„Sculptura este una dintre artele care nu pot fi facute decât cu mare efort”, spunea Emil Simandan; atunci cum poate o tânara firava sa dea forme speciale lemnului si sa atraga atentia prin creatiile sale?! Aceasta a fost prima intrebare care mi-a venit in minte atunci când am vazut-o pe Nicoleta Margineanu, eleva in clasa a X-a la Colegiul de Arta din Bacau, in clasa cu specialitate sculptura.

Nicoleta a ales sa studieze artele luând drept sursa de inspiratie natura, cu frumusetea ei, si fotografia. „Ma inspira fotografia si energia oamenilor. Fiecare om se regaseste in ceva anume, iar eu am gasit in jurul meu ceea ce am nevoie pentru a crea”, afirmat Nicoleta. Munca sa poate fi dovedita prin desene, picturi, modelaj, natura statica, schite in carbune, picturi pe perete si sculpturi. A participat la diferite concursuri si a primit premii pentru expozitiile sale. La Muzeul de Istorie a avut expuse icoane, creatii cu teme istorice, cum ar fi Istoria Românilor sau Roma Antica. Cea mai mare pictura a sa a fost realizata pe o plansa de 50×70 cm, iar cea mai mica pe 20x15cm.

Cocheteaza si cu modellingul

Nicoleta ar dori sa-si continue studiile in afara, dar daca nu va fi posibil, va alege sa studieze Artele Vizuale in Bucuresti sau in cadrul Facultatii de Arta „George Enescu” din Iasi.
Pe lânga arta, Nicoleta iubeste modellingul si a inceput chiar o cariera in acest domeniu in urma cu câteva luni. „Nu este chiar atât de simplu pe cât pare sa fii model”, mi-a spus. „Trebuie sa ai o anumita carisma pentru a fi aleasa spre a deveni model. Aici depinde foarte mult de gusturile managerului si de tine ca om. Trebuie sa fie o bucurie sa se lucreze cu tine si sa ajuti asa cum poti pentru ca sedintele foto sa fie reusite si sa dai ce ai mai bun din tine.”

Nico2 BUNA

In ciuda bucuriei de a-si cladi aceasta cariera cu baze stabile, Nicoleta este oarecum dezamagita de faptul ca trebuie sa faca naveta intre agentia de modelling din Bucuresti si Liceul de Arta din Bacau. Am intrebat-o daca nu ii este greu si daca se descurca cu amândoua si mi-a raspuns ca are parte de sprijin atât din partea parintilor, cât si din partea profesorilor care o ajuta sa isi indeplineasca ambele vocatii. „Chiar daca trebuie sa petrec pe drum 5 ore pentru ajunge la agentie si sa fie nevoie de prezenta mea acolo fie doar pentru 5 minute, am o bucurie si o satisfactie mare ca beneficiez de aceasta posibilitate si ca reusesc sa imi urmez visul”, a mai adaugat Nicoleta. Admira in mod special una dintre modelele Victoria Secrets, Candice Swanepoel si isi doreste sa ii calce pe urme. „Candice are o frumusete aparte, este naturala si gratioasa si mi-as dori tare mult sa o pot cunoaste personal.”

Arta si natura

Am fost curioasa sa aflu ce va dori sa faca pe viitor, daca va ramâne in acest domeniu si cum planuieste sa evolueze atât in arta, cât si in modelling. Am primit un raspuns relativ simplu:
„Pentru modelling este o anumita vârsta sau mai bine zis o anumita perioada pâna la care poti atinge apogeul sau te poti remarca in mod deosebit. Mie mi-a placut latura aceasta deoarece se merge mai mult pe naturalete, expresivitate si particularitati ale chipului. Mi-ar placea sa am posibilitatea de a merge inainte si sa ajung un model cunoscut, insa aici nu tine doar de mine. Cât despre arta, voi face in continuare ceea ce imi place si ma voi lega de natura si de frumusetea omeneasca ca si pâna acum, incercând sa o exprim si sa o subliniez cât mai bine.”

In timpul liber, voluntar

Arta, modelling, sport si gastronomie- iata câteva dintre pasiunile Nicoletei. „Imi place sa gatesc, dar din pacate nu am suficient timp sa fac asta la scala mai mare, sa zic asa, dar pentru familie reusesc mereu cu mare drag, iar inotul este unul dintre sporturile care imi da si vitalitate, dar care ma ajuta sa imi modelez si trupul”, explica. Pe lânga toate acestea, Nicoleta face voluntariat la Asociatia „Da mai departe”, la „Valoare plus” si la „Favor”. Ii place foarte mult sa fie implicata 100 la suta in programele de acest gen, sa relationeze cu oameni noi si sa dea mai departe spiritul de ajutor copiilor, printr-un exemplu bun.

Planuri de viitor

Planurile sale din viitorul apropiat se indreapta spre voluntariat, modelling, expozitii de pictura si nu numai.

„Imi place ceea ce fac acum si asta ma ajuta sa imi creez o anumita atmosfera constructiva, iar oamenii din jurul meu ma indruma si ma incurajeaza sa reusesc sa fac asta la un nivel ridicat. Vreau cu aceasta ocazie sa aduc multumiri speciale doamnei profesoare Lazureanu Ionela si domnului profesor Lazureanu Ioan pentru toata atentia dumnealor si pentru sprijinul acordat. Imi doresc sa pot aduce frumusetea printre oameni prin pictura, sculptura sau fotografie si am increderea ca voi reusi sa fac acest lucru intocmai”, a concluzionat Nicoleta Margineanu.

Elena Paula Rusu,
Universitatea „Vasile Alecsandri” din BacauPUBLICITATE