19 aprilie 2024
ActualitateIntre tentatiile strazii si centru de plasament / „Pistruiatul"; - „acasa"; pentru...

Intre tentatiile strazii si centru de plasament / „Pistruiatul”; – „acasa”; pentru 11 copii

Zi de vacanta pentru pustanii de la Centrul aPistruiatul”. Doi dintre ei bat mingea afara, iar ceilalti privesc cu mare interes un episod de desene animate la televizor, in camera de zi a centrului. Sunt per total 11 copii la a”Pistruiatul, patru fete si sapte baieti, toti culesi de pe strazi. Unii cersetori, altii ramasi fara familie, cu totii s-au imprietenit aici, devenind o adevarata echipa. Din cand in cand, unii dintre ei mai fac cate o escapada vreme de cateva zile, insa tot la aPistruiatul” revin, pentru ca aici este acasa pentru ei.

Alexandra viseaza sa locuiasca impreuna cu familia

Abia s-au intors din excursia de la Durau. Inca mai povestesc despre pataniile petrecute acolo si isi admira suvenirurile cumparate. Timid si cu pasi marunti, Alexandra se apropie de noi. Isi aseaza bratara de la picior si ne priveste intrebator. aMi-am cumparat bratara de la Durau. Fiecare dintre noi a avut bani de buzunar ca sa ne luam mici cadouri”, ne spune, vizibil emotionata, Alexandra. Provine dintr-o familie saraca, cu cinci copii. Are 11 ani si este deja eleva in clasa a V-a la Scoala nr.5. Si-ar dori sa locuiasca cu parintii, adar nu sunt conditii. Mama munceste pe la wc-uri si nu are casa, iar tata este mai mult plecat. Aici este bine pentru mine ca am unde sa dorm si sa mananc”. Privirea ei tradeaza faptul ca sufera si ca i-ar placea sa locuiasca in familie. Inca nu s-a resemnat cu ideea, sperand ca, intr-o zi, va putea dormi alaturi de fratii ei si, dimineata, mama va fi cea care o va trezi ca sa mearga la scoala.



Irina, premianta centrului, vrea sa lucreze in strainatate

Irina a implinit deja 16 ani si stie ce vrea de la viata. Doreste sa termine un liceu, sa se angajeze undeva in strainatate si, daca se poate, sa isi intemeieze o familie. Viata ei a luat o intorsatura radicala in urma cu patru ani, cand s-a decis sa plece la piata sa vanda stevii. Pe drum, ea s-a lasat ademenita de niste tigani si, astfel, a devenit cersetoare pentru ei. aM-au luat cu zaharelul ca va fi bine la ei. Ma tineau incuiata in casa seara, iar ziua cerseam pentru ei. Am reusit sa fug de la ei, cu ajutorul lucratorilor stradali de la Protectia Copilului. Acestia m-au gasit pe strada si mi-au propus sa vin la aPistruiatul”. Intre timp, am reusit sa reiau legatura cu mama mea, chiar merg la ea cu bilet de voie”, ne-a povestit Elena, care a terminat clasa a X-a la Liceul de Chimie cu media 8,17. Este unul dintre copiii model de la centru, facand farte din seria succeselor Fundatiei de Sprijin Comunitar. Irina viseaza sa termine liceul si sa se angajeze, daca se poate undeva prin strainatate. aAcum vreau sa imi vad de carte, dar mai tarziu doresc sa imi fac un prieten si, de ce nu, o familie. Daca voi avea copii, ei nu vor ajunge niciodata pe strada, asa cum am patit eu”, a tinut sa precizeze Irina.

Ancai ii place mai mult pe strada

Cu ochii jucausi si framantandu-si mainile, Anca, in varsta de 14 ani si eleva abia in clasa a IV-a, nu stie cum sa inceapa dicutia cu noi. Este tulburata vizibil de prezenta noastra si cu greu isi gaseste cuvintele potrivite. aParintii mei nu au avut niciodata casa. Dormeam eu, mama, tata si alti doi frati in cort, in comuna Pancesti. Eu am plecat de foarte multe ori de acasa, pentru ca tata o batea pe mama si ma saturasem de scandaluri. Pe strada eram libera si faceam ce vroiam”, spune Anca. Cu privirea tinta in podea, ea recunoaste ca a cersit foarte mult timp, recordul cu care se mandreste fiind suma de 400.000 de lei in doar doua ore. aAm ajuns aici pentru ca am fost gasita pe strada de oamenii de la Protectia Copilului. Dar, din cand in cand, mai fug si de aici pentru ca nu prea am multa libertate. Vreau sa fac ce vreau, iar regulile de aici mi se par prea stricte. Voi vedea eu ce voi face mai departe”, incheie fata, uitandu-se la noi, de data asta, cu coada ochiului. Aflam ca este maestra in minciuni si inca nu stie ce vrea de la viata. Traieste la maxim prezentul, cand la centru, cand pe strada. Insa, ea nu constientizeaza faptul ca, intr-o zi, din cauza comportamentului libertin, risca sa nu mai fie primita la aPistruiatul”.

Chemarea strazii

Povestea Laurei, o pustoaica in varsta de 10 ani, eleva in clasa a III-a, este de-a dreptul socanta. Ea a fugit de acasa pentru ca aam vrut sa nu mai aud certurile si bataile dintre mama si tata”. Vreme de aproape un an a locuit pe strazi, supravietuind din mila trecatorilor. A avut si zile bune si zile rele. aUneori abia reuseam sa strang bani pentru o paine, iar alterori mancam si cateva felii de salam, chiar si o ciocolata”, spune Laura. Dormind sub cerul liber, in ploaie si frig si imbracata doar in cateva zdrente, ea a avut norocul sa fie salvata in extremis de la moarte de catre lucratorii stradali de la Protectia Copilului. A fost gasita intr-o stare deplorabila in timp ce dormea intr-un tomberon, printre gunoaie. Dusa de urgenta la spital, fata s-a insanatosit in doar cateva saptamani. Initial, ea a fost plasata la Centrul aMorcoveata” si, din decembrie anul trecut, la aPistruiatul”. A creat probleme inca de la inceput pentru ca viata in centru nu prea este pe gustul ei. aAm fugit de mai multe ori de aici cu niste copii. Ultima data am ajuns la Piatra Neamt unde un mos pe care l-am gasit in piata m-a luat acasa la el. S-a jucat putin cu mine, dar pe urma mi-a dat drumul. Deocamdata, vreau sa mai stau aici si nu stiu cand am sa mai plec”, incheie Laura. Este doar un copil, insa cunoaste totul despre sex. Asistentii sociali de la aPistruiatul” incearca sa o ajute, sa sa poarte ca un copil de varsta ei, dar sperantele sunt mici. Si asta pentru ca fata s-a obisnuit mai mult cu viata de strada, la care nu vrea in ruptul capului sa renunte. aAm avut cazuri mult mai grave. Acestia sunt copiii strazii. Aici au parte de consiliere, de educatie, de un regim de viata normal. Unora insa nu le prea place. Zilele viitoare vom pleca cu totii la mare, la Costinesti, unde speram sa ne simtim bine si sa nu avem parte de evenimente nefericite. Ei trebuie ajutati din toate punctele de vedere”, ne-a declarat Adriana Ouatu, coordonator de program.Scris de Carmen SERBAN

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri