23 februarie 2024
CulturăIon Ghelu Destelnica

Ion Ghelu Destelnica

(n.7 mai 1922 – d.17 decembrie 2001)

Usor adus de spate, cu un zâmbet abia perceptibil de sub mustata bogata, cu mâinile in cautare de un sprijin pe care nu-l gasea niciodata, cu palaria care l-a facut celebru printre artisti, iti intindea, pentru binete, o mâna cu palma larg deschisa, in causul careia mâna ta se pierdea intr-o strângere aproape dureroasa: „Cu bucurie”, zicea. Asa l-am cunoscut, intr-o zi anume, a anului 1979, pe viitorul meu prieten, profesorul, actorul, regizorul, extraordinarul Dom’ Ghelu. Era pretutindeni, la teatru, la Scoala Populara de Arta, mai ales, pe scena, pe strada, adora strada, oamenii. „Buna ziua, maestre!”, „Cu bucurie…”

Lumea il cunostea, isi facuse ucenicia de cetatean in orasul care l-a adoptat cu dragoste. Ion Ghel, pe numele lui adevarat, s-a nascut in satul Stelnica, din judetul Ialomita, pe 7 mai 1922, acolo unde biblioteca comunei ii poarta numele, iar in semn de respect a fost ales Cetatean de Onoare.Marele om de teatru, actor si regizor, poet si dramaturg, considerat printre rarii „slefuitori de talente”, Ion Ghelu Destelnica, pseudonim acceptat la sugestia lui Tudor Arghezi, si-a trecut in buletinul lui numele a zeci de tineri, deveniti actori amatori sau mari actori, plamaditi de harul, talentul si stiinta Profesorului.

A scris poezie, teatru, povesti (celebrul ciclu Pacaliada), piesele lui erau jucate pe scenele tarii, insa disidenta literara în fata sistemului politic l-a facut sa fie interzis ca autor in anii ’70. A parasit scena si s-a dedicat, pâna la Marea Plecare din decembrie 2001, meseriei de dascal la Scoala Populara de Arta din Bacau, apoi la Onesti.

A fost unic, o recunosc colegii, fostii elevi, asa cum o recunoaste intreaga comunitate, prin acordarea, in 1997, a titlului de Cetatean de Onoare al Bacaului, iar o strada (fosta Trotus) ii poarta numele.

Maestrul Ion Ghelu Destelnica n-a murit, ci a “nemurit”, prin tot ceea ce a daruit Bacaului. La 13 ani de la despartire, opera lui, sub ingrijirea fiului sau Radu, a fost aduanta intr-un volum, iar din 2015, una dintre piesele sale va fi montata pe scena Teatrului Muncipal.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri