20 aprilie 2024
CulturăIstorie, cultura, civilizatie. Armenia, ca o pasare Phoenix

Istorie, cultura, civilizatie. Armenia, ca o pasare Phoenix

Pe 23 septembrie 2014, se implinesc 23 de ani de la proclamarea de drept a Republicii Armenia, dupa ce, cu un an inainte, Parlamentul fostei Republici Sovietice Socialiste luase aceasta hotarâre, devenind, astfel, stat independent, cu peste 3,5 milioane de locuitori, insa pe doar 10 la suta din suprafata initiala a statului.

Fiind considerat primul popor crestin, unul dintre cele mai vechi popoare ale lumii, dupa o istorie zbuciumata de mii de ani, având parte in istorie de mai multe emigratii masive (peste 10 milioane de armeni traiesc in peste 70 de tari ale lumii), fiind supus la doua genocide, in care au disparut peste doua milioane de armeni, pe la 1300, mai multi armeni s-au stabilit in Bacau, aducându-si o contributie importanta la viata economica, sociala si culturala a orasului nostru. Pentru a marca evenimentul, Uniunea Armenilor, Filiala Bacau, a organizat, in colaborare cu Complexul Muzeal “Iulian Antonescu”, o Gala a Filmului Armean.

Astfel, pe 17 septembrie, la Cinematograful “Central”, in prezenta a peste 500 de spectatori – tineri din colegiile bacauane, membri ai comunitatii armene, au fost prezentate trei filme de mediu metraj: “Alogic 11”, “9 minute” si “Iubire de-o noapte”, toate in regia Izabelei Bostan Kevorkian si Florin Kevorkian, prezenti la deschiderea Galei. Cu aceeasi ocazie, a fost lansat si volumul “Dragostea mea…Izabela”, autor Florin Kevorkian, iar la sediul Uniunii au fost amenajate expozitii de carte, costume armenesti si de gastornomie.



Joi, 18 septembrie, de la ora 13, la Cinematograful “Central” va avea loc o prezentare a principalelor repere din cultura si civilizatia poporului armena, un spectacol artistic sustinut de Ansamblul “Hayakaghak” si proiectia filmului “Armenopolis, suflet armean”, o istorie a orasului Gherla, infiintat de armeni, regizat de Izabela si Florin Kivorkian.

La inchiderea manifestarilor va avea loc un colocviu la care sunt invitati Ioan Esztegar, presedintele Filialei UAR Gherla, Capriel Dedeian, autorul muzicii filmului, Mariana Popa, director al Complexului Muzeal, regizorii Izabela si Florin Kivorkian.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri