29 martie 2024
ActualitateIntretinerea la control!

Intretinerea la control!

Delapidarile infloresc sub ochii inspectorilor

Asociatiile de proprietari si furnizorii de utilitati au fost amenintati de noul guvern cu verificari. Acestea vizeaza modul de calcul al cotei de intretinere. Angajatii si alesii locatarilor nu vad cum ar putea fi realizate aceste controale si declara ca nu au motive de ingrijorare. Pana acum, singurii care aveau drept sa verifice actele financiar contabile de la asociatii erau inspectorii din primarie si politia economica, in cazul unor suspiciuni de delapidare.

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Serviciilor Comunale (ANRSC) a fost desemnata sa verifice modul in care se calculeaza intretinerea la bloc. Verificarea va fi la scara nationala, iar cei vizati sunt furnizorii de utilitati si asociatiile de proprietari. “Nu vad ce ar putea controla la noi, ne-a declarat purtatorul de cuvant al CET, Elena Cirnu. Scarile de bloc sunt contorizate. Ar putea, eventual, verifica daca citirea este corecta si daca suntem la zi cu verificarea metrologica a aparatelor de contorizare. Pretul gigacaloriei nu-l stabileste CET, iar repartitia consumului o realizeaza firmele de repartitoare si asociatiile”. Reprezentantul CET spune ca singurul loc unde se pot face greseli sau repartizari incorecte sunt asociatiile. “Cel mai frecvent se ignora obligatia de a repartiza consum de caldura si apartamentelor cu centrala individuala, dar prin care trec tevi comune”.



Sa vina!

In municipiul Bacau sunt 200 de asociatii de proprietari. Cele mai multe dintre acestea au fost verificate periodic de inspectorii biroului de profil din primaria Bacau. “Ne-au controlat de nenumarate ori in ultimii ani, ne-a declarat Lucica Neagu, administrator la Asociatia 48. Avem cativa locatari cu datorii imense, iar acestia ne reclama mereu ca nu calculam corect intretinerea. Prin urmare, nu mi-e frica de control Sa vina!”Si vicepresedintele Ligii asociatiilor de proprietari, Ionel Dogaru,a crede ca verificarile sunt binevenite. “Totusi, nu vad cum se va pune in practica intentia. Ce logistica au? Vor apela tot la compartimentul din primarie? Acesta ne-a verificat, deoarece Legea 230/2007 ii da acest drept”. Ionel Dogaru nu neaga ca, in ciuda contraolelor, fenomenul delapidarilor a luat amploare. “Vina pentru lipsa si neregulile din gestiune apartine propriului corp de control din asociatii. Fie se fac verificari superficiale, fie nu se fac deloc”.

Hotii nu se mai multumesc
sa guste din miere

In ultimii ani, cateva cazuri de delapidare spectaculoasa au zguduit increderea locatarilor in asociatiile de proprietari. Daca in urma cu 4-5 ani, sumele disparute din gestiune erau la nivelul a 2-300 milioane lei vechi, in ultimii doi ani acestea au sarit de 2 miliarde lei vechi. Un exemplu este Asociatia de proprietari 83, de pe strada Mioritei. Administratorul a ramas tapul ispasitor in toata povestea, desi fostul presedinte si cenzorul ar fi trebuit sa ii verifice periodic activitatea. La Asociatia 75, de pe strada Bicaz, s-au efectuat expertize contabile frecvente in perioada 2004-2006. Cu toate acestea, in septembrie 2007, s-a constatat ca lipseau din gestiune peste 2 miliarde lei vechi. La ultima sa vizita in Bacau, Marian Covachi, reprezentant al Ligii nationale a asociatiilor de proprietari “Habitat” a spus ca “exista o singura solutie pentru evitarea delapidarilor: desfacerea acestui concubinaj financiar- contabil dintre presedinte, administrator si cenzor”.
Doina Mincu

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri