Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a făcut publică pe pagina sa de internet decizia de a interzice comunicațiile online (chat) între băieții și fetele care nu se cunosc, considerând că este un lucru ‘imoral’, informează joi ziarul spaniol El Mundo.

Internetul nu mai este o opțiune pentru tinerii iranieni care vor să-și facă noi prieteni ori să-și caute un partener. Potrivit portalului conservator de știri Rajanews, Ali Khamanei a anunțat această decizie, care va avea caracter de fatwa (edict religios), pe pagina sa (www.leader.ir), ca răspuns la o întrebare pusă de un credincios musulman.

La întrebarea ‘care este părerea dumneavoastră despre chatul online între băieți și fete?’, liderul spiritual și politic al Iranului a răspuns: ‘Având în vedere caracterul imoral aplicabil acestor cazuri, este un lucru nepermis’.

Comentariul lui Khamenei intervine după ce în decembrie a fost blocată în Iran aplicația chineză WeChat, amplu utilizată în această țară. Ulterior, și utilizatorii rețelelor Instagram și Viber au avut probleme de conexiune timp de mai multe ore sau zile, însă la puțin timp după aceea interdicția a fost ridicată și toatele rețelele au început din nou să funcționeze.

La începutul lunii ianuarie, directorul autorității împotriva infracționalității cibernetice, Abdolsamad Khorramabadi, a anunțat codarea unor aplicații precum WeChat, Viber, Tango și WhatsApp până când Iranul își va putea dezvolta propriile aplicații.

Potrivit lui Khorramabadi, aplicațiile de postare de fotografii sau de trimitere de mesaje prin telefonul mobil sau computer sunt periculoase, având în vedere că prin acestea ‘se pot schimba informații cu conținut infracțional’ sau, mai concret, deoarece ‘permit colectarea și analizarea de informații clasificate și trimiterea lor în străinătate’.

Peste cinci milioane de pagini pe internet și rețele sociale precum Facebook sau Twitter sunt blocate în Iran și nu pot fi accesate decât prin programe de decodare sau VPN.

Interdicția vizează și aplicațiile telefoanelor mobile, dintre care multe nu pot fi descărcate în această țară.AGERPRES

Alte articole