20 mai 2024
ActualitateInvestitorii se bat să pună eoliene pe zona de sud-est a județului

Investitorii se bat să pună eoliene pe zona de sud-est a județului

Sute de turbine eoliene, înalte de peste 250 de metri, vor răsări pe dealurile Tutovei, zona cea mai defavorizată a județului, dar pe un loc fruntaș pe țară în privința potențialului eolian amenajabil. Firmele din domeniul producerii energiei regenerabile investesc în parcuri de eoliene, sperând să obțină profituri uriașe de pe urma vântului. Investitorii se agită să obțină cele mai bune locuri unde poate fi produsă „energie verde”, cumpărând de la populație și de firme sute de hectare de teren pe care vor fi amplasate eolienele.

Tot mai mulți investitori sunt interesați să se folosească de condițiile bune ale reliefului din județ pentru a produce energie electrică din surse regenerabile, așa zisa energie verde. În ultima vreme, trendul a căpătat un accent deosebit, atât ca urmare a crizelor actuale, dar și a faptului că acestea metode sunt alternative viabile pentru acoperirea necesităților energetice naționale. Concurența devine, de la o lună la alta, din ce în ce mai acerbă, investitorii țintind zonele din județ cu potențialul cel mai ridicat în acest domeniu. Notăm în acest sens, favorabilitatea față de eoliene pe care o prezintă dealurile din sud-estul județului, în general, lipsite de vegetație arboricolă ce ar fi putut să obstrucționeze fluxul predominant alt vântului. Studiile indică faptul că în timpul anului, se pot înregistra viteze medii ale vântului cuprinse între 5,92 și 6,5 m/s (scara Beaufort), în jur de 3.000 de ore. Pe timpul iernii, în această zonă, vântul înregistrază viteze maxime de peste 100 km/h. Riscurile naturale sunt eroziunile care, eventual, ar putea provoca instabilitatea terenului, pe anumite zone, dar și înghețul (în zonă, temperaturile din timpul iernii ajungând la minus 18 grade), vijeliile, rafalele, fulgerele, tunetele și … cutremurul.



Centrală electrică eoliană de 130 MW

Prin urmare, de câțiva ani, o serie de firme înregistrate în București au început demersurile pe la autoritățile locale în scopul construirii de parcuri eoliene în partea de sud – est a județului. Un prim proiect vizează edificarea unui astfel de obiectiv în zona extravilană a comunelor Tătărăști, Huruiești, Găiceana, Pâncești, Corbasca, Vultureni și Dealu Morii. În prezent, aceste suprafețe, situate, în cea mai mare parte, în extravilanul localităților, sunt folosite în agricultură sau pentru pășunat, iar, în unele cazuri, se află amplasate curți sau diverse construcții. Pentru a se putea folosi de terenuri, inițiatorul proiectului, firma Union Wind, cel mai probabil, va trebui să le cumpere terenurile localnicilor sau să încheie contracte de superficie (dreptul de a avea sau de a edifica o construcție pe terenul altcuiva) cu proprietarii – persoane fizice și firme. Cert este că proiectul va presupune amenajarea unei centrale electrice eoliene de 130 MW, formată din 26 de turbine care vor fi racordate la sistemul energetic național. Eolienele vor fi ridicate pe un teren de peste 6 hectare, suprafețele minime pentru amplasarea fiecărei turbine (inclusiv fundația și drumul de acces din interiorul parcelei) urmând a fi scoase din circuitul agricol. Titularul proiectului se obligă să modernizeze drumurile de exploatare și, în plus, să amenajeze și alte căi de acces în interiorul parcelei. Un impediment ar putea fi faptul că investiția în eoliene se va face pe culoarul de zbor al păsărilor dintre cele două arii protejate din vecinătate, respectiv Lacurile de acumulare Buhuși – Bacău – Berești și Lacurile din jurul localității Măscurei – județul Vaslui. Poate de aceea, încă se așteaptă răspunsurile de la autoritățile județene, deși anunțul privind acest proiect a fost făcut încă de anul trecut.

Turbine înalte de 160 până la 250 de metri

O altă firmă, Balcani Est Group, o societate specializată pe dezvoltarea energiei regenerabile, înregistrată tot în București (foarte posibil, din același grup de interese cu firma Union Wind), urmărește amenajarea unui ansamblu energetic neconvențional pe o suprafață de 96 de hectare, în mare parte cumpărate deja de la localnicii din zonă. Semn că investitorii sunt hotărâți să ducă la bun sfârșit planurile. Proiectul, denumit „Parc eolian Balcani I”, va fi implementat pe terenuri din comunele Dealu Morii, Glăvănești, Oncești, Răchitoasa, Stănășești și Vultureni. Firma își propune amplasarea a circa 119 turbine Siemens Gamesa (în prima etapă, 91 de turbine), cu înălțimi de cel puțin 80 de metri, dar care pot ajunge la peste 160 de metri, și cu o putere instalată de circa 6MW pentru fiecare unitate. Într-un memoriu depus la autorități de firma care va proiecta parcul eolian, se arată că „pe teritoriul județului Bacău, mai ales pe latura de est a județului, s-au indentificat mai multe zone care îndeplinesc condițiile pentru realizarea unor parcuri eoliene. (…) Amplasamentele au fost stabilite în baza unui studiu de vânt, fiind respectate distanțele normate față de zonele locuite sau de drumurile publice”.

