Pe 7 mai 2015 s-au implinit 93 de ani de la nasterea dramaturgului, actorului, regizorului si profesorului de teatru Ion Ghelu Destelnica. In semn de omagiu, Biblioteca Comunala „Ion Ghelu Destelnica” din comuna Stelnica, judetul Ialomita (locul nasterii), cu sprijinul Primariei si Bibliotecii Judetene „Stefan Banulescu”, a organizat manifestarea „Biblioteca publica, de la traditie la modernitate.” Au participat primarul comunei Costel Brates, reprezentanti ai Bibliotecii judetene, elevi, localnici.
Cu aceasta ocazie, a avut loc o întâlnire cu scriitorii ialomiteni, în cadrul careia au fost lansate cartile: „Lumina de albastru” de Ilie Comanita, „In goana calului de lemn” de Constantin Gornea, „Între doua lumi” de Mircea Dumitrescu si „Cartea Secretelor” de Florin Ciocea, activitate moderata de Ionelia Serban, bibliotecara.
De asemenea, în cadrul evenimentului a fost vernisata o expozitie de caricatura si epigrame, a artistului Radu Munteanu, iar Radu Bogdan Ghelu, presedintele Fundatiei Interetnice pentru Cultura si Arta „Ion Ghelu Destelnica” a fost lansat oficial Site Web „Ion Ghelu Destelnica” (www.ghelu-destelnica.ro). „Artistul este ca un basm, sufletul este tinerete fara batrânete, iar Internetul este viata fara de moarte”, a spus Bogdan Ghelu, la prezentarea oficiala a site-ului. Anul trecut, la aceeasi biblioteca, a fost prezentata publicului cartea „Pacaliada-Teatru in versuri”, autor Ion Ghelu Destelnica, editie ingrijita de Radu Bogdan Ghelu.
Anul acesta, piesa „Când ai o soacra avara sta ca dracu’ pe comoara”, prima din ciclul Pacaliada, a fost pusa in scena la Teatrul Municipal „Bacovia”, in regia lui Radu Bogdan Ghelu, toate facând parte din stradaniile familiei si oficialitatilor locale pentru readucerea in prezent a operei si activitatii celui care, toata viata si-a dedicat-o teatrului, culturii, in general. Ion Ghelu Destelnica este Cetatean de Onoare al municipiului Bacau si al comunei Stelnica.
Gheorghe Baltatescu

Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"
PUBLICITATE