno-Americana. Din vremuri de demult, pretiosul lichid negru care tâsnea din gropile sapate de pacurari la granita Subcarpatilor, a reusit sa vindece de râie, dar mai ales i-a îmbogatit, pe la 1900, pe taranii care apoi „si-au îmbatat caii cu sampanie”.

In plus, istoria recenta a României consemneaza ca urât mirositorul aur negru a sclipit pâna si în ochii lui J.D. Rockefeller, ademenindu-i deopotriva pe nazisti, pe americani si pe sovietici, iar pe comunistii care i-au urmat i-au ambitionat sa foreze adânc pâna si in Marea Neagra în cautarea titeiului. Iar, mai recent, chiar si pe austrieci carora statul român a decis sa le vânda compania Petrom, cu tot cu resursele din subsol (petrol si gaze). In loc de final, mai retinem ca, România ocupa un loc 21 in clasamentul tarilor care alimenteaza cu petrol lumea, ordine care, in mod sigur, ar fi schimbata, daca s-ar dezvalui resursele reale de titei ale României.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

5 COMENTARII

  1. De mentinut ca acea gaura de sub macheta nu a fost aia veche, e doar un camin de 4 m prin care trece petrolul de voia lui prin beton.
    Mai sus in sat, cum ati spus dvs. se afla puturile, de pe vremea dacilor, iar unele SIGUR au si cadavre in ele, se stie de la un mos caruia i s-a scufundat dopul de pamant la put si a vazut cateva oase si un craniu! Unele au o presiune asa mare in interior ca iese petrolul si gazul sub presiune la suprafata.
    In total, in ,,cartierul” Poieni (in preajma bisericii) se afla 20 de gropi adanci de cateva sute de metri adancime!

  2. Mare pacat ca pe langa aceasta sonda ,,muzeu” nu se amenajeaza o parcare unde sa poti parca masina sa poti ,,vizita” sonda cit si monumentul eroilor cazuti la datorie in 1917 care se afla putin mai sus (spre Comanesti)

LĂSAȚI UN MESAJ