Drum blocat de viitura la Plopana FOTO: Dascalasu Vladut / Facebook

UPDATE 14 mai, ora 00.46

În data de 13.05.2017, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Mr. CONSTANTIN ENE” al Judeţului Bacău a fost sesizat cu privire la următoarele efecte produse pe raza judeţului Bacău, ca urmare a fenomenelor hidrometeorologice periculoase:

în comuna Roșiori, sat Roșiori:

au fost inundate 3 curți. În zonă a intervenit un echipaj din cadrul Detaşamentului de Pompieri Bacău. Intervenţia a fost finalizată.

un drum blocat cu nămol. Pentru decolmatare, acţionează Comitetul Local pentru Situații de Urgență al comunei Roşiori cu 1 utilaj şi 7 lucrători.

în comuna Plopana:

în satul Plopana a fost inundată o casă și o curte. În zonă s-a deplasat un echipaj din cadrul Detaşamentului de Pompieri Bacău. Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență al comunei Plopana intervine cu un utilaj. O familie formată din 4 membri (2 adulţi şi 2 minori) necesită relocare până la remedierea situaţiei.

pe DN 2 F între localităţile Străminoasa şi Plopana, la km 38 +200 m, partea carosabilă este acoperită de aluviuni. În zonă intervine Secţia Drumuri Naţionale cu un utilaj.
în satul Străminoasa, aproximativ 20 de gospodării sunt izolate. În zonă s-a deplasat o barcă cu motor din cadrul Detaşamentului de Pompieri Bacău, pentru a interveni în cazul în care va fi necesar.

de asemenea, au mai fost inundate:

5 gospodării în satul Străminoasa
5 gospodării în satul Rusenii de Sus
20 gospodării în satul Plopana

la fața locului s-a mai deplasat un echipaj din cadrul Detaşamentului de Pompieri Bacău, pentru evacuarea apei din 10 curți.

pentru coordonarea acțiunilor de intervenție, la fața locului s-a deplasat și prim adjunctul inspectorului șef cu 1 APIC și 1 subofițer.

Comitetul Local pentru Situații de Urgență al comunei Plopana acţionează cu 12 lucrători şi 2 utilaje.

în comuna Dealu Morii:

în satul Tăvădăreşti a fost inundată o casă. În zonă s-a deplasat un echipaj din cadrul Stației de Pompieri Podu Turcului. Intervenția a fost finalizată

DJ 241 A este acoperit cu aluviuni şi un podeţ este colmatat

în comuna Odobeşti:

au fost inundate 4 curți. În zonă a intervenit un echipaj din cadrul Detaşamentului de Pompieri Bacău. Intervenţia a fost finalizată.

în comuna Lipova:

în satul Satu Nou au fost inundate 15 curți. În zonă s-a deplasat un echipaj din cadrul Detaşamentului de Pompieri Bacău. Comitetul Local pentru Situații de Urgență al comunei Lipova a acţionat cu 5 lucrători.

Conform informării trimise de distribuitorul de energie electrică, la ora 18:00, 11 localități erau afectate ca urmare a condițiilor meteo nefavorabile (Tescani, Boșoteni, Florești, Scorțeni, Enăchești, Strugari, Cetățuia, Berești-Tazlău, Prisaca, Tărâța, Ardeoani), 3175 de consumatori nealimentați.

La ora 20:54, au fost remediate avariile la reţeaua de distribuţie a energiei electrice, nemaifiind localităţi nealimentate.

De menționat este faptul că, preventiv, în sprijinul salvatorilor băcăuani au venit patru pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Oltul” al Județului Harghita. În cazul în care situația o va impune ei vor acționa cu un autocamion de intervenție și o motopompă remorcabilă de mare capacitate.

Pentru limitarea efectelor fenomenelor meteorologice periculoase, în teren acţionează 63 de pompieri salvatori cu 23 de mijloace.

Alături de pompieri militari pentru limitarea efectelor fenomenelor meteorologice periculoase, au acţionat şi 24 voluntari din cadrul serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, cu trei mijloace.

Pompierii salvatori băcăuani vor rămâne la datorie pentru limitarea și înlăturarea efectelor negative generate de fenomenele meteorologice periculoase până când comunitățile vor reveni la starea de normalitate.

UPDATE 21.40

Maricica Coșa, prefectul județului, împreună cu Ilie Halasanu, prim-adjunctul șefului Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bacău, au coordonat acțiunile de decolmatare din zona situată între Străminoasa și Plopana, unde, la kilometrul 38,2, partea carosabilă a fost acoperită de aluviuni.

Prefectul a convocat pentru ora 20,30 ședința Comitetului Județean de Urgență a județului Bacău.
La acea oră, în județ, situația se prezenta astfel: o casă din comuna Dealu Morii era inundată, drumul județean (DJ) 241 A, în zona Podu Turcului, era acoperit de aluviuni, iar un podeț era înfundat și se acționa cu utilaje, în comuna Odobești patru curți fuseseră inundate, dar intervenția era finalizată, iar în comuna Lipova – Satu Nou, erau patru curți inundate, dar se lucra la evacuarea apei.

Prefectul a cerut instituțiilor cu atribuții în gestionarea situațiilor de urgență să se implice responsabil, să fie pregătite pentru intervenții rapide și eficiente, să fie capacitate toate efectivele astfel încât să se preîntâmpine situații nedorite și să se acționeze rapid pentru a veni în sprijinul cetățenilor.

FOTO: Andrei Ungureanu / Facebook

——————————————————–

Ploaia a început să inunde curțile și gospodăriile oamenilor în județul Bacău.

Până la această oră ISUJ Bacău a fost solicitat să intervină pentru evacuarea apei din 8 curți, astfel: Roșiori (3), Plopana (1), Odobești (4).

Pe drumul DN 2 F Bacău -Vaslui, partea carosabila este acoperita cu aluviuni intre localitatile Straminoasa si Plopana la km 38 + 200 m. Pentru degajarea partii carosabile lucreaza un utilaj de la drumuri nationale.

O mașină răsturnata în șanț, în urma unui accident, în apropiere de Tisa Silvestri a fost acoperita de ape.

FOTO Cosmin Bezărău & Florin Daniel Botezatu / Facebook

Conform informării distribuitorului de energie electrică în acest moment sunt 11 localități fără energie electrică (Tescani, Bosoteni, Florești, Scorteni, Enachesti, Strugari, Cetățuia, Beresti Tazlău, Prisaca), 3175 de consumatori afectați.

La intrare in Fundu Tutovei, FOTO: Sorin Robu / Facebook

Presedintele CJSU Bacau se afla in teren in comuna Plopana, impreuna cu prim-adjunctul inspectorului sef al ISUJ Bacau.

Totodata, in teren pe valea Trotusului se afla inspectorul sef al ISUJ Bacau.

Cod roșu de inundații pe râul Tutova, până duminică dimineață

Potrivit hidrologilor, în intervalul 13 mai, ora 18:20 — 14 mai, ora 6:00, pe râurile din bazinul hidrografic Tutova — bazin hidrografic amonte Ac. Cuibul Vulturilor (județele Bacău și Vaslui), ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate și propagării, se pot produce în continuare scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie cu efecte de inundații locale și creșteri rapide de debite și de niveluri, cu posibile depășiri ale Cotelor de apărare. De asemenea, fenomenele se pot produce cu intensitate mai mare în bazinul hidrografic superior al râului Tutova, în amonte de S.H. Rădeni.

Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"
PUBLICITATE