Agricultura

In fiecare an, tot mai multi bacauani se orienteaza spre afacerile in agricultura, domeniu cu resurse incalculabile, insa insuficient exploatate in prezent. Optiunea catre agricultura se regaseste nu doar la locuitorii din zona rurala, ci si la cei de la oras. Fenomenul a luat proportii mai ales dupa ce aproape toata industria a fost pusa, literalmente, la pamânt, iar alte unitati de productie nu au mai fost construite.

Potrivit datelor Oficiului Registrului Comertului (ORC) de pe lânga Tribulalul Bacau, tot mai multe firme cu profilul de activitate agricultura au fost infiintate in ultima perioada. Discutam, deci, despre firmele nou înfiintate cu codul CAEN agricultura, silvicultura, aparute în primele trei luni ale acestui an, comparativ cu perioada similara a anului trecut. „In primul trimestru din acest an, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, au declarat obiectul principal de activitate in «agricultura, silvicultura», 62 de firme, fata de doar 43 anul trecut”, a precizat Gheorghita Patrichi, directorul ORC Bacau.

Explicatia ar putea fi data si de faptul ca bacauanii, in general de vâsta medie, au fost incurajati de fondurile europene acordate pentru dezvoltarea agriculturii românesti sau pentru ca vad o oportunitate în productia agricola. Situatia este similara la nivelul intregii tari, firmele nou înfiintate cu codul CAEN agricultura, silvicultura si pescuit având o crestere cu peste 60 la suta, fata de anul trecut. Apetitul bacauanilor pentru afacerile din acest domeniu este probat si de situatia privind exploatatiile agricole din tot judetul, intocmita de Directia Agricola Bacau.

PUBLICITATE

„Numai anul trecut, in evidentele institutiei noastre figurau 167 de exploatatii vegetale si alte 15 in zootehnie. In plus, sunt peste 860 de astfel de persoane juridice organizate sub forma intreprinderilor individuale (II), persoane fizice autorizate (PFA), asociatii de producatori sau chiar SRL-uri etc”, a precizat Cristinel Nita, seful Directiei Agricole Bacau. Vasile Airinei, de 40 de ani, din localitatea Valea Seaca este unul dintre aceste exemple.

Detine o Intrepridere Individuala prin care deruleaza afaceri in domeniul agriculturii, de altfel, singura optiune a locuitorilor de la sate, dupa ce mare parte a industriei a ajuns la fier vechi, in felul acesta disparând si locurile de munca. „Am infiintat intreprinderea individuala acum câtiva ani. Lucrez terenul pe câteva sute de hectare, in general, cultura mare: porumb, grâu, floarea soarelui. Sa stiti ca nu e usor in agricultura, cum ar putea crede unii. De exemplu, daca nu ploua in perioada asta, va fi vai si amar de noi”, spune Vasile Airinei.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