16 mai 2024
ActualitateIstorie, Tradiții, Gastronomie Evreiască

Istorie, Tradiții, Gastronomie Evreiască

Din inițiativa și sub coordonarea profesorului Gabriel Stan, la Colegiul Economic „Ion Ghica” Bacău, s-a desfășurat pe 15 februarie atelierul de lucru „Istorie, tradiții, gastronomie evreiască”, organizat în parteneriat cu Comunitatea Evreilor Bacău. Activitatea este parte integrantă a programului „Lecția de istorie altfel”.

În cadrul lui s-au desfășurat activități de informare a elevilor de la profilul tehnician în gastronomie/bucătar asupra istoriei și tradițiilor poporului evreu și despre prezența acestora, ca minoritate etnică și religioasă, pe teritoriul românesc, secvență a activității susținută de profesorul Gabriel Stan.

Începuturile formării comunităţii evreiești în Bacău datează din timpul domniei lui Constantin Mavrocordat (1711 – 1769). El a fost cel care a acordat unor negustori din cetatea Hotin dreptul de a se așeza la Bacău. Este de notorietate faptul că de-a lungul timpului comunitatea evreilor din Bacău a avut o contribuţie importantă la modernizarea oraşului de pe Bistriţa.



Apoi, președintele Comunității Evreilor Bacău, ing. Hainrich Brif, a prezentat trăsăturile gastronomiei specifice evreilor – cușer. Legile care oferă baza unui model alimentar cușer sunt denumite în mod colectiv „kashrut” și se găsesc în Tora, cartea evreiască a textelor sacre. Instrucțiunile pentru aplicarea practică a acestor legi sunt transmise prin tradiția orală de la generație, la generație.

În ultima parte a atelierului gastronomic a fost prezentat de membrii Comunității Evreilor Bacău, coordonați de președintele acesteia, ing. Hainrich Brif, modul de preparare a unor produse gastronomice, specifice poporului evreu.

Aceștia au pregătit împreună cu elevii băcăuani, coordonați de prof. Elena Botez și prof. Andreea Silion, într-o inedită demonstrație gastronomică, următoarele preparate: colțunași din cartofi (varenichis), care se pregătesc de Hanuca, borș de sfeclă pentru Pesah, anghemaht (tocăniță) cu pui și legume, răcitură din știucă (se pregătește de Roș Hașana), lotches simple (se pregătește de Pesah), humăntaș (prăjitură specifică de Purim).

Proiectul și-a propus să prezinte istoria, tradițiile și cultura gastronomică evreiască într-o manieră atractivă, modernă, creând astfel un nou tip de demers educațional. Așadar, atelierul de lucru care a presupus o demonstrație gastronomică a deschis de fapt o poartă spre o civilizație și cultură mai puțin cunoscute elevilor. Scopul principal a acestui proiect l-a constituit prezentarea și susținerea culturii evreiești, prin intermediul gastronomiei, dar și de inițiere a tinerelor bucătari în formare. Doamna Doina Brif este cea care a lucrat direct cu elevii, tinerii arătându-se foarte interesați de bucătăria evreiască.

„Am învățat lucruri foarte interesante, atât despre istoria poporului evreu dar și despre bucătăria lor și am descoperit câteva preparate foarte bune. Consider că această experiență îmi este de un real folos, îmi deschide noi orizonturi și cu siguranță îmi va fi de folos și pe viitor”, ne-a spus Valentina-Alexandra Marcoci, elevă clasa a XI-a P2.

„Acest proiect educațional a reprezentat o oportunitate pentru elevii noștri de a cunoaște istoria și tradițiile poporului evreu, prin gastronomie. Deci, a fost o bună ocazie de a prezenta viitorilor maeștri în arta culinară, câteva preparate gastronomice reprezentative ale acestei etnii. Cu speranța că asemenea activități vor fi replicate, credem că viitorii bucătari calificați vor fi interesați și de bucătăria evreiască, orientală”, a declarat profesorul Gabriel Stan, inițiatorul proiectului.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri