Italia se află într-o situație disperată. Italia acerut ajutor UE și UE s-a făcut că nu aude; mai mult, Germania și Franța au oprit exportul de echipament medical. Nici SUA nu a auzit strigatul de ajutor al Italiei până când nu a anunțat Rusia că va trimite medicamente și cadre sanitare în peninsulă.

Cum s-a auzit că vin rușii să ajute Italia,americanii au făcut două lucruri: întâi au blocat spațiul aerian european pentru avioanele rusești și apoi au scos din baza militară de la Aviano echipamente medicale și le-au oferit italienilor. Pentru a ajunge în Italia, avioanele rusești au ocolit Ucraina, au făcut escală la Soci și, apoi, au traversat Marea Neagră, au ținut coasta Turciei, au trecut pe deasupra Bosforului, apoi peste Grecia. În loc să meargă în linie dreapta pe deasupra Europei.

Dar cea mai mare palmă pentru așa – zisa solidaritate europenă nu e că vin rușii să ajute Italia, ci că medicii din Cuba și-au anunțat disponibilitatea să vină să trateze pacienții italieni. Cuba, cea blocată cu un embargo american de peste 50 de ani, are un sistem medical extraordinar și “exportă” medici în toată lumea, acolo unde este nevoie. Când a fost epidemia de Ebola în Africa, ei au fost primii. În Brazilia au fost sute de medici în zonele defavorizate. Până când a fost ales noul președinte, care i-a alungat, acuzându-i de terorism. Acum îi roagă să se întoarcă.

E greu pentru un român născut în plină “democrație” să înțeleagă că o țară atât de sărăcită de restricțiile impuse, poate să aibă un sistem medical extraordinar, la dispoziția cetățenilor și nu a oamenilor de afaceri. E greu pentru foarte multă lume să înțeleagă că UE a întors spatele țărilor și a refuzat să ajute.

Desigur, mult mai simplu va fi pentru mulți să meargă după narativul facil cu “propaganda rusă”. Tot ce e nasol în UE nu există, e doar propaganda rușilor, chinezilor, bubulilor sau a extratereștrilor.

Probabil tot propagandă o fi și faptul că o țară și mai săracă decât Cuba, Venezuela, a anunțat că din puținul ei va trimite echipe medicale în Italia.

Iar noi? Noi, ca brazii, privatizăm în draci și refuzăm ajutorul chinezesc oferit. Noroc că nu e chiar după cum vor unii și vor ateriza cât de curând și primele avioane cu echipamente medicale din China.

Sănătate să fie, că, după aia, poate s-o prinde și puțină minte de noi!…