Dezvoltarea regiunii pe termen scurt

În proiect se prevede și construirea unei stații de  transformare de 110/20 kV, 50 MVA 110/30 kV, la Gioseni, care va fi legată la  rețeaua națională de energie electrică. Din punctul de vedere al investitorului,  proiectul va aduce locuri de muncă, pe timpul realizării lucrărilor, dar va produce energie electrică suficinetă pentru consumul local și pentru sistemul energetic, național, investiția asigurând venituri la bugetele locale, contribuind la dezvoltarea regiunii pe termen scurt. În plus, drumurile de exploatare (necesare realizării construcțiilor), aflate în legătură cu drumurile comunale și cele județene, sunt din pământ, în prezent, fiind folosite doar în scop utilitar, de utilajele agricole care trebuie să ajungă la terenurile cultivate. Investitorul se va obliga să le modernizeze, din sursele financiare proprii, la finalul investiției, acestea rămânând în posesia comunităților locale.

Pânceștiul, împânzit de eoliene

Comuna Pâncești este localitatea care de câțiva ani atrage oameni cu bani care verifică potențialul energetic ale zonei. De notat că, în zonă, un întreprinzător a amenajat deja o astfel de eolienă, dar de dimensiuni cu mult mai reduse, folosind forța vântului în scopul producerii de energie electrică. După studii aprofundate de specialitate, firma Balcani Est Group a făcut demersuri și pentru un al doilea proiect – „Parc eolian Balcani I”, pe un amplasament din zona comunei Pâncești. Cel de-al doilea parc eolian va fi la o distanță de circa 4 km față de primul, prin implementarea acestui plan punându-se în valoare „una din principalele resurse de energie curată, energia potenţială a vântului în zonă”, determinând, totodată, în opinia investitorului, dezvoltarea economică a localităţii, prin atragerea unor investiţii importante din punct de vedere industrial. Parcul va fi amenajat pe circa 46 de hectare și va fi format din 15 de centrale eoliene (inițial, au fost 19, dar s-a renunțat la 4 turbine, fiind prea aproape de lunca Siretului) cu putere individuală de 6MV. Acestea vor avea o înălțime totală de 250 m, numai rotorul având un diametru de … 170 m. Turbinele eoliene, de generație actuală, au pale din fibră de sticlă cu carbon, fiind dotate, printre altele, cu un anemometru pentru urmărirea vitezei vântului, capabil să comande pornirea grupului generator eolian atunci când viteza vântului depășește 4 m/s, precum și oprirea acestuia, dacă vitezele vântului depășesc 25 m/s. În plus, turbinele sunt dotate cu un sistem care reglează palele după direcția și viteza vântului, în scopul optimizării ansamblului. Parcului eolian va fi supravegheat printr-un sistem SCADA.

Zgomotul turbinelor … similar cu „foșnetul de frunze la o adiere de vânt”

Interesant de urmărit și dacă zgomotul generat de aceste eoliene va depăși limitele admise de legislația în domeniu (pe perioada nopţii, între orele 23.00 și 7.00, nivelul de presiune acustică continuu, măsurat la exteriorul locuinţei, la 1,5 m înălţime faţă de sol, nu trebuie să depăşească 45 de dB). Potrivit investitorului, turbinele eoliene sunt bine concepute, în general liniştite în funcţiune, şi în comparaţie cu zgomotul produs de traficul rutier, trenuri, avioane şi activităţi de construcţie etc., zgomotul produs de turbine eoliene este foarte scăzut. „Zgomotul perceput de locuitorii unei case aflate la o distanță de 300 m de un parc eolian este aproximativ comparabil cu al unui curs de apă aflat la 50 – 100 m distanță sau cu foșnetul de frunze la o adiere de vânt. Acest lucru este similar cu nivelul de sunet în interiorul unei sufragerii tipice cu un foc de gaz pornit, sau în sala de lectură a unei biblioteci neocupată sau într-un birou liniştit, cu aer condiţionat”, se precizează în documentația depusă de reprezentanții firmei Balcani Est Group la autoritatea de mediu.

Studiile specialiștilor indică un potențial energetic anual al vânturilor din România de 23 TWh. Județul Bacău se află pe un culoar clasat pe locul al doilea în clasamentul zonelor cu potențial eolian amenajabil ridicat, după zona platourilor alpine și cea a litoralului și de coastă. Pe dealurile din sud-estul județului există posibilități de obținere a unei cantități de energie apreciabilă.

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri