19 aprilie 2024
ActualitateIPJ Bacău la bilanț

IPJ Bacău la bilanț

Activităţile desfăşurate de polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Bacău în anul 2020 au vizat creşterea gradului de siguranţă şi protecţie a cetăţenilor prin protejarea persoanei, a patrimoniului, prin siguranţă stradală şi rutieră și asigurarea climatului de legalitate mediului de afaceri.

Pentru îndeplinirea obiectivelor în domeniul prevenirii criminalităţii, au fost elaborate şi implementate 3 programe prioritare de acţiune care au vizat perfecţionarea sistemului relaţional şi prevenirea comiterii unor categorii de fapte antisociale:
⦁ Programul de prevenire a delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor.
⦁ Programul de prevenire a infracţiunilor contra patrimoniului.
⦁ Programul de prevenire a violenței în familie.

În anul 2020, Inspectoratul de Poliție Județean Bacău a desfășurat activități specifice în baza şi pentru aplicarea și respectarea legilor, prevenirii/ limitării răspândirii noului coronavirus SARS-Cov-2 şi reducerii efectelor asupra populaţiei.Polițiștii au acţionat cu fermitate și responsabilitate pe raza de competenţă, pentru menținerea sub control a infracționalității, fapt pentru care la nivelul Inspectoratului de Poliţie Județean Bacău, infracționalitatea sesizată prezintă o diminuare cu 11,9% faţă de anul 2019, aceasta fiind cea mai mică valoare înregistrată în perioada 2009 – 2020. Au scăzut cu 12,1% infracțiunile de natură judiciară ,cu 1,3% cele de natură economică și cu 13,4% infracțiunile de lată natură. Infracţiunile stradale au scăzut, în perioada analizată, cu 14,3%. Pentru siguranța cetățeanului, au fost organizate 757 de acțiuni preventive și executate 2640 de controale, ocazie cu care s-au constatat în flagrant 1.483 de infracțiuni și s-au aplicat 101.033 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de peste 49,6 milioane lei. S-au realizat 23.027 intervenții la evenimente, din care 18.899 la solicitări prin 112.



Au fost ridicate în vederea confiscării: 45 arme, 373 bucăți muniție, 1.843 kg articole pirotehnice, 28.931 mc material lemnos, 360 kg metale feroase, 200 kg deșeuri și substanțe periculoase, alte bunuri în valoare de 3,4 milioane lei , precum și numerar provenit din operațiuni ilicite, în valoare de 14.000 euro și 98.500 lei. Activitatea de prevenire a faptelor cu violenţă, care, de cele mai multe ori, se comit pe fondul consumului exagerat de băuturi alcoolice ori al unor stări conflictuale mai vechi, a fost eficientă, iar măsurile dispuse pentru combaterea şi menţinerea sub control a acestora, şi-au atins obiectivele. Pentru prevenirea violenței în familie, în perioada analizată polițiștii au emis 160 ordine de protecție provizorii. În cursul anului, la nivelul județului au fost emise în total 253 ordine de protecție, din care 95 provenite din ordine de protecție provizorii. În anul 2020, s-a reuşit diminuarea numărului infracţiunilor contra patrimoniului cu 12,9%. De asemenea, infracțiunile de furt sesizate au scăzut cu 14,3% în anul 2020. Infracţiunile sesizate de natură economico-financiară s-au diminuat cu 1.3%, faţă de perioada similară a anului trecut.

Pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, la nivelul județului Bacău, s-au aplicat 1.099 contravenţii, au fost au fost indisponibilizate bunuri în valoare de 15.260.609 lei, iar valoarea bunurilor care au făcut obiectul măsurilor asiguratorii a depăşit 6 milioane lei. Pentru prevenirea și combaterea ilegalităților în domeniul operațiunilor comerciale cu țigarete, tutun și produse din tutun, au fost organizate și desfășurate 8 acțiuni, în cadrul cărora s-au efectuat 5 percheziții domiciliare. Au fost confiscate peste 2.101.426 țigarete, fiind instrumentate un număr de 14 dosare penale față de 16 persoane, din care 8 au fost supuse unor măsuri preventive. În mediul rural, s-a înregistrat o diminuare cu 7,6% a infracţionalităţii sesizate. Criminalitatea sesizată contra persoanei a scăzut cu 6,5% faţă de anul precedent, iar cea contra patrimoniului a scăzut cu 8,5%. În domeniul silvic au fost organizate acțiuni, în urma cărora au fostîntocmite 351 dosare penale şi au fost aplicate 571 de sancţiuni contravenţionale. Concomitent cu aplicarea sancțiunilor principale, s-a dispus confiscarea a peste 2.511 m.c. material lemnos, în valoare de 897 mii lei.
În domeniul piscicol au fost organizate acţiuni şi controale, ocazie cu care au fost verificate 33 obiective și controlate 270 vehicule. Au fost întocmite 24 dosare penale și au fost aplicate 49 sancțiuni contravenționale, în valoare de 31.630 lei. De asemenea, s-a dispus confiscarea a 30 plase de pescuit și 2 ambarcațiuni. Pentru servirea comunității, au fost emise 54.422 de certificate de cazier judiciar, prin intermediul punctelor de eliberare care funcționează în municipiile Bacău, Moinești și Onești şi oraşele Buhuşi, Comăneşti, Dărmăneşti şi staţiunea Târgu Ocna. În vederea atingerii obiectivului privind siguranța rutieră, pentru prevenirea şi combaterea producerii evenimentelor rutiere pe arterele deschise circulaţiei publice, precum și pentru combaterea faptelor de natură antisocială care se comit în apropierea drumului public, au fost organizate 595 de acţiuni preventive, în cadrul cărora au fost aplicate 53.602 de sancțiuni contravenționale, au fost reținute 7.216 de permise de conducere și retrase 382 de certificate de înmatriculare.
S-au înregistrat scăderi atât în ceea ce privește accidentele grave (-30.5%), accidentele ușoare(-20,9%) cât și în ceea ce privește consecințele acestor accidente : -14,3% persoane decedate, -36.7% răniți grav, -32% răniți ușor.

Principalele cauze generatoare de accidente grave au fost:
– indisciplina pietonală: 49 accidente grave (-19 față de anul 2019);
– viteza neadaptată la condițiile de drum: 34 accidente grave (-8);
– neacordare prioritate: 30 accidente grave (-17).

În anul 2020 au fost desfăşurate activităţi specifice faţă de 114 persoane urmărite, din care 61 urmărite internaţional și au fost executate 60 mandate europene de arestare, sub coordonarea și controlul procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău.Pe linia supravegherii persoanelor față de care au fost dispuse măsuri neprivative de libertate, au fost desfășurate activități specifice față de 268 persoane, din care 220 sub control judiciar și 48 în arest la domiciliu. Pentru siguranța comunității s-a acționat permanent pe linia destrămării grupurilor de persoane cu preocupări infracționale. Urmare a acțiunilor desfășurate 35 de grupuri de persoane au fost trimise în judecată. Au fost cercetate 99 persoane, din care 45 în stare de reținere/arestare.

Acţiunile viitoare ale poliţiştilor vor viza îmbunătăţirea calităţii serviciului poliţienesc oferit cetăţenilor, prin protejarea persoanei, a patrimoniului, siguranţa stradală şi rutieră.
Rămâne, de asemenea, o prioritate asigurarea climatului de legalitate mediului de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupţiei, contrafacerii de mărfuri, a infracţiunilor din domeniul achiziţiilor publice, precum şi prin protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene, prevenirea şi combaterea infracţionalităţii pe raza de competenţă şi destrămarea grupurilor cu preocupări infracționale.
Şi prevenirea/ limitărea răspândirii noului coronavirus SARS-Cov-2 şi reducerii efectelor asupra populaţiei rămâne în atenţia poliţiştilor care vor continua activităţile de verificare, sub autoritatea insituţiei Prefectului, în sistem integrat, alături de celelalte structuri teritoriale ale M.A.I. şi instituţii cu atribuţii de control. CP

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri