De multi ani, societatea SOMA este clasata in primele 10 firme din tara in domeniul valorificarii deseurilor si unul din principalii furnizori de deseuri feroase si neferoase de pe piata interna, cu un rulaj lunar de 10.000 de tone. In urma contractelor incheiate, “Soma” SRL este singura firma care efectueaza activitati de salubrizare publica a municipiului Bacau, colectare si transport deseuri urbane, din constructii etc. De asemenea, prin diversificarea activitatii, inca din 1991, SOMA este una dintre putinele firme din tara care executa lucrari complexe de demolari industriale si dezafectari instalatii din mai multe domenii.

Plecând de la scopul principal de satisfacere a cerintelor si asteptarilor tuturor clientilor, cu produse si servicii de calitate, de respectare a normelor de igiena si de mediu intr-un oras modern, patronatul, conducerea societatii depune eforturi pentru asigurarea capacitatilor tehnice si de personal pentru modernizarea si diversificarea activitatii.

Pe lânga dotarile actuale, periodic, in municipiul Bacau au loc amenajarea de noi puncte de colectare, dotarea lor cu noi europubele si eurocontainere, in colaborare cu Primaria municipiului, beneficiar principal al serviciilor oferite de “Soma”. “Si in acest an, societatea noastra a schimbat aproape 300 de eurocontainere din cele aproape 200 de platforme publice, ceea ce inseamna ca s-au inlocuit aproape jumatate dintre ele. Am investit sume importante, daca avem in vedere costurile acestora, 1150 de lei un eurocontainer si 100 de lei o europubela”, ne spune Doru Ciprian Narcis, director tehnic al societatii SOMA. Tot in aceasta perioada, beneficiind de temperaturile mai ridicate, a inceput operatiunea de spalare a tuturor recipientelor. Daca pâna anul trecut aceasta operatie se facea manual, cu o investitie de peste 130.000 de euro, a fost achizitionata o masina speciala de igenizare, care opereaza pe platforma, fiind atasata masinii de colectare si transport a gunoiului menajer. Tot in aceasta perioada, au fost cumparate patru masini noi de colectare si transport, in valoare de aproape 500.000 de euro, care se adauga la cele 40 existente, ceea ce, mai spune directorul tehnic al societatii, asigura, in baza orarului stabilit prin contract, ridicarea si transportul gunoiului la platforma orasului.

PUBLICITATE

Mai multi locuitori ai municipiului Bacau au sesizat redactiei faptul ca nu sunt suficiente puncte de colectare, mai ales din cele dotate cu europubele securizate, oamenii fiind nevoiti sa transporte gunoiul menajer la distante mari, reprosând aceasta situatie societatii “Soma”. “Acest sistem, dar si altele sunt ale domeniului public, sunt construite si amplasate de catre Primarie, noi doar le dotam si le intretinem. Nu noi stabilim amplasamentul, din câte stiu Departamentul de Salubrizare al Primariei, impreuna cu asociatiile de locatari, la sugestiile locatarilor stabileste locatiile. Este adevarat, intr-un oras ca Bacaul, cu peste 150.000 de locuitori, sunt aproape 200 de platforme publice, in timp ce, ca sa va dau doar un exemplu, la Piatra Neamt, cu 60.000 de locuitori, sunt 500 de puncte de colectare, iar la Roman 700. Situatia este cunoscuta si la noi, se fac eforturi pentru ca numarul acestor platforme publice sa creasca”, este raspunsul directorului tehnic Doru Narcis. In perioada urmatoare se are in vedere ca treptat, treptat sa fie desfiintate acele platforme betonate, descoperite, fara protectie, greu de intretinut, fiind inlocuite cu noile platforme, cu trei europubele, acoperite si securizate.

In alte localitati, mai ales din vestul tarii, s-a trecut la doua sisteme de colectare, fractie uscata si umeda. Cele uscate sunt trimise la puncte de valorificare, de reciclare, astfel s-a ajuns la un procent de peste 60 la suta din masa totala, 20 la suta se valorifica prin vânzare, iar pe depozit mai ajunge doar 20 la suta.

Pentru imbunatatirea activitatii si pentru a raspunde solicitarilor cetatenilor, asociatiilor de proprietari, societatea SOMA a pus la dispozitie un numar de telefon la Dispecerat, functional 24 de ore din 24 de ore (0234.574.055), dar si e-mail-ul somabacau@yahoo.com., cu speranta ca, impreuna, vor reusi sa asigure o mai buna colectare a deseurilor urbane si imbunatatirea igienei si confortului din municipiul Bacau.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

4 COMENTARII

  1. Sa transporti gunoiul nu-i decat o afacere profitabila, iar lupta pentru controlul milioanelor de euro aflate în circuitul cetățean, industrie, colector, reciclator, este una care ține cont de interesele de grup
    Soma in ciuda mai multor sesizari nu a facut nimic in Bacau de mai bine de 5 ani pe partea de strangere selectiva a gunoiului. Toate pubelele din plastic sant fara lacatuire si toti boschetarii imprastie aceste materiale stranse selectiv. In preajma lor este o mizerie incat cetatenii au abandonat strangerea vazand bataia de joc. Romania a fost deja sanctionata prin aplicarea procedurii de infringement, fapt ce va atrage, după sine, sancţiuni de 200.000 de euro pe zi. Suntem pe ultimul loc la acest capitol în UE la strangera selectiva pt ca operatorii sunt axati pe transportul la Gropile de gunoi. Primaria a fost si ea amendata pt nefunctionarea Statiei de sortare a gunoiului.

  2. Voi nu știți cât de prost stau alte orașe la capitolul ăsta. La noi e lux.Soma își face treaba! Sau modernizat destul de mult și încearcă sa fie în ton cu trenul european

  3. La noi cetățenii sunt needucati. Mulți nu nimeresc tomberonul, alții nici nu se obosesc sa duca gunoiul.Îl lasă pe alei aiurea.Sa fim noi educați și apoi abia pretenții de la soma.

LĂSAȚI UN MESAJ