Primaria comunei Stefan cel Mare a reusit, in ultimii ani, sa realizeze o serie de investitii importante in localitate. Printre acestea se numara si aductiunea de apa potabila, lucrari care sunt aproape in intregime finalizate. Astfel, a fost adusa apa taman la portile locuitorilor din patru sate componente (din totalul de sase), respectiv Gutinas, Stefan cel Mare, Negoiesti si Bogdana. In prima faza, s-a finalizat amenajarea a circa 9 km. de retea de apa – la Gutinas – 2 km, Stefan cel Mare – 1 km, Negoiesti – 3 km si alti 1,5 km. la Bogdana.

Investitiile s-au derulat, in general, prin fonduri guvernamentale, respectiv de la Administratia Fondului pentru Mediu. „In cele patru sate unde este existenta reteaua, aproximez ca 75 la suta dintre familii s-au si racordat la apa, in mare parte fiind sateni care au inteles importanta si confortul pe care ti le dau o astfel de investitie. Cei care nu au fost de acord sa se racordeze la retea sunt, de regula, batrânii care sustin ca s-au invatat cu fântâna si nu vor sa mai dea bani si pe apa, pentru ca si asa nu prea au venituri”, a apreciat Radu George Hazaparu (foto), administratorul public al comunei Stefan cel Mare. Recent, s-a facut receptia lucrarilor la alimentarea cu apa, urmând a se face si bransarile, si in localitatile Radeana si Viisoara, cele doua sate care nu aveau aceasta facilitate la dispozitie.

Totodata, s-a mai reusit asfaltarea unei mari parti din reteaua de drumuri comunale din cele sase sate componente ale localitatii Stefan cel Mare. „Mai sunt doar doua sate fara asfalt. La Viisoara, de exemplu, pentru ca vremea nu a fost tocmai prielnica in prima parte a primaverii, lucrarile pe una din laturi au fost oprite, dar in cel mult o luna vor fi finalizate, cea de-a doua latura fiind deja asfaltata. Urmeaza ca , prin fonduri de la Consiliul Judetean, drumurile din satul Radeana sa fie si acestea asfaltate, tot anul acesta”, a mai punctat administratorul Radu George Hazaparu.

PUBLICITATE

Pârâul Bogdana, prins in „haturi”

La acelasi capitol rezervat investitiilor, atât cele finalizate, cât si cele in faza de proiect, mai notam rezolvarea, in parte, a neajunsurilor cauzate de rabufnirea pârâului Bogdana. „Stiu ca acest obiectiv a fost inclus in cadrul unui proiect foarte mare la nivelul Consiliului Judetean, prin care se doreste reabilitarea tuturor cursurilor afluentilor râului Trotus. Noi am incercat sa rezolvam oarecum problema, când a venit apa mare, apelând la diversi localnici ce dispuneau de utilaje, pentru a interveni cu un boldoexcavator sau grader. In plus, am profitat de ultima «rabufnire» a Masurii 322 din PNDR si, prin Gal «Valea Trotusului», am depus un proiect pentru achizitia unui boldoexcavator dotat cu lama de deszapezire, perie de curatat asfaltul si alte accesorii.

Pentru ca satele sunt rasfirate, ulitele au niste pante mari si, practic, nu poti apela mereu la proprietarii de astfel de utilaje”, a completat Radu George Hazaparu, administratorul public al comunei Stefan cel Mare. Tot pe valea pârâului Bogdana, s-au construit si trei poduri de beton armat plus o punte pietonala pentru accesul localnicilor, dar si un alt pod, in satul Radeana. Urmeaza a se derula un alt proiect pentru amenajarea unui drum de exploatare pe Urluiac, un punct al comunei care face accesul pe terasa localitatii, unde multi localnici au terenurile agricole, inclusiv doua stâne. Aici, se va amenaja un drum betonat, intrucât zona este in mare parte pe un teren mâlos si, deseori, se inregistreaza colmatari ale santurilor, aluviunile ajungând inclusv in soseaua principala. Totodata, pentru satul Viisoara, unde exista o ravena foarte adânca, s-au obtinut fonduri pentru amenajarea zonei, in vederea stoparii neajunsurilor create de fenomen localnicilor din zona.

Teren de sport multifunctional

La final, mai notam amenajarea unui teren de sport la Scoala din Negoiesti, cu finantare primita tot prin GAL-ul „Valea Trotusului”. Este vorba de un teren multifunctional, dotat cu un covor cauciucat special pentru salile de sport, porti de handbal si de fotbal, inclusiv fileuri, cosuri de baschet, gradene pentru circa 250 de persoane, totul imprejmuit cu gard de inaltimea de circa 4,5 metri. „Obiectivul este folosit ca sprijin pentru activitatea didactica a scolii, dar si de tinerii care vor sa faca putina miscare in aer liber. Pe de alta parte, mai speram, in perioada 2014-2020, sa obtinem fonduri pentru o reabilitare totala a obiectivului. Deja au fost facute lucrari la fatada, a fost instalata o centrala termica proprie, au fost inlocuite cu termopan ferestrele, dar ar mai fi de lucru”, a incheiat Radu George Hazaparu. La investitii trebuie incadrat si caminul cultural care a fost reabilitat in anii trecuti.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

4 COMENTARII

  1. “….drum de exploatare pe Urluiac, un punct al comunei care face accesul pe terasa localitatii, unde multi localnici au terenurile agricole, inclusiv doua stâne”. Orb sa fiii sa nu vezi ca acel drum care duce nicaieri, a fost executat doar pentru interesele proprii ale unui grup restrans din comuna, in timp ce dumurile de interes major, din Viisoara si Radeana…plang. Sunt multe lucrari incepute in campanii electorale si uitate dupa alegeri. Sa-ti fie de cap primarule !

    • Drumul de exploatare “Urluiac” face legatura dintre DN 12A si terenurile agricole de pe terasa satului Negoiesti. De asemenea, in urma executarii lucrarilor de amenajare a acestuia, s-a realizat o protectie a unei portiuni importante de drum national de aluviunile care ajungeau in sosea in urma ploilor si care ingreunau serios circulatia in zona. La momentul comentariului dvs. la Viisoara drumurile erau asfaltate (de aprox. 1 an), iar la Radeana se lucra pentru pregatirea asfaltarii drumului din sat, la acest moment, lucrarile aflandu-se in curs de desfasurare si intr-un stadiu avansat.

LĂSAȚI UN MESAJ