12 mai 2024
ActualitateÎnvățătorul aflat mereu cu un pas înaintea timpului a împlinit 95 de...

Învățătorul aflat mereu cu un pas înaintea timpului a împlinit 95 de ani

Emeritul învățător băcăuan Gheorghe Crihan a împlinit 95 de ani. La sala de conferințe a Bibliotecii Universității „Vasile Alecsandri” (UAV) a fost organizată, pentru a marca acest eveniment, o reuniune cultural-didactică intitulată „Învățător, la 95 de ani”, ai căror moderatori au fost prof. univ. dr. Elena Nechita, prorector al Universității, și conf. univ. dr. Ioan Dănilă. La reuniune au venit, alături de membri ai familiei sărbătoritului și de prietenii săi, foști elevi și actuali elevi de liceu, participanți la Școala de Vară a UAV – elevi din Bacău, Onești, Moinești, Adjud, Sascut, Piatra Neamț, Vaslui, Târgu Ocna și Gura Humorului.

 

L-am văzut pe Gheorghe Crihan venind la acest eveniment cu o jumătate de oră mai devreme, singur, vioi, doar ajutat la mers de un banal baston.



În sala reuniunii a fost amenajat un veritabil cabinet multifuncțional, după modelul celui existent deja, de mai multă vreme, la Școala generală nr. 28 din Bacău (actuala Școală Gimnazială „Miron Costin”). Amenajarea acestui cabinet a și fost descrisă chiar de Gheorghe Crihan în Revista de pedagogie Nr. 1 din 1979, în cinci pagini.

Și de această dată, în cabinetul de la Biblioteca UVA am văzut panouri cu mulțime de materiale didactice – pagini cu texte și imagini din „Sceneta numerelor și a cifrelor de la 0 la 10, pentru clasa I”, discuri pentru educația muzicală a elevilor din clasele I-IV, exemple care arată cât de mult valorează cuvintele limbii române, dar și celebrele numărători și abacuri și alte materiale simple dar mult ajutătoare în a le explica celor mai mici elevi noțiuni aritmetice etc. Unele „mecanisme” didactice au fost inventate de învățătorul Gheorghe Crihan – precum aparatul multifuncțional pentru înțelegerea unor noțiuni și exemple, „Trusa complexă pentru matematică și cunoștințe despre natură” și multe altele asemenea.

Emeritul învățător și-a reintrat și la 95 de ani în rol și a explicat frenetic (aproape de neoprit) multe dintre realizările sale, dar a făcut și interesante și de notat sugestii pentru actualul sistem de educație, supus, evident, mult evoluției tehnologiilor. Evident, nu a uitat să se refere și la relația actualelor generații de educatori cu predecesorii lor, „pentru netezirea pragurilor dintre vârstele profesionale” – cum au remarcat și au subliniat și moderatorii evenimentului.

La final, sărbătoritului i-au fost oferite o Medalie și o Diplomă de Excelență din partea Societății Cultural-Științifice „Vasile Alecsandri” din Bacău, păstorită de Ioan Dănilă.

Gheorghe Crihan s-a născut în anul 1928 în comuna Berești-Bistrița, a lucrat în mai multe școli din județ și a fost chiar inspector școlar și secretar al Comitetului de Cultură Bacău. La împlinirea a 94 de ani de viață, a lansat cartea biografică „Hei, viață…”. În prezent, trăiește în comuna Coțofănești, unde o altă pasiune a sa este albinăritul

Realizările și preocupările educative ale venerabilului învățător au fost evocate de Elena Nechita și de Ioan Dănilă.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri