Legea 76 /2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, publicata în Monitorul Oficial nr. 103 din 6 februarie 2002, cunoscuta ca “Legea somajului”, reactualizata cu numeroase alte ordonante de urgenta sau simple, are in definitie si conceptul “stimularea ocuparii fortei de munca”.

De ajutorul de somaj beneficiaza fosti salariati in societati comerciale, companii de stat sau institutii ale administratei de stat si din institutiile deconcentrate etc., care, din diferite motive, au fost disponibilizati sau le-au incetat contractul de munca. De câtiva ani, de ajutorul de somaj beneficiaza, in suma fixa, absolventii de liceu care nu au luat examenul de bacalaureat.

Intrebarea vine firesc: de ce, pentru ce primesc aceste persoane ajutor de somaj, in conditiile in care nu au lucrat o zi, nu au contribuit la Fondul pentru ajutor de somaj. O alta intrebare ar fi de ce numai absolventii de liceu care nu au luat bacalaureatul primesc aceasta indemnizatie. Sunt mii de absolventi care nu intra in invatamântul superior, nu dau examen sau nu reusesc.

Ei de ce nu pot beneficia de o asemenea facilitate? Si n-am inteles cum stimulam ocuparea fortei de munca daca imediat ce si-au incheiat conturile cu scoala tinerii sunt trecuti pe listele celor care primesc “somaj”. Dupa ce ca au huzurit prin scoala, i-a interesat cartea, studiul, cum m-a interesat pe mine efectul razelor gama asupra pasarilor calatoare, dupa ce a cheltuit statul milioane de lei de la buget pentru alfabetizarea lor, drept recompensa, acelasi stat ii premiaza timp de sase luni cu câte 250 de lei.

Au la dispozitie sase luni sa se refaca, sa iasa din stresul provocat de trezitul dis de dimineata si târâitul papucilor pâna la scoala, pe care au nimerit-o când si când, mai la indemâna fiindu-le parcurile sau barurile, dupa care se pot inscrie la AJOFM pentru a beneficia de acel drept. Alte sase luni papa banii nemeritati, munciti din greu de parintii, rudele, vecinii si prietenii lor. Se incheie un an de lenevie, de stat cu burta la soare, dupa care da din nou examen, nu trece, evident, si urmeaza inca sase luni de ajutor de somaj. Nu-i bine in România? Sa tot fii tânar, sa te doara in cot de scoala, ca are grija statul de tine: om te face!

Ce fel de stat e asta care stimuleaza nemunca, chiulul, trândavia? Nu-i obligatoriu sa faca toti copiii liceul, nu-i obligatoriu sa faca toti tinerii o facultate, obligat ar fi statul sa institue acele pârghii pentru ca aceste persoane sa returneze o parte din efortul investit in ei. Cum? Prin munca. Pâna când acest raport nu se va baza pe reciprocitate, mii de tineri vor abuza de statutul de intretinuti de lux.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

  1. Felicitari pentru editorial !!!
    Interesant este faptul ca statul acorda acestor tineri 250 lei pentru faptul ca s-au “chinuit” 4 ani de zile sa mearga la scoala, iar pentru o persoana care are zeci de ani vechime in munca si in pragul pensiei, statul ii acorda doar 375 de lei + o cota procentuala diferentiata in functie de stagiul de cotizare.

LĂSAȚI UN MESAJ