Investigatiile de tip RMN la sân vor fi decontate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), urmare a intrarii in vigoare a unor noi pachete de servicii medicale, care vor fi introduse in contractele cu furnizorii de servicii, contracte care se semneaza in aceasta luna.

Astfel, efectuarea de RMN de sâni cu sau fara substanta de contrast se introduce printre serviciile decontate pentru asistenta medicala ambulatorie paraclinica, renuntându-se insa la decontarea examenului fungic de urina, considerat de specialisti ca irelevant pentru patologia pacientului, se precizeaza intr-un comunicat al CNAS.

Foarte important pentru pacientele care vor sa beneficieze de o astfel de investigatie este sa stie ca este necesara o trimitere de la medicul specialist (oncolog, ginecolog etc.), iar procedura se efectueaza numai dupa ce au fost epuizate celelalte tipuri de investigatii pentru depistarea unor posibile tumori, respectiv ecografie si mamografie. Aceasta conduita este motivata, pe de o parte, de toxicitatea acestei investigatii, iar, pe de alta parte, de pretul acesteia.

PUBLICITATE

RMN – Investigatia prin Rezonanta Magnetica – Nucleara este o procedura de diagnostic imagistic de inalta performanta, minim invaziva, atraumatica si neiradianta. Investigatia RMN foloseste un câmp magnetic cu intensitate mare si radiofrecventa pentru obtinerea imaginilor de inalta rezolutie ale corpului uman, permitând evidentierea leziunilor cu precizie milimetrica.

„Dupa ce au primit biletul de trimitere de la medicul specialist, pacientele se pot planifica in Bacau la una din cele trei clinici care au RMN si sunt in contract cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate. Decontarile se vor face efectiv de la 1 august.”
Dan Stoica, director executiv relatii contractuale CJAS Bacau (FOTO)

Casa Nationala de Sanatate va deconta pentru aceasta investigatie 450 de lei pentru RMN fara substanta de contrast si 700 de lei pentru RMN cu substanta de contrast.

In tara, sunt 95 de laboratoare furnizoare de servicii paraclinice, in contract cu CNAS, unde se pot efectua investigatii tip RMN. In fiecare an, in România o treime dintre cele 9.000 de femei diagnosticate cu cancer mamar pierd lupta cu boala. Sunt statistici sumbre, iar diagnosticarea sau confirmarea afectiunii presupune de multe ori investigatii suplimentare, pe lânga ecografii si mamografii.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

3 COMENTARII

  1. Păcat ca pacientele din Bacău sunt obligate sa facă investigația tot în Bacău ca sa fie decontata. Sunt de acord cu antevorbitorul: cine sa le interpreteze? Am văzut neconcordante…

  2. Inainte, pacientele trebuie insa sa achite si ecografia si mamografia……
    Deci, la fel se vor deconta si RMN-urile, cu sau fara substanta de contrast

LĂSAȚI UN MESAJ