18 aprilie 2024
EconomieIrigatii doar pe 0,33% din suprafata agricola a judetului

Irigatii doar pe 0,33% din suprafata agricola a judetului

Agricultorii stau si anul acesta la mila natura, fiindca irigatiile au ajuns in cel mai prost stadiu din 1989 incoace. Dupa un an 2011 considerat foarte bun pentru agricultura, urmat de un 2012 in care culturile au fost pârjolite de seceta, anul 2013 va fi tot unul al hazardului, fiindca inca suntem prea saraci ca sa punem irigatiile in functiune. Judetul Bacau are peste 300.000 ha de teren agricol, din care 186.780 ha, teren arabil. Din toata aceasta suprafata, doar circa 25.000 de hectare sunt amenajate pentru irigatii, iar intr-o zi de vara oarecare, cum a fost cazul anul trecut, când seceta a facut ravagii, apa a ajuns efectiv pe doar aproape 700 de hectare. Adica, doar 0,36 la suta din terenul arabil.

Pierderi enorme de pe urma secetei din 2012

Seceta de anul trecut a afectat grav culturile de porumb si floarea soarelui. La porumb, din suprafata totala de 90.200 ha, aproape jumatate a fost afectata de seceta in diferite grade, iar pe circa 3.000 de hectare, gradul de afectare a fost de suta la suta. La floarea soarelui a fost afectata 97 la suta din suprafata. La grâu si rapita, când s-a incheiat recoltarea, s-a constatat ca productiile sunt la jumatate fata de anul trecut. De altfel, marii arendasi din judet, cei care sunt si cei mai interesati sa isi irige suprafetele agricole, au si ei mari probleme cu udarea culturilor, fiindca investitiile sunt uriase. “Avem in asociatia noastra 700 de hectare de teren, iar seceta de anul trecut ne-a facut pagube de zece miliarde de lei. Sunt multe cereri de la oameni ca sa le luam terenurile in arenda, dar le refuzam, fiindca nu vrem sa riscam si mai mult, in conditiile in care terenurile nu pot fi irigate”, sustine Gheorghe Olaru, seful unei asocialtii agricole din zona Sascut.



Sanse iluzorii pentru irigatii imbunatatite

Pâna inainte de 1989, erau amenajate pentru irigatii suprafete agricole ce insumau 200.000 de hectare. Furturile si distrugerile au facut sa dispara zone importante de pe harta irigatiilor. “Acum mai sunt amenajate pentru irigatii circa 25.000 de hectare, din care efectiv se iriga vreo 250 de hectare la Dienet, vreo 600 de hectare la Letea Veche si vreo 200 de hectare la Calugareni”, a spus Mihai Banu, directorul Directiei pentru Agricultura Bacau. Sistemele de irigatii sunt invechite si uzate moral. Conform rapoartelor Directiei pentru Agricultura, pot fi totusi puse in functiune statiile de baza Damienesti, Racova-Filipesti si Itesti, cu sume consistente, si statiile de pompare SPP Tg. Trotus, iar in cadrul sistemului de irigatii Sascut, doua statii de punere sub presiune. Senatorul Dragos Luchian, parlamentar de Bacau si membru in Comisia pentru agricultura a Senatului, a afirmat recent, la o intâlnire cu agricultorii din judet, ca solutia pentru revigorarea sistemului de irigatii este doar un parteneriat public-privat, prin care sa fie accesate fondurile europene destinate acestui sector.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri