Într-un interviu pe care l-am realizat, acum doi ani, cu primarul comunei Horgeşti, Gheorghe Cioroabă, îmi spunea că localitatea pe care o conduce este singura din judeţ care nu are nici măcar un metru de drum asfaltat. Intenţii şi studii voluminoase şi costisitoare au mai fost de a moderniza drumul principal, de la Horgeşti la Răcătău, însă, de fiecare dată, locuitorii, candidaţii la funcţia de primar, s-au ales doar cu frumoase şi… inutile promisiuni, indiferent cine s-a aflat la guvernare.

După promisiunea din campania electorală din 2016, abia acum, în martie 2019, s-a semnat contractul de proiectare şi execuţie a DJ 252 A Horgești – Răcătăul de Jos, cu o valoare de 4,1 milioane euro şi o durată de execuţie de 27 de luni. Mă bucur pentru locuitorii din Horgeşti, este de apreciat că CJ s-a ţinut de cuvânt.

Drumul străbate vreo cinci sate, traversează mai multe poduri şi podeţe, însă, lucrarea nu va pune mari probleme constructorului, deoarece drumul este suficient de întărit şi aşezat pe un teren plan. Nu cunosc posibilităţile firmei care a câştigat licitaţia, însă termenul de doi ani mi se pare destul de generos şi, cum se întâmplă la noi, niciodată nu este respectat.

Motive se găsesc, numai că a venit timpul ca finanţatorul să urmărească strict şi permanent lucrările, atât calitativ cât, mai ales, încadrarea în prevederile contractului, nu să ne trezim că, într-o bună zi, nu mai găseşti picior de constructor pe şantier. 2019 şi 2020 vor fi ani de foc pe drumurile preconizate a fi modernizate, dacă plecăm de la Centura Bacăului, luăm în calcul şi pe cel care traversează comuna Filipeni, intrat şi el în programul PNDL II, sau Dămieneşti – Traian – Secuieni şi mai departe. Sunt bani foarte mulţi, aşteptările oamenilor sunt, de asemenea, mari, şi n-am vrea să consemnăm în 2021 eşecuri răsunătoare, în loc de o normală realizare.