25 aprilie 2024
OpiniiHublouInvazia păreriștilor

Invazia păreriștilor

Văd că sunt aprinse discuții în jurul PNRR, considerat a fi un adevărat test pentru actuala guvernare. Și sunt mulți aceia care se avântă în discuții, în datul cu părerea, unde avem sumedenie de „specialiști”. Mai ales că, din spatele calculatorului, la adăpostul anonimatului, cel mai adesea, se poate spune orice. Iar asta nu e bine, pentru că este vorba despre un spațiu public, care nu ar trebui lăsat la voia întâmplării, ca să fie infestat cu tot felul de dejecții. Să le ceri însă unora un minimum de bun-simț, de autocontrol e prea mult, din moment ce marea și singura lor distracție, pesemne, e vorba groasă, înjurătura trivială.

Sunt indivizi agresivi, resentimentari, plini de toxine, care dau senzația că nu au nicio ocupație și stau non-stop pe rețelele de socializare, pe forumurile unor publicații, pe Facebook, dându-și cu părerea despre orice și despre oricine. Cei mai penibili sunt atotștiutorii, care atacă toate subiectele, băgându-se ostentativ în discuții despre cele mai diverse teme. N-au idei, argumente, dar au tupeu cu caru’. Sunt plini de sine și extrem de combativi, contrazicând pe toată lumea. Rețelele sunt sufocate de o avalanșă de sfertodocți totalmente agramați, dar foarte volubili, gresivi, lansându-se în fel de fel de controverse. Vin la rând inșii năimiți de cine știe ce formațiune, care au ținte precise și împrăștie calomnii, denigrează, maculând tot ce ating. Iar unii se cred atât de deștepți, încât minimalizează pe oricine, fac bășcălie, trăgându-se de bretele cu alți ciraci aidoma lor, foarte activi și ei în mediul online.

Din păcate, sunt prea puțini acei oameni care știu cu adevărat să citească o știre, un articol, pentru asta fiind nevoie de un anume efort, altfel sensurile trec pe lângă, scapă înțelegerii. Oamenii nu mai au însă răbdare și totul se face pe fugă și pe deasupra, fragmentar, superficial, zappingul devenind un mod de existență. Iar cu acei aprigi combatanți de pe forumuri, cu surplus de adrenalină, umorali, veșnic încrâncenați, n-are rost să te răfuiești nicicum. Dimpotrivă, e bine să-ți amintești o înțeleaptă vorbă a lui Caragiale (era un sfat pe care i-l dădea lui Octavian Goga, ajuns în închisoare, în urma unor procese de presă). „Ți-am spus de atâtea ori, nu te mai bate cu proștii, că te răpun… Ce crezi tu, pe urma cui am suferit eu în viață? Pe urma deștepților ? Prostia, suverana prostie e întotdeauna mai tare.(…) Nimic mai greu decât să cârmuiești proștii. Ei au un instinct de împotrivire organică” Organică era și suferința marelui scriitor în fața prostiei, care-i dădea dureri fizice, îl lua cu rece în creștet când se izbea de ea. Ăsta-i paradoxul, prostia nu-i doare pe „apropitarii” ei, dar dă grele dureri de cap celorlalți, neatinși de ea.



Revenind la ce spuneam vizavi de „păreriștii” de toate orientările și culorile, inși sterili și toxici, cred din ce în ce mai mult că e nevoie urgentă de o ecologie a opiniilor, pentru ca viața noastră socială să fie una civilizată și mai curată, cu un aer respirabil. E prea multă frenezie autodizolvantă pe rețelele de socializare, e inflație de „opinii” și ar fi bine să scăpăm de ea. Invazia păreriștilor din spațiul public, de inși care spun tâmpenii enorme, este profund nocivă.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri