In plin „haos”: Anca Sigartau, Maia Morgenstern, Serban Puiu si Doru Mares / foto: Liviu Maftei

A doua conferinta de presa, organizata de la debutul Festivalului de Artele Spectacolului, organizat in Bacau, in perioada 1-16 august 2015, i-a avut ca protagonistri pe actrita Maia Morgenstern si regizorul Serban Puiu. Incântatoare, dezinvolta si vivace, actrita Maia Morgenstern, director al Teatrului Evreiesc de Stat Bucuresti, a jucat, in cadrul Festivalului, marti, 4 august, la Teatrul de Vara, in piesa „Stele ratacitoare”, regia Andrei Munteanu, iar miercuri, de la ora 18.00, la Teatrul Municipal „Bacovia”, in „Frau Hess si gradinile ei”, regia Alexander Hausvater.

La conferinta de presa, au mai participat Anca Sigartau, director al Teatrului „Bacovia” si Doru Mares, secretar literar al teatrului. S-a vorbit despre festival, despre marea concentrare de forte, de organizarea, inca de la prima editie, in conditii mai mult decât onorabile a multitudinii de spectacole, de toate genurile, in sali de teatru sau in spatii deschise.

„N-am venit aici pentru a multumi, pentru a ridica osanale organizatorilor, a spus marea actrita Maia Morgenstern, am venit sa va spun câteva gânduri. Nu as mai fi plecat, nu m-as mai duce de la acest festival. Putem vorbi oricât de mult despre ce n-a fost bine pâna acum, ce nu-i in regula, ce-i complicat, ca putea fi mai bine, ca e haos. Ma aflu in plin haos, da, nu ma feresc sa spun aceste cuvinte. Si vorbesc asa pentru ca ma incearca un profund sentiment de invidie, sunt invidioasa pentru ce se intâmpla acum, aici, in Bacau.“

PUBLICITATE

Doua intrebari au nascut alte intrebari: era nevoie de toata nebunia asta, de tot „haosul” asta, la aceasta dimensiune? Cine are nevoie de aceasta „tornada” care parca nu se mai opreste?, intrebari ale caror raspunsuri au venit tot de la doamna Maia. „Era nevoie, cu toate cutremurele, cataclismele, intr-un final s-a coagulat un eveniment, un EVENIMENT, care va ramâne in mintea oamenilor, iar de acest festival au nevoie oamenii, spectatorii, de toate vârstele. Este nevoie de teatru ca de apa, ca de aer. Ce am vazut si am trait in Bacau m-a revigorat, m-a recreat ca artist si ma bucur ca am putut sa las o dâra in sufletul si memoria oamenilor de aici”, a spus in final Maia Morgenstern.

Interesante opinii au venit si din partea regizorului Serban Puiu, prezent cu doua spectacole in festival, ambele la Teatrul de Vara, „Incurcatura la nivel inalt” (miercuri) si „Boeing, Boeing” (joi), ambele cu Teatrul independent „Elisabeta” din Bucuresti. „Am fost foarte fericiti când am vazut o sala plina de 1800 de locuri. A fost extraordinar, daca ne gândim ca acesti oameni au platit biletul, care nu a fost deloc ieftin. Nu ni s-a mai intâmplat.”

Ca om care cunoaste fenomenul, circula prin tara si strainatate, regizorul Serban Puiu a vorbit despre culisele unui asemenea festival, despre munca din spatele fiecarui spectacol, de la cea a electricianului pâna la director, voluntari, de la cazare la masa si coordonare. „Ce inseamna asta? Inseamna sa iubesti teatrul, sa respecti spectatorul. Sunt inerente nesincronizarile, la o asemenea dimensiune apar probleme, insa important este ce ramâne, cu ce ramân oamenii”, a spus jurnalistilor Serban Puiu.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

4 COMENTARII

 1. Zilele acestui festival sunt cele mai speciale zile din viatza acestui orash. Se petrece un fenomen unic, minunat, fascinant.
  Pentru mine cel mai important lucru a fost faptul ca am vazut oamenii Bacaului.
  Nu shtiam ca alaturi de mine sunt atitia oameni frumosi, zimbitori, relaxati, initiaiti, de o calitate exceptionala.
  Credeam ca suntem o populatie de “super-market”, o populatzie de asudati, hamesiti, neciopliti!
  Dar, datorita acestui fenomen, i-am vazut pe bacauani!
  Si asta datorita acestui festival exceptional!
  Felicitari si multumiri Ancai Sigartau, miezul, cauza si solutia….:-)….

 2. Domnule Ion, asa- pentru vrajeala ai putea sa te culci mai devreme, macar cat tine festivalul! Se vede ca nu intelegi nimic! Chiar ca s-a vazut zilele acestea, dar mai ales seara, partea frumoasa a Bacaului! Felicitari organizatorilor!

LĂSAȚI UN MESAJ