Transportul elevilor la scolile din comunele judetului Bacau ramane in continuare o problema nerezolvata. Daca in unele comune exista unul sau chiar doua microbuze scolare, insuficiente si acestea ca urmare a faptului ca satele sunt rasfirate, in altele mijlocul de transport destinat transportului elevilor lipseste cu desavarsire. In comunele in care Ministerul Educatiei nu a trimis niciun microbuz, responsabilitatea a cazut in curtea consiliilor locale.
Invatamantul bacauan mai are nevoie de 50 de microbuze scolare pentru facilitarea accesului elevilor din zonele izolate la unitatile scolare. Iar daca mai punem la socoteala si faptul ca din cele 76 de masini asigurate in judetul nostru, doar 66 sunt functionale, insemna ca numarul microbuzelor necesare este cu mult mai mare. Multe sate care alcatuiesc o comuna in judetul Bacau sunt foarte imprastiate pe coclauri (ex. Tataresti, Vultureni etc.) astfel ca elevii sunt nevoiti sa mearga kilometri intregi prin vai, pe coame de dealuri indiferent de vreme si anotimp. Conducerea Inspectoratului Scolar al judetului Bacau a facut cerere catre Ministerul Educatiei si Cercetarii pentru aceste masini, anca de la anceputul anului 2007. S-a facut cerere pentru (doar) 60 de masini, ansa s-au primit doar 23 de microbuze in 2008, prioritate la distribuirea microbuzelor avand primariile care nu dispun de mijloacele necesare cumpararii unui microbuz pentru institutiile scolare. Intre timp multe dintre microbuzele vechi s-au stricat, au aparut alte nevoi. Pentru a rezolva problema transportului elevilor, primarii comunelor din judetul Bacau au fost nevoiti sa incheie contracte cu operatorul de transport care deserveste zona. Numeroasele adrese facute de edilii comunelor catre ISJ pentru repartizarea unui microbuz au fost urmate de fiecare data de promisiuni.

O treime din comunele judetului au nevoie de microbuze

Primarul Ionel Turcanu din Horgesti a facut mai multe cereri la ISJ Bacau pentru un microbuz, insa, nu a primit nici un raspuns. aAvem nevoie grabnica de chiar doua microbuze ca sa aducem tinerii la scoli, insa, din pacate, nu am primit nimic. Copiii de la Racatau sau Banca trebuie sa faca peste sapte kilometri pana la SAM Horgesti, copiii din satul Valeni din comuna Parincea vin la scolile noastre tot pe jos. Mai nou au aparut cereri ale parintilor care sa puna la dispozitie un microbuz care sa duca copiii la liceu”, spune primarul din Horgesti.
[ad#stire] Mai mult de o treime dintre comunele judetului Bacau au nevoie de microbuze. Un sir lung de comune au depus cerere la Inspectoratul Scolar in speranta ca vor rezolva nevoile elevilor. Gaiceana, Huruiesti, Orbeni, Asau, Sanduleni, Corbasca, Stanisesti, Glavanesti, Tamas, Barsanesti, Rachitoasa, Plopana, Parava sunt doar cateva din comunele prezente le listele ISJ-ului. Microbuzele nu stau, insa, la indemana Inspectoratului Scolar ci tin de bugetul Ministerului Educatiei. Iar la ultima rectificare bigetara, s-au taiat de pe lista de prioritati, problema microbuzelor.

Gabriel Pop