Petronius Negrescu

Concertul de joi, de la ora 18.30, este un medalion dedicat compozitorului Piotr Ilici Ceaikovski, de la a cărui moarte se împlinesc anul acesta 125 de ani.

La pupitru Orchestrei Filarmonicii “Mihail Jora” se va afla dirijorul Petronius Negrescu, solistă fiind violonista rusă Anna Savkina. În program, Concertul pentru vioară în Re Major op. 35 şi Simfonia nr. 6 în Si Minor op. 74, “Patetica”.

Aflaţi într-un turneu prin mai multe oraşe ale ţării, colaborarea dintre cei doi artişti acoperă lucrări care acoperă deopotrivă prin registrul lor expresiv ambivalenţa muzicii lui Ceaikovski, luminozitatea şi eleganţa mediteraneană, dar şi drama psihologică din cea mai controversată dintre lucrările compozitorului.

Ca dirijor, Petronius Negrescu a susţinut concerte cu orchestrele Filarmonicilor din Iaşi, Cluj, Timişoara, Arad, Oradea, Bacău, Botoşani si Ploiesti, cu orchestra Teatrului Muzical “Nicolae Leonard” din Galaţi, aceea a Teatrului de Opereta din Kiev şi Orchestra Naţională de Cameră a Moldovei – Chişinău.

Considerată drept una dintre cele mai expresive violoniste ale generaţiei sale, Anna Savkina este câştigatoarea a numeroase premii internaţionale, printre care Louis Spohr (Germania), David Oistrach (Rusia), Heino Eller (Estonia) şi Andrea Postacchini (Italia), fiind invitată la numeroase festivaluri şi concursuri de prestigiu din întreaga lume.

Simfonia nr. 6 în Si minor, Op. 74, Patetica, este ultima simfonie finalizată a lui Ceaikovski, compusă între februarie şi sfârşitul lunii august 1893. Compozitorul a dirijat prima interpretare în Sankt Petersburg pe 16/28 octombrie 1893, cu nouă zile înainte de moartea sa. A doua interpretare, sub bagheta lui Eduard Nápravník, a avut loc 21 de zile mai târziu, la un concert memorial pe 6/18 noiembrie. A inclus câteva modificari minore făcute de Ceaikovski după premieră, fiind astfel prima interpretare a simfoniei în forma sub în care este cunoscuta astazi.

Alte articole