Cine a trecut pe strada Trotus a observat ca, de ceva timp, au inceput lucrarile de modernizare si exindere a Observatorului Astronomic (fostul turn de apa al Bacaului). Finantarea este asigurata cu fonduri europene, prin Agentia de Dezvoltare Nord-Est, lucrarea fiind coordonata de Directia pentru proiecte europene a Consiliului Judetean. „Este un proiect pe care eu il visez din 2007 si mi-am dorit foarte mult sa devina realitate. Proiectul a fost aprobat inca din 2010, insa nu a avut finantare, abia in 2014 au inceput, dupa cum se vede, lucrarile. Va fi o mare realizare, intregul complex va fi unic in tara, prin constructie si dotare”, ne-a spus Gabriela Gurau, manager al Complexului Muzeal “Ion Borcea”.

Pe lânga modernizarea turnului existent, acesta va avea o terasa unde se va monta un telescop, protejat cu o cupola, care se poate deschide atunci când se fac observatii, cu posibilitatea de directionare – orientare din calculator, in functie de dorinta cercetatorului. Telescopul va fi conectat la internet, astfel ca doritorii pot urmari in direct, atunci când se fac observatii. Pe lânga telescop, in Planetariu se va afla un sistem de proiectare digitala, care va dubla actualul sistem octo-mecanic existent, unde se pot organiza show-uri de planetariu, iar sala de expozitii va fi total modernizata, devenind cea mai mare din tara. In momentul când toate dotarile vor fi achizitionate, Observatorul din Bacau va fi pe primul loc in România, in ceea ce priveste tehnologia. De asemenea, in premiera, cladirea va fi dotata cu un lift, atât pentru interventii de urgenta, cât si pentru persoanele cu handicap, care vor dori sa participe la diferite manifestari, ceea ce era aproape imposibil pâna in prezent.

Noua cladire care se construieste va avea cinci etaje si va gazdui, la fiecare nivel, care va avea corespondenta cu turnul, centre de informare despre expozitiile permanente, dar si alte informatii din judetul Bacau, istorice, culturale, geografice, fauna, economice, astfel ca turistul care viziteaza observatorul se poate informa si cu alte repere, demne de a fi trecute pe agenda lui de vizitare.

PUBLICITATE

Lucrarile de constructie si dotarile tehnice vor costa doua milioane de euro, termenul de finalizare fiind stabilit pentru luna decembrie a anului 2015.

Dupa darea in folosinta, Observatorul din Bacau devine cel mai important centru astronomic din tara, unde pot fi facute cercetari de mare precizie, cât si manifestari stiintifice nationale si internationale de mare anvergura.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

7 COMENTARII

 1. A mai trecut cineva pe acolo?
  E deschis de aproape jumate de an…
  E ceva real din cele declarate?
  Se poate roti cupola din calculator? Se pot urmari imaginile din telesop de pe net? Au facut macar o poza cu toata aparatura de ultima generatie achizitionata?
  Sau doar au sifonat banii degeaba, ca orice lucru sub marca PSD?

 2. Rise
  -cupola se invarte se deschide sin calculatorul ei (este functionabila) cupolei i se pot adauga accesorii cum ar fi o statie meteo la conditii nefavorabile atmosferice aceasta sa se inchida.
  -telescopul face parte din alta licitatie si nu are legatura cu cladirea si cupola in sine chiar daca se afla in incinta lui.
  -PSD nu a sifonat nici un ban… ma uit cum predomina prostia si manipularea in tara aceasta.

  PS: facand o comparatie intre ce a fost si ce s-a facut pot adauga urmatoarele:
  – o cladire functionabila cu rol de evacuare norme europene (grupuri sanitare, lift, lift pentru persoane cu probleme locomotorii, senzori de incendiu, supraveghere video;
  – incalzire centralizata, rezerva proprie apa in caz de incediu, reamenajare curte,
  – renovare in intregime si o parte de consolidare e vechei cladiri, refacere scara interioara, scara circulara, si altele

  DECI cine comenteaza de prost e bine sa fi fost inainte si dupa .. .

LĂSAȚI UN MESAJ