20 aprilie 2024
ActualitateIstorie și istorii, la „Alecsandri”

Istorie și istorii, la „Alecsandri”

Anul Centenarului Marii Uniri aduce un nou proiect special la CNVA Bacău: „Istorie și Istorii”. Sâmbătă, 21 aprilie, colegiul a fost gazda unui eveniment inedit, o expoziție de artefacte din Primul Război Mondial, descoperite în zona Oituzului. Manifestarea a fost coordonată de profesoarele Ramona Jitaru și Ramona Mocanu.

Începutul activității a fost marcat de „lecția” de istorie a prof. dr. Viorel Cruceanu, care a introdus auditoriul în atmosfera Primului Război Mondial, în care România a jucat un rol important pe harta marilor imperii ale vremii. Atunci, după momentul în care armata română a luptat eroic, în anul 1917, pe fronturile de la Mărăști, Mărășești și Oituz, deviza „Pe aici nu se trece!” a intrat în conștiința românilor.

Numeroșii participanți au putut admira o colecție consistentă de artefacte, care a adus mai aproape viața ostașilor de pe câmpurile de luptă ale Marelui Război.



Asociația „Prospectorii Istoriei”, înființată în anul 2017 și reprezentată prin Florin Boșoteanu, alături de Răzvan Boșoteanu, Ciprian Racoș, Alin Stoica și Sorin Mare, le-a împărtășit vizitatorilor o parte din povestea găsirii obiectelor și ceea ce înseamnă pasiunea de arheolog (amator). Pentru acești oameni uimitori, pasiunea pentru istorie a devenit, în timp, un mod de viață.

Alături de organizatori a fost și ISU „Maior C-tin Ene” al județului Bacău. Doi membri ai echipei pirotehnice, plutonierul ajutant-șef Dorel Veliche și plutonierul major Florin Pătru, au explicat cum se intervine în ajutorul prospectorilor și care sunt măsurile de siguranță pe care sunt obligați să le respecte. De asemenea, au amintit că teritoriul Bacăului este împânzit de muniție rămasă neexplodată, care reprezintă un real pericol.

Eleva Ștefania Micu i-a emoționat pe cei prezenți prin interpretarea câtorva versuri despre război, semnate de Camil Petrescu, reușind să transmită un crâmpei din încrâncenarea frontului.

Alături de atracția principală, care a fost expoziția de obiecte de pe front, a fost prezentată și imaginea războiului surprinsă în literatura română. Unele dintre cele mai reprezentative romane care tratează subiectul Marelui Război au fost ilustrate de eleva Ștefana Arbănaș într-o serie de picturi ce înglobează șocul și ororile trăite de soldați, dar și frântura de speranță care este mai puternică decât orice frică.

Theodora Ladaru (clasa a X-a G)

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri