26 aprilie 2024
SportIon Șarban a câștigat concursul de director al SCM Bacău organizat de...

Ion Șarban a câștigat concursul de director al SCM Bacău organizat de MTS

„Greul abia începe”, a declarat Șarban, care va conduce pe perioadă nedeterminată cel mai longeviv și galonat club al județului

Perioadă confuză și instabilă la nivel de conducere pentru o parte din cluburile sportive băcăuane. La CSȘ Bacău, în ciuda realizărilor notabile, Marius Căpușă a fost îndepărtat cu seninătate, fiind înlocuit cu un interimar, Mihaela Florea. Cui servește o astfel de mutare cu doar câteva săptămâni înaintea organizării concursului pentru ocuparea funcției de director? La CSM Bacău a fost schimbată organigrama de funcționare, singura variantă la îndemâna Primăriei pentru a-l decapita pe directorul Adrian Gavriliu, care, având în vedere că ocupă funcția prin concurs, va apela la căile instanței. Deși organigrama a fost schimbată prin hotârâre de Consiliul Local în urmă cu mai bine de două săptămâni, „securea” nu a tranșat încă lucrurile, sporind incertitudinea și afectând la propriu activitatea clubului. În toată această perdea de fum, în sfârșit o rază de lumină. Una puternică: Ion Șarban a câștigat concursul de ditrector al Sport Club Municipal Bacău organizat de Ministerul Tineretului și Sportului. Săptâmâna trecută, Șarban a luat proba scrisă pentru ca pe data de 13 sptembrie să facă față cu succes și interviului. În felul acesta, Ion Șarban, care ocupa funcția de interimar de la începutul lui 2020, devine conducător „cu acte în regulă” pe o perioadă nedeterminată.

-Domnule director, cum ați caracteriza trecerea de la postura de director interimar la cea de director prin concurs?

-În primul rând, o astfel de trecere are menirea de a crea și asigura stabilitate pentru că, trebuie să convenim, postura de interimar presupne o anumită stare de fragilitate. În plan strict personal, reprezintă o confirmare a activității pe care am desfășurat-o.



-Greu concursul?

-Majoritatea concurenților l-au caracterizat drept unul dintre cele mai dificile organizate în ultimii ani. Mă raliez acestei opinii generale; într-adevăr, a fost un examen dificil și complex. A inclus subiecte din activitatea sportivă, din legislație, din compartimentul resurselor umane și din cel al achizițiilor publice. Întrebări bine țintite, care au acoperit o plajă largă. Pot spune că m-am pregătit bine și, lucru foarte important, pregătindu-mă temeinic pentru susținerea examenului, mi-am actualizat cunoștințele, lucru care nu poate decât să-mi folosească în activitatea curentă la club.

-Apropo de chestiuni de legislație: tot fără jurist la club?

-Din păcate, da, dar sperăm să rezolvăm grabnic această chestiune.

-Cum a decurs interviul la MTS?

-A fost foarte interesant și pe parcursul său mi-am dat seama, o dată în plus, că este foarte important să ai ceva semnificativ în spate din punct de vedere al activității. Astfel, pe lângă realizările manageriale, au contat mult cele ca antrenor- peste zece medalii la Europene și Mondiale- dar și studiile sau inițiativele de genul celei reprezentate de activitatea de selecție în mediul rural. Ca să revin la interviu, unul din aspectele interesante a vizat, de exemplu, susținerea unor principii precum creativitatea și capacitatea de analiză și sinteză. La creativitate am menționat proiectul de schimbare a regulamentului internațional la lupte pentru a aduce un plus de spectaculozitate. Iar la analiză și sinteză, fiind solicitat să comprim totul într-o frază am spus, tot legat de respectivul proiect: „Elaborarea unei aparturi specifice care să favorizeze perfecționarea momentului critic aferent fiecărui procedeu tehnic”.

-Bănuiesc că interviul a vizat și lucruri legate de realizările manageriale pe durata interimatului la SCM. Subliniați trei realizări, eventual cele mai importante.

– În ordine cronologică, prima ar fi revenirea la stadion. Am mai spus-o și continui să o repet: stabilindu-ne din nou sediul aici, în vatra sportului băcăuan, ne-am recăpătat identitatea, dincolo de aspectele funcționale care au decurs din revenirea noastră pe „Municipal”. O altă realizare a fost crearea, în premieră pentru Sport Club Municipal Bacău, a acelor contracte de activitate sportivă pentru antrenori și sportivi, totul- iar aici e noutatea și frumusețea proiectului- în parteneriat financiar cu Ministerul și cu autoritățile locale. Făcând o paranteză, sunt mulțumit că am lansat aceste CAS-uri, dar sunt nemulțumit că nu am ajuns acolo unde îmi doream. Pe de altă parte, fiind și un proiect aflat la debut, era de anticipat că vor mai exista disfuncționaltăți. Al treilea…

-O clipă, haideți să nu închidem paranteza cu privire la CAS-uri. Numiți-mi câțiva factori care ar trebui îmbunătățiți la acest proiect.

-OK. Primul ar fi să am la timp resursa financiară, și de la MTS, și de la municipalitate. Banii vin, dar cu cât vin mai târziu, cu atât ți se îngustează spațiul de manevră în timp. Și uite că am ajuns la un al doilea aspect: mi-aș dori ca aceste CAS-uri să funcționeze pe o perioadă mai lungă de timp, sigur, asta cu clauze în limita prevederilor legale pentru a nu exista probleme în ceea ce privește trecerea de la o filă bugetară la alta. Un alt factor este cuantumul financiar al CAS-urilor. Momentan, e insuficient în comparație cu planul de dezvoltare al clubului, care vizează în  special sprijinirea vârfurilor: campioni naționali, sportivi de lot național și participanți la competițiile naționale. Și apropo de planul de dezvoltare al SCM Bacău, să știți că umblăm deja la piramidă, în sensul că ne vom axa în special pe vârful și pe baza sa.

-Închidem paranteza și revenim la realizări.

-Mi-ați cerut trei. Ei bine, a treia vizează rezultatele strict sportive. Aici, avem în primul rând rezultatul obținut de Bianca Ghelber la Olimpiada de la Tokyo. Acel loc 6 nu este doar cel mai bun rezultat al atletismului românesc la Tokyo, dar și cel mai bun rezultat al clubului nostru la Jocurile Olimpice de la Monica Roșu încoace. Pe lângă reușita Biancăi, în ultimul an și jumătate mai avem o medalie de bronz la Europnele de Juniori de la box, două medalii de bronz la Europenele de juniori de la lupte plus o suită de titluri naționale obținute la atletism, box, haltere, lupte. Nu-I deloc puțin în condițiile pandemice, dar, evident, vrem să ridicăm ștacheta.

-Planuri concrete?

-Greul abia începe. Simt o maresponsabilitate, mai ales că știu că trebuie să se întâmple lucruri. Unul dintre principalele proiecte vizează construirea acelui campus sportiv de care pomenesc de ceva vreme. Și nu vreau să rămână doar un proiect pe hârtie. Am identificat locația, am început demersurile și sperăm ca totul să se poate finaliza cu succes. Iar dacă se va finaliza vă asigur că va fi un succes. Acest campus nu se va adresa doar SCM-ului. El va fi deschis și celorlalte cluburi și, mai ales, loturilor naționale. Și nu va fi doar un campus sportiv. El va putea găzdui foarte multe evenimente, inclusiv cele dedicate persoanelor cu dizabilități. Ajunși la acest capitol, să spunem că o parte din activitatea de viitor a SCM-ului va fi destinată acestei categorii. Vrem să îndreptăm persoanele cu dizabilități spre sport, eventual chiar spre cel de performanță și asta nu neapărat din nevoia de medalii a SCM Bacău, ci pentru a-i împlini pe ei. În scurt timp, în parteneriat cu CS Bronx vom avea un concurs de powerlifting la nivel paralimpic.

-În încheiere, creionați-mi și alte direcții de viitor al SCM-ului.

-Pe lângă ceea ce am început și continuăm cu succes, avem în vizor înființarea de secții (tenis de masă, culturism) și dezcoltarea unor secții de la care așteptăm mai mult: înot, tenis, gimnastică.

 

 

O nouă premieră pentru SCM

SCM Bacău și-a trecut în cont, în premieră, două medalii la finala Campionatului Național de box feminin derulată în perioada 6-11 septembrie, la Năvodari. Astfel, Elena Meluță s-a laureat vice-campioană națională la categoria 66 kg, la Tineret, în timp ce Marina Munteanu a cucerit argintul la 75 kg la Junioare. Cele două sportive sunt antrenate de Vasile Palade și Marius Ciocan.

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri