13 aprilie 2024
ContrasensIstoria are obiceiuri proaste

Istoria are obiceiuri proaste

Imaginați-vă că sunteți într-un oraș bombardat sistematic de patru luni de zile, fără apă, fără mâncare, fără asistență medicală. Fiecare zi este o altă luptă pentru supraviețuire printre ruine și cadavre sfâșiate de bombe, între bombele care cad neîncetat, schijele care zboară și bucățile de ciment care se împrăștie peste tot…

În acest decor apocaliptic își face apariția un convoi cu alimente. Speranță? Nu, moarte!

Peste 100 de palestinieni au fost uciși și mai mult de 750 au fost răniți în Piața Nablsi din Gaza, când trupele israeliene au deschis focul asupra mulțimii adunate în fața camioanelor cu făină. Al Jazeera a raportat că, după ce au deschis focul, tancurile israeliene au avansat și au trecut peste mulțimea celor morți și răniți. Ambulanțele nu au putut ajunge în zonă deoarece drumurile au fost “complet distruse”.

Jadallah al-Shafei, șeful departamentului de asistență medicală de la Spitalul al-Shifa, a spus că “situația este dincolo de orice cuvinte”, adăugând că “spitalul a fost inundat cu zeci de cadavre și sute de răniți”. “Majoritatea victimelor au suferit împușcături și cioburi în cap și în părțile superioare ale corpului. Au fost loviți de bombardamentele directe cu artilerie, rachete de drone și foc de armă”, a spus el la Al Jazeera.

Ce este mai tragic este că nimeni nu va interveni. Occidentul nu vrea să se amestece pentru a nu deranja interesele SUA în zonă. Lumea arabă a fost ori mituită de SUA, ori amenințată să nu se bage, deși atât Iranul, cât și Egiptul și Siria dau semne de nervozitate. Însă, la fel ca în alte zone ale lumii, unde au loc confruntări, exact asta așteaptă agresorul: un motiv pentru a porni un război la o dimensiune mult mai mare, un război care să îngroape, împreună cu morții, și pericolele care planează asupra politicienilor.

Nu e un secret faptul că actualul masacru din Gaza este menit să-l ferească pe premierul Netanyahu de închisoare; zeci de mii de oameni au murit pentru ca un acuzat de corupție să-și păstreze funcția și privilegiile. Și odată cu asta, dacă se poate, să se realizeze și visul unei părți importante a societății de a curăța etnic teritoriul.

Desigur, aceste detalii nu le veți vedea în presa occidentală, care luptă activ cu propaganda și știrile false, punând sub obroc orice informație care ar deranja conducerile țărilor “civilizate”. Nu am nicio speranță că, în afară de îngrijorări și comunicate discrete, oficialii acestor țări vor face ceva pentru a preveni genocidul; aceleași țări care au văzut, în ultimele decenii, genocid acolo unde nu era și nu s-au sfiit să intervină militar acolo unde au avut interesul.

Dar istoria are prostul obicei să se răzbune. Și cu cât mai mare este crima, cu atât mai mare este răzbunarea istoriei.

Nimic personal, doar afaceri…

spot_img

Alte titluri

spot_img

Ultimele știri